Product

Αρχαιολογικαί εκδρομαί εν Ελλάδι

Product

Αρχαιολογικές αναμνήσεις

Αρχαιολογικές αγωνίες στην Κρήτη του 19ου αιώνα

Κωδικός:
4892
Description: 

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται και σχολιάζονται εδώ γραπτές πηγές της κρητικής αρχαιολογίας, που έχει ήδη ιστορία εκατό και πλέον χρόνων. Στο πλαίσιο της νέας ανασκαφής του Ιδαίου Αντρου αναλήφθηκε και αρχειακή έρευνα για τη Αύληση του 1884 και τη διασπορά των πρώτων τυχαίων ευρημάτων. Έτσι ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία σχετικά με το Ιδαίο Αντρο και με τις κρητικές αρχαιότητες της Γόρτυνας, της Κνωσού, των Απτέρων, των Xανίων, του Σελάκανου.

15,30 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται και σχολιάζονται εδώ γραπτές πηγές της κρητικής αρχαιολογίας, που έχει ήδη ιστορία εκατό και πλέον χρόνων. Στο πλαίσιο της νέας ανασκαφής του Ιδαίου Αντρου αναλήφθηκε και αρχειακή έρευνα για τη Αύληση του 1884 και τη διασπορά των πρώτων τυχαίων ευρημάτων. Έτσι ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία σχετικά με το Ιδαίο Αντρο και με τις κρητικές αρχαιότητες της Γόρτυνας, της Κνωσού, των Απτέρων, των Xανίων, του Σελάκανου. Οι πηγές αυτές προσθέτουν πλήθος νέων, άγνωστων στοιχείων, και υποδηλώνουν τα κίνητρα διαφόρων ενεργειών, όχι μόνο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αλλά και των προσώπων που αλληλογραφούν (Σ. Κουμανούδης, Αθ. Κουμανούδης, Ι. Χατζηδάκης, Ι. Περδικάρης, Ε.Γ. Πολυχρονίδης) ή και τρίτων που αναφέρονται στις επιστολές (Θ. Τριφύλλης, Ι. Μητσοτάκης και η χήρα του τελευταίου Τερψιχόρη, H. Schiemann κ.ά), και προσφέρουν πολλά, εξαιρετικά ενδιαφέροντα, προσωπογραφικά στοιχεία.
Subtitle: 
51 έγγραφα για τις κρητικές αρχαιότητες 1883-1898
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-524-057-2
Book pages: 
219
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ο Γιάννης Σακελλαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και μπήκε στην αρχαιολογική υπηρεσία το 1963. Έργο ζωής για εκείνον υπήρξε η ανασκαφή στις Αρχάνες και στο Ιδαίον Αντρον, ενώ τελευταία έκανε ανασκαφές στη Ζώμινθο. Πολυγραφότατος, υπέγραψε βιβλία και άρθρα για το προϊστορικό Αιγαίο και τη μινωϊκή Κρήτη. Για την προσφορά του στην ελληνική αρχαιολογία βραβεύτηκε μαζί με τη σύζυγό του, τη στενή συνεργάτιδά του, αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά, από την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Αν και δεν ήταν Κρητικός στην καταγωγή, το όνομά του είχε συνδεθεί στενά με τις αρχαιολογικές έρευνες στην Κρήτη και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, του οποίου είχε διατελέσει διευθυντής. Έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2010, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Subtitle: 
51 έγγραφα για τις κρητικές αρχαιότητες 1883-1898
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-524-057-2
Book pages: 
219
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο