Product

Ιστορίες με πολλά στρας

Product

J.F.K. στα ίχνη των δολοφόνων

J. Mita

Κωδικός:
111272
Description: 

Έχουν περάσει περίπου πενήντα χρόνια από τότε που ο πατέρας μου παρέδωσε ένα μικρό τοπίο, ελιές θυμάμαι, στον Αντώνη Μπενάκη στο Μουσείο· ήταν η πρώτη μου από πολλές επισκέψεις. Συναντηθήκαμε στο ισόγειο, στην αίθουσα με τις παραδοσιακές φορεσιές του καινούργιου του σπιτιού. Είχαμε μετακομίσει από το Παρίσι το 1930, ακριβώς όταν γεννήθηκε το Μουσείο. Στο μυαλό μου οι έννοιες της Ελλάδας και του Μουσείου Μπενάκη έγιναν αδιαίρετες. Έτσι.

63,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Έχουν περάσει περίπου πενήντα χρόνια από τότε που ο πατέρας μου παρέδωσε ένα μικρό τοπίο, ελιές θυμάμαι, στον Αντώνη Μπενάκη στο Μουσείο· ήταν η πρώτη μου από πολλές επισκέψεις. Συναντηθήκαμε στο ισόγειο, στην αίθουσα με τις παραδοσιακές φορεσιές του καινούργιου του σπιτιού. Είχαμε μετακομίσει από το Παρίσι το 1930, ακριβώς όταν γεννήθηκε το Μουσείο. Στο μυαλό μου οι έννοιες της Ελλάδας και του Μουσείου Μπενάκη έγιναν αδιαίρετες. Έτσι. όταν πρώτα έκανα τη δωρεά των σχεδίων που ζωγράφισε ο πατέρας μου στο Αλβανικό Μέτωπο και αργότερα των διακοσίων έργων που σήμερα βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου, το είχα στο μυαλό μου να αποδώσω στπν Ελλάδα αυτό που της ανήκει. Ήμουν ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταβιβάσω μια μεγάλη ευθύνη, από τη δική μου προσωρινή κατοχή, σε ένα οικείο ίδρυμα εγνωσμένης ικανότητας και αξίας. Ο Άγγελος Δεληβορριάς και εγώ, κατά τη διάρκεια της πρώτης μας επαφής, αποφασίσαμε ότι το βιβλίο πρέπει να αναφέρεται στον Ζωγράφο Μηταράκη σε σχέση με την εποχή του: Ζωγραφίζοντας στην Ελλάδα από το 1920 ως τη δεκαετία του '60. Συμφωνήσαμε ότι ο Ευγένιος Ματθιόπουλος έπρεπε να αναλάβει το σύνολο του έργου του Μηταράκη, περιορίζοντας τις υποκειμενικές κρίσεις και αποφεύγοντας τη δυσνόητη τεχνοκριτική, που είναι τώρα στη μόδα. [....] (Παύλος Μηταράκης, από τον πρόλογο)
Subtitle: 
Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μηταράκη 1897-1963
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-8347-40-8
Book pages: 
395
Book Dimensions: 
33χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος διδάσκει Ιστορία της Τέχνης με τη βαθμίδα του Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1977-1988), και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας της τέχνης και αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon-Sorbonne (1983-1987). Το 1997, υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα τη "Συμμετοχή της Ελλάδας στην Μπιεννάλε της Βενετίας, 1934-1940". Είχε την ευθύνη της επιστημονικής επιμέλειας και σύνταξης του "Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών", εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα, 1997-2000. Έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία και περισσότερα από 40 άρθρα σε συλλογικούς τόμους, καταλόγους εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται προσανατολίζονται στην Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα, και εστιάζονται κυρίως στην παρέμβαση του Κράτους και τον ρόλο των θεσμών στον χώρο της τέχνης, καθώς και των μηχανισμών πρόσληψης της νεωτερικής τέχνης, τόσο στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής όσο και στα πεδία της ιδεολογίας, της αισθητικής, της θεωρίας της τέχνης και της τεχνοκριτικής.

Subtitle: 
Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μηταράκη 1897-1963
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-8347-40-8
Book pages: 
395
Book Dimensions: 
33χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο