Product

Όλα τα ονόματα

Product

Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά

Όλα τα ονόματα

Κωδικός:
123136
Description: 

Το μυθιστόρημα "Όλα τα ονόματα" κυκλοφόρησε έναν χρόνο προτού ο Ζοζέ Σαραμάγκου τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.
Με τη χαρακτηριστική του πρόζα (μεγάλες προτάσεις και ελάχιστα σημεία στίξης), με έξυπνη ειρωνεία και μεστά νοήματα ο συγγραφέας μάς συστήνει τον ήρωά του μόνο με το μικρό του όνομα: Ζοζέ.
Ο Ζοζέ είναι ένας συνεσταλμένος μεσήλικος εργένης που δουλεύει στο ληξιαρχείο κάποιας πόλης. Κατοικεί δίπλα στο ληξιαρχείο και η καθημερινότητά του είναι μουντή και περιστοιχισμένη από όλα αυτά τα ονόματα ανθρώπων που γεννήθηκαν , παντρεύτηκαν , πέθαναν .

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το μυθιστόρημα "Όλα τα ονόματα" κυκλοφόρησε έναν χρόνο προτού ο Ζοζέ Σαραμάγκου τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Με τη χαρακτηριστική του πρόζα (μεγάλες προτάσεις και ελάχιστα σημεία στίξης), με έξυπνη ειρωνεία και μεστά νοήματα ο συγγραφέας μάς συστήνει τον ήρωά του μόνο με το μικρό του όνομα: Ζοζέ. Ο Ζοζέ είναι ένας συνεσταλμένος μεσήλικος εργένης που δουλεύει στο ληξιαρχείο κάποιας πόλης. Κατοικεί δίπλα στο ληξιαρχείο και η καθημερινότητά του είναι μουντή και περιστοιχισμένη από όλα αυτά τα ονόματα ανθρώπων που γεννήθηκαν , παντρεύτηκαν , πέθαναν . Το μόνο πάθος του Ζοζέ είναι να συλλέγει αποκόμματα εφημερίδων με δημοσιεύματα που αφορούν διασημότητες. Κάθε βράδυ μπαίνει κρυφά στο ληξιαρχείο και φτιάχνει αντίγραφα των πιστοποιητικών γεννήσεως αυτών των διασημοτήτων τα οποία ταξινομεί και αρχειοθετεί. Επί 20 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά ώσπου μια μέρα πέφτει στα χέρια του το πιστοποιητικό γεννήσεως μιας άγνωστης 36χρονης γυναίκας και η ζωή του ξαφνικά αλλάζει. Ο Ζοζέ βγαίνει από τη θλιβερή ρουτίνα του προσπαθώντας να μάθει όσο μπορεί περισσότερα για τη ζωή αυτής της γυναίκας. Ο άλλοτε άψογος υπάλληλος Χρησιμοποιεί ακόμη και παράνομες μεθόδους για να επιτύχει τον σκοπό του. Θα βρει άραγε ο Ζοζέ την άγνωστη; Και τι θα γίνει αν τη βρει; Ο Σαραμάγκου γράφει την ιστορία του με σαφήνεια και απλότητα δίνοντας όνομα στην ανθρώπινη μοναξιά. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από τη συντροφιά του άλλου. Όλοι μας, όσο μετριότητες και αν είμαστε, κάποιο κρυφό πάθος θα έχουμε που δυνητικά μπορεί να μας κάνει να ξεφύγουμε από τη μίζερη καθημερινότητά μας. (εφημερίδα "La Repubblica", Ιταλία)
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
88-6239-012-2
Book pages: 
271
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Ο Ζοζέ ντε Σούζα Σαραμάγκου (1922-2010) γεννήθηκε στο μικρό χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας από γονείς φτωχούς ακτήμονες αγρότες, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισαβόνας (το "Σαραμάγκου" ήταν παρατσούκλι της οικογένειας ντε Σούζα, από ένα είδος ραφανίδας που έτρωγαν οι φτωχοί, και γράφτηκε στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως). Πέρασε τα σχολικά του χρόνια στη Λισαβόνα, όπου, όμως, παρά την έφεσή του στα γράμματα, αναγκάστηκε να αφήσει το γυμνάσιο για μια τεχνική σχολή που τον βοήθησε να βρει δουλειά σαν μηχανικός αυτοκινήτων. Παράλληλα, όσα βράδια παρέμενε ανοιχτή, επισκεπτόταν την Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβαζε "χωρίς βοήθεια ή καθοδήγηση, παρά μόνο με την περιέργεια και τη θέληση να μάθω", όπως γράφει στην αυτοβιογραφία του. Εντελώς αυτοδίδακτος, ο Σαραμάγκου εξέδωσε το 1947 το μυθιστόρημα "Γη της αμαρτίας", που μεσούσης της δικτατορίας του Σαλαζάρ πέρασε απαρατήρητο. Κομμουνιστής με παράνομη πολιτική δράση, εργάστηκε για πολλά χρόνια σε εκδοτικούς οίκους και σε εφημερίδες ως σχολιαστής, ως υπεύθυνος λογοτεχνικών σελίδων και ως βιβλιοκριτικός. Μετά την επανάσταση του 1974 υπήρξε για ένα διάστημα υποδιευθυντής της μεγάλης εφημερίδας της Λισαβόνας "Diarios de Noticias". Έγινε ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στη χώρα του χάρη κυρίως στα μυθιστορήματα του. Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στα Κανάρια Νησιά, όπου κατέφυγε το 1993, όταν κορυφώθηκε η ρήξη του με την πορτογαλική Εκκλησία με αφορμή το έργο του "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο". Τα γνωστότερα βιβλία του είναι: "Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας" (1977), "Από τη γη θρεμμένος" (1980), "Ταξίδι στην Πορτογαλία" (1981), "Το χρονικό του μοναστηριού" (1983), "Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις" (1984), "Η πέτρινη σχεδία" (1986), "Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας", (1989), "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον" (1991), "Περί τυφλότητος" (1995), "Όλα τα ονόματα" (1997), "Η σπηλιά" (2001), "Ο άνθρωπος αντίγραφο" (2003), "Περί φωτίσεως" (2004). Πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο νησί Λανθαρότε, στα Κανάρια Νησιά, στις 18 Ιουνίου 2010.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
88-6239-012-2
Book pages: 
271
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο