Product

82η αερομεταφερόμενη αμερικανική μεραρχία

Product

840 αυτοκόλλητα μωσαϊκά 1

84, Charing Cross Road

Κωδικός:
74047
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Όταν η Aμερικανίδα συγγραφέας Helene Hanff έστειλε το 1949 την πρώτη επιστολή της στο λονδρέζικο βιβλιοπωλείο Marcs and Co δεν γνώριζε ότι ξεκινούσε μιαν αλληλογραφία που θα διαρκούσε είκοσι χρόνια. Oύτε μπορούσε να υποπτευθεί ότι η έκδοση σε βιβλίο της αλληλογραφίας αυτής θα την έβγαζε από την αφάνεια. Tο βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Nτέιβιντ Tζόουνς με τον Άντονυ Xόπκινς και την Aν Mπάνκφροντ και διασκευάστηκε για το θέατρο.

11,47 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Όταν η Aμερικανίδα συγγραφέας Helene Hanff έστειλε το 1949 την πρώτη επιστολή της στο λονδρέζικο βιβλιοπωλείο Marcs and Co δεν γνώριζε ότι ξεκινούσε μιαν αλληλογραφία που θα διαρκούσε είκοσι χρόνια. Oύτε μπορούσε να υποπτευθεί ότι η έκδοση σε βιβλίο της αλληλογραφίας αυτής θα την έβγαζε από την αφάνεια. Tο βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Nτέιβιντ Tζόουνς με τον Άντονυ Xόπκινς και την Aν Mπάνκφροντ και διασκευάστηκε για το θέατρο. Tο 1949, η νεαρή τότε συγγραφέας λατρεύει τους κλασικούς και αναζητεί τα έργα τους σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Tα μάτια της πέφτουν σε μια διαφημιστική καταχώρηση ενός βιβλιοπωλείου που εδρεύει στο Λονδίνο, στην 84, Charing Cross Road. Στέλνει τις παραγγελίες της στον βιβλιοπώλη Frank Doel με επιστολές γεμάτες χιούμορ που τις διανθίζει με εύστοχες λογοτεχνικές κρίσεις και παρατηρήσεις. H αυθόρμητη Aμερικανίδα προσπαθεί να σπάσει το παραδοσιακό φλέγμα του Bρετανού με εύθυμη διάθεση και χάρη αλλά και καλοσύνη· οι παραγγελίες της συνοδεύονται με αποστολές τροφίμων - δώρο πολύτιμο σε μια εποχή στερήσεων για τη Bρετανία. H αλληλογραφία της συγγραφέως με τον βιβλιοπώλη φανερώνει τη λατρεία που και οι δύο τρέφουν για τα βιβλία. Mε τον καιρό, και ανάμεσα από τις γραμμές, μια σχέση γεννιέται, μια φιλία αναπτύσσεται, η ελπίδα μιας συνάντησης συντηρείται... Aλλά όταν η Hanff αποφασίζει επιτέλους να συναντήσει τον βιβλιοπώλη της μαθαίνει το θάνατό του και το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου. Aυτό το τρυφερό και βιβλιοφιλικό λογοτέχνημα που συγκροτείται από αυθεντικές επιστολές αποτελεί ταυτόχρονα "πραγματικό μάθημα αγγλικής λογοτεχνίας, ντοκουμέντο μιας εποχής και συναρπαστικό κείμενο", γράφει στο Lire η Pascale Frey.
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-435-053-6
Book pages: 
146
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Helene Hanff γεννήθηκε το 1916 στη Φιλαδέλφεια. Το 1938 κερδίζει μια υποτροφία που της επιτρέπει να εγκατασταθεί στο Μανχάταν.
Στην αρχή, την αναλαμβάνει υπό την προστασία της η Theresa Helburn, από τις συμπαραγωγούς του θεάτρου Guild, όμως, μολονότι η Hanff θα γράψει είκοσι έργα στη διάρκεια της δεκαετίας του '40, κανένα δεν θα κριθεί αρκετά ενδιαφέρον ώστε να ανέβει στη σκηνή. Η Helen θα επιβιώσει στο χείλος της φτώχειας, διαβάζοντας και διορθώνοντας σενάρια για την Paramount, γράφοντας άρθρα για εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά παιδικά βιβλία και σενάρια για την τηλεόραση.
Στα 33 της χρόνια, έχοντας πεισθεί ότι δεν ωφελούσε να ελπίζει στο θέατρο, αποφασίζει ν' ασχοληθεί και πάλι με τις παραμελημένες σπουδές της. Εκείνην ακριβώς την εποχή, μετά από άκαρπες έρευνες στα μεγάλα αμερικανικά βιβλιοπωλεία και τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ανακαλύπτει την αγγελία των Marks & Co, και απευθύνει αμέσως, στη διεύθυνση Charing Cross 84, την πρώτη της επιστολή. Η αλληλογραφία της με τον υπεύθυνο πωλήσεων, Frank Doel, θα διαρκέσει περίπου είκοσι χρόνια και θα γεμίσει τα ράφια της με τρόπο εντυπωσιακό.
Το 1969, χρονιά του αναπάντεχου θανάτου του Frank, η Hanff βρίσκεται στο ναδίρ της συγγραφικής της καριέρας. Η αλληλογραφία της με τους Marks & Co. έχει αραιώσει δραματικά. Όταν έρχεται η τυπική επιστολή που την πληροφορεί ότι ο "προσωπικός βιβλιοπρομηθευτής" της δεν υπάρχει πια, η Helene ανοίγει το κουτί με τις ατάκτως ερριμμένες επιστολές είκοσι χρόνων. Σκέφτεται ότι αυτή η ιδιότυπη αλληλογραφία θα μπορούσε ν' αποτελέσει τον ιστό μιας από τις τόσο προσφιλείς στο "New Yorker" απλές, όμορφες νεοϋοκρέζικες νουβέλες, ένα μνημόσυνο στον Frank, μια ελεγεία σε μια φιλία μακράς διαρκείας. Όμως, αποθαρρύνεται όταν καταλαβαίνει ότι οι επιστολές συνιστούν ένα πολύ μακροσκελές χειρόγραφο. Τις εμπιστεύεται, λοιπόν, σ' ένα φίλο, ο οποίος, αντί να τις διαβάσει και να τις συντομεύσει, τις προτείνει σ' έναν εκδότη. Το ίδιο απόγευμα, εκείνος τηλεφωνεί στην Helene και της ανακοινώνει: "Θα εκδώσουμε το βιβλίο σας με τίτλο 84, Charing Cross Road". "Σε ποια μορφή;" τον ρωτάει εκείνη, έκπληκτη. "Μα... σε μορφή βιβλίου, ασφαλώς!" - "Είστε τρελός!" αναφωνεί η Hanff.
Λίγους μήνες αργότερα, η επιτυχία είναι γεγονός. "Το 84, Charing Cross Road είναι ένα από εκείνα τα cult βιβλία που δανειζόμαστε από τους φίλους μας και τα δανείζουμε σε άλλους με τη σειρά μας, ένα βιβλίο, που μεταμορφώνει τους αναγνώστες του σε μέλη της ίδιας μυστικής κοινότητας" έγραψε χαρακτηριστικά το "Newsweek".
Το βιβλίο γίνεται μπεστ-σέλερ, τα δικαιώματα πουλιούνται στην Αγγλία, το πολυπόθητο ταξίδι πραγματοποιείται, οι εντυπώσεις και τα αισθήματα που γεννά, καταγράφονται στο επόμενο βιβλίο της, "Η Δούκισσα της οδού Μπλούσμπερι" (1973).
Όλα αυτά τα χρόνια, η συγγραφέας μας θα συνεχίσει να ζει ειρηνικά στο στούντιό της, στην 72η οδό, με τους βιβλιοφιλικούς θησαυρούς των Marks & Co. να καλύπτουν έναν ολόκληρο τοίχο, από το πάτωμα ως το ταβάνι. Δε θα γίνει ποτέ πλούσια. Αυτή που διασκέδαζε λέγοντας ότι ένας συγγραφέας δεν ξέρει ποτέ, από τον ένα μήνα στον άλλον, που θα βρει χρήματα για να πληρώσει το νοίκι του, θα πεθάνει πάμπτωχη, σε ηλικία ογδόντα ετών, σ' ένα γηροκομείο του Μανχάταν.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-435-053-6
Book pages: 
146
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο