Product

Τα Βυζαντινά Επτάνησα

Product

Τα βυζαντινά μνημεία στη νεότερη Ελλάδα

Τα βυζαντινά κάτοπτρα ηγεμόνος της ύστερης περιόδου 1254-1403

Κωδικός:
105182
Manufacturer: 
Description: 

Στην πολιτική σκέψη του βυζαντινού ανθρώπου ήταν αδιαμφισβήτητη η υπεροχή της μοναρχίας στην ιδεατή της μορφή (βασιλεία) έναντι των υπολοίπων πολιτειακών επιλογών (ολιγαρχία-πολυαρχία). Ως εκ τούτου, οι Βυζαντινοί πολιτικοί στοχαστές αφοσιώθηκαν στη σκιαγράφηση της εικόνας του ιδεατού ηγεμόνος (βασιλέως).

16,65 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στην πολιτική σκέψη του βυζαντινού ανθρώπου ήταν αδιαμφισβήτητη η υπεροχή της μοναρχίας στην ιδεατή της μορφή (βασιλεία) έναντι των υπολοίπων πολιτειακών επιλογών (ολιγαρχία-πολυαρχία). Ως εκ τούτου, οι Βυζαντινοί πολιτικοί στοχαστές αφοσιώθηκαν στη σκιαγράφηση της εικόνας του ιδεατού ηγεμόνος (βασιλέως). Για την επίτευξη του στόχου αυτού επινόησαν ένα νέο λογοτεχνικό είδος, το κάτοπτρον ηγεμόνος, το οποίο, μαζί με τα προοίμια των νομοθετικών έργων, συνιστά την ουσιαστική συνεισφορά της βυζαντινής διανόησης στην ιστορία των πολιτικών ιδεών. Οι συγγραφείς των βυζαντινών κατόπτρων ηγεμόνος, αξιοποιώντας δημιουργικά την παράδοση εκείνων των κλασικών κειμένων που αποσκοπούσαν στην ανίχνευση των ιδιοτήτων του ιδανικού ηγεμόνος, δεν εγκωμιάζουν έναν συγκεκριμένο βασιλέα, αλλά με τις παραινέσεις τους αποσκοπούν στην ουσιαστική βελτίωση του αποδέκτη του κειμένου τους, προκειμένου αυτός να ασκεί κατά τρόπο υποδειγματικό τα καθήκοντά του προς όφελος των υπηκόων του. Κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο υπό την επίδραση των συνεπειών της τέταρτης Σταυροφορίας και της προέλασης των Οθωμανών Τούρκων στα εδάφη της αυτοκρατορίας η πολιτική θεωρία του Βυζαντίου δοκιμάζεται με τον πλέον επώδυνο τρόπο. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο τα βυζαντινά κάτοπτρα ηγεμόνος συνιστούν προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η πολιτική ιδεολογία του ένδοξου παρελθόντος και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση του πληγωμένου κύρους της Χριστεπώνυμης Πολιτείας.
Subtitle: 
Εκφράσεις του βυζαντινού βασιλικού ιδεώδους
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-333-447-2
Book pages: 
196
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Κωνσταντίνος Παΐδας γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε ελληνική φιλολογία (Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία) στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει συνεργαστεί με έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ("Σύμμεικτα", "Βυζαντιακά", "Βυζαντινά", "Εκπαίδευση και Επιστήμη", "Ελληνικά", "Νέα Εστία", "Μολυβδο-κονδυλο-πελεκητής", "Παρνασσός") και έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στη βυζαντινή ιστοριογραφία και χρονογραφία, στη βυζαντινή ρητορική, στην πολιτική θεωρία των Βυζαντινών, στο βυζαντινό δίκαιο, στη δημώδη βυζαντινή λογοτεχνία και στη νεοελληνική λογοτεχνία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επιτροπής της Association Internationale des Etudes Byzantines. Κατά το παρελθόν έχει διδάξει βυζαντινή φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Subtitle: 
Εκφράσεις του βυζαντινού βασιλικού ιδεώδους
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-333-447-2
Book pages: 
196
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο