Product

Travels in Crete

Product

Travels in Greece

Travels in Crete

Κωδικός:
143350
Αuthor: 
Description: 

[set δύο τόμων]

115,02 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[set δύο τόμων] Ο Βρετανός περιηγητής Robert Pashley, διδάσκων τότε του Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge, καταθέτει εδώ τις ποικίλες εντυπώσεις του από την περιήγησή του στην Κρήτη την άνοιξη και το καλοκαίρι του έτους 1834, όταν η μεγαλόνησος βρισκόταν υπό αιγυπτιακή κυριαρχία. Η μακροσκελής (δίτομη) αφήγησή του προσφέρει άφθονα στοιχεία για τη φυσική γεωγραφία, το κλίμα, τη δημογραφία, την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τα λαϊκά έθιμα (καρναβάλι), τη δημοτική ποίηση, τις προλήψεις και τις νοοτροπίες των κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων, και τις σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, την τοπογραφία, τους ναούς, τα μοναστήρια και τα τζαμιά, την αρχαία ιστορία, τις προϊστορικές και τις κλασικές αρχαιότητες κ.ά.. Η διήγηση διανθίζεται με 56 λιθογραφίες, που απεικονίζουν τις πόλεις, τα λιμάνια, τα κάστρα, αγάλματα, σαρκοφάγους, αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαιολογικά κειμήλια της πολυπαθούς μεγαλονήσου, που συνάντησε ο συγγραφέας. Στο παράρτημα δημοσιεύεται βενετική χρονογραφία της Κρήτης (1211-1310) από χειρόγραφο κώδικα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, καθώς και εκτενείς στατιστικοί πίνακες με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα δημόσια οικονομικά, τον αριθμό των χριστιανικών και των μουσουλμανικών οικογενειών ανά επαρχίες, πόλεις και χωριά του νησιού το 1834 -επ' αυτού συμπεραίνει ότι ο πληθυσμός είχε μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το 1821. Η αναστατική έκδοση περιλαμβάνει επίσης συνημμένο τον (ασπρόμαυρο) φυσικό χάρτη της νήσου, που συνέταξε ο συγγραφέας (βάσει υποδείγματος του Βρετανικού Ναυαρχείου), και τη μεταγραφή μίας αρχαιοελληνικής επιγραφής της αρχαίας πόλεως-κράτους της Πραισού.
Subtitle: 
Volume II
Publications Date: 
1989
Book pages: 
327
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Άγγλος περιηγητής Ρόμπερτ Πάσλεϊ γεννήθηκε το 1805. Σπούδασε νομικά και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Το 1833 πήρε άδεια από το Ναυαρχείο να επιβαίνει ελεύθερα στα πλοία του αγγλικού στόλου, που επιθεωρούσαν τη Μεσόγειο. Έτσι ταξίδεψε στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και την Κρήτη. Το βιβλίο του "Ταξίδια στην Κρήτη" εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1837. Πέθανε το 1859 σε ηλικία 54 χρονών.
Γνώστης του πλούτου της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, ο Πάσλεϊ δίνει στα συγγράμματά του για την Κρήτη ένα δείγμα της ευρυμάθειάς του και ταυτόχρονα ένα σύνολο ακριβών όσο και πολύτιμων πληροφοριών. Συγκαταλέγεται στους πιο διακεκριμένους περιηγητές που επισκέφθηκαν την Κρήτη.

Subtitle: 
Volume II
Publications Date: 
1989
Book pages: 
327
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2