Product

Nutuk: Ο μέγας ρητορικός

Product

Νίκη, εντελώς προσωπικό

Nutuk: Ο μέγας ρητορικός

Κωδικός:
143332
Description: 

Στις 15 Οκτωβρίου 1927 και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Μεγάλης Συνέλευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας, ανέβηκε στο βήμα και άρχισε την ομιλία του. Πρόκειται για την ομιλία που έγινε γνωστή ως Atatork'on Nutku και η οποία διήρκεσε 6 ημέρες (συνολικά 36,5 ώρες). Μία αγόρευση που στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε μεγάλης ιστορικής σημασίας τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους ανά τον κόσμο μελετητές του έργου του Ατατούρκ και της νεώτερης ιστορίας της Τουρκίας.

23,97 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στις 15 Οκτωβρίου 1927 και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Μεγάλης Συνέλευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας, ανέβηκε στο βήμα και άρχισε την ομιλία του. Πρόκειται για την ομιλία που έγινε γνωστή ως Atatork'on Nutku και η οποία διήρκεσε 6 ημέρες (συνολικά 36,5 ώρες). Μία αγόρευση που στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε μεγάλης ιστορικής σημασίας τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους ανά τον κόσμο μελετητές του έργου του Ατατούρκ και της νεώτερης ιστορίας της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αυτής, ο Ατατούρκ κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια αφηγείται όλη την πορεία του τουρκικού έθνους κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Τουρκίας και τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το μεγάλο ενδιαφέρον της αγόρευσης αυτής για τον Έλληνα αναγνώστη έγκειται στο ότι μπορεί να βρει κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που τα αφηγείται ο επί κεφαλής του στρατού της "απέναντι" πλευράς, ο άνθρωπος που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι με την ομιλία του αυτή ο Ατατούρκ κατέγραψε όχι μόνο τη ζωή και τις απόψεις του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις λύσεις που έδωσε, αλλά κυρίως την ιστορία της Νεώτερης Τουρκίας όπως εκείνος ήθελε να την παρουσιάσει και να την αφήσει παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές, στις οποίες εμπιστεύεται το καθήκον της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται ολόκληρο το κείμενο στην ελληνική γλώσσα και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην καλύτερη γνώση και κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας και των δύο λαών.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2215-0
Book pages: 
629
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Θεσσαλονίκη 19 Μαΐου 1881 - Κωνσταντινούπολη 10 Νοεμβρίου 1938) ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών στην Ανατολία, κατόρθωσε να το μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου ονομάζοντάς το Τουρκία. Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Θεωρείται, παρ' όλ' αυτά, χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό "Ατατούρκ", που σημαίνει "πατέρας των

[Πηγή: Βικιπαίδεια]

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2215-0
Book pages: 
629
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2