Product

30 χρόνια τραγούδια

Product

300 + χ ασκήσεις για το μάθημα ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

30 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Κωδικός:
124529
Description: 

Η συμπλήρωση 30 χρόνων του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου δεν έχει μόνο τη σημασία μιας συμβατικής επετείου και δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού συμβάντος, αλλά καταλαμβάνει ευρύτερο χώρο στα ιστορικά δρώμενα μιας ολόκληρης εποχής και μιας ολόκληρης χώρας.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η συμπλήρωση 30 χρόνων του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου δεν έχει μόνο τη σημασία μιας συμβατικής επετείου και δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού συμβάντος, αλλά καταλαμβάνει ευρύτερο χώρο στα ιστορικά δρώμενα μιας ολόκληρης εποχής και μιας ολόκληρης χώρας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι σε όλο το μήκος της ιστορικής διαδρομής του Φεστιβάλ, από το 1960 μέχρι σήμερα, υπήρξε πάντοτε αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, του Τύπου και του καλλιτεχνικού κόσμου. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται αφ' ενός μεν στη γενική συνειδητοποίηση και παραδοχή ότι ο κινηματογράφος αποτελεί δραστικό μέσο πολιτιστικής και κοινωνικής παρέμβασης και ανάπτυξης, αφ' ετέρου δε στη μερικότερη -αλλά ολοένα διευρυνόμενη- επίγνωση ότι, ειδικά για τη χώρα μας και ειδικότερα μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους και τις συντεταγμένες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, η πορεία του θεσμού αυτού αντιστοιχεί και εκφράζει μια συνολικότερη, μια εθνική, θα μπορούσε να πει κανείς, πορεία. [...] (Γιώργος Αθανασιάδης, πρόεδρος της Hellexpo-ΔΕΘ Α.Ε.) Το βιβλίο "30 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου" στοιχειοθετήθηκε στα γραφεία του Φεστιβάλ με ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής εντύπων από τον Γιώργο Μηλιώνη και τον Μπάμπη Ακτσόγλου και τυπώθηκε στην "Τυποεκδοτική ΑΕ", στον Περισσό. Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του συγγραφέα. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γρηγόρης Δανάλης και ο Μπάμπης Ακτσόγλου που είχε την επιμέλεια και συγγραφή αυτού του βιβλίου, ευχαριστούν όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή του και ιδιαίτερα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τη Γεωργία Κατσάνη.
Publications Date: 
1989
Book pages: 
191
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μπάμπης Ακτσόγλου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Παρίσι, συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Οθόνη", "Φιλμ", "Σινεμά", "Προοδευτικός Κινηματογράφος", καθώς και με τα "Κινηματογραφικά Τετράδια", που ίδρυσε μαζί με ομάδα Θεσσαλονικέων κινηματογραφόφιλων. Μετά το 1987, συνεργαζόταν αποκλειστικά με το περιοδικό "Αθηνόραμα".
Έγραψε μονογραφίες σκηνοθετών (Χίτσκοκ, Πολάνσκι, Κόπολα, Λόουζι), καθώς και μια μελέτη για το Ουέστερν.
Επιμελήθηκε την έκδοση "Le cinema grec" (Centre Georges Pompidou), καθώς και διάφορα βιβλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Τζαβέλλας, Σαμπρόλ, Ντράγιερ, Μπουνιουέλ, Ιμαμούρα, Μιζογκούτσι, Αλμοδόβαρ, Γουϊντερμπότομ, Σερώ, Βέντερς, Σβανκμάγιερ, κ.ά.).
Διετέλεσε, για διαδοχικές περιόδους, υπεύθυνος προγραμματισμού του δικτύου αιθουσών "Filmcenter" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης, υπήρξε, μαζί με άλλους, ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων "Clip Art".
Πέθανε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 52 ετών, από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης νοσηλείας του στον Ερυθρό Σταυρό.

Στην ανακοίνωση του περιοδικού "Αθηνόραμα" για την απώλειά του, σημειώνεται: "Ο κόσμος του κινηματογράφου, της κριτικής, της σκέψης, του πολιτισμού, οι χιλιάδες αναγνώστες του, έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ελληνική δημοσιογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Μπάμπης Ακτσόγλου δεν υπάρχει πια. Η οικογένεια του "Αθηνοράματος" θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μέλους της. [...] Ο κινηματογράφος δεν ήταν για τον Μπάμπη απλώς επαγγελματική ενασχόληση, ήταν υπόθεση ζωής. Στον ίδιο δεν άρεσαν τα μεγάλα λόγια, αλλά οι αναγνώστες του μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν πίσω από τις κριτικές του τη βαθιά και πολύπλευρη κουλτούρα του, την ευρύτατη και βαθιά γνώση του κινηματογράφου, αλλά - και κυρίως - την ανυποχώρητη υπεράσπιση ενός κινηματογράφου που δεν είναι απλώς και μόνο καταναλωτικό προϊόν. Αντικειμενικός πάντοτε στην κριτική του, τολμούσε επανειλημμένα να πηγαίνει κόντρα στα ρεύματα της εποχής. Μπορεί να συμφωνούσες ή να διαφωνούσες με την κριτική του Μπάμπη Ακτσόγλου, ήσουν όμως πάντα βέβαιος ότι ήταν μια κριτική έντιμη, τεκμηριωμένη με σαφή κριτήρια. Σε αυτές τις ιδιότητές του οφειλόταν άλλωστε και η ιδιαίτερη, στενή σχέση που είχε διαμορφώσει με τους χιλιάδες φίλους του κινηματογράφου που διάβαζαν κάθε εβδομάδα τα κείμενα του."

Publications Date: 
1989
Book pages: 
191
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο