Product

Έλληνες αργυροχρυσοχόοι και ξυλογλύπτες

Product

Έλληνες αρχιτέκτονες της διασποράς

Έλληνες αρχιτέκτονες στην οθωμανική αυτοκρατορία

Κωδικός:
102231
Manufacturer: 
Description: 

Τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια μιας ιστορικής περιόδου και μιας περιοχής δεν δηλώνουν μόνο την αισθητική αντίληψη του δημιουργού τους. Έχουν να πουν πολλά για το οικονομικό, ταξικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης περιόδου και περιοχής.
Ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κολώνας κοιτάζει μ' αυτή την πολλαπλή ματιά την αρχιτεκτονική έκφραση των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι το 1912 στη μελέτη του "Έλληνες Αρχιτέκτονες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 19ος-20ος αιώνας, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη".

46,01 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια μιας ιστορικής περιόδου και μιας περιοχής δεν δηλώνουν μόνο την αισθητική αντίληψη του δημιουργού τους. Έχουν να πουν πολλά για το οικονομικό, ταξικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης περιόδου και περιοχής. Ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κολώνας κοιτάζει μ' αυτή την πολλαπλή ματιά την αρχιτεκτονική έκφραση των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι το 1912 στη μελέτη του "Έλληνες Αρχιτέκτονες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 19ος-20ος αιώνας, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη". Η ανάγκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να συνομιλήσει με την εξέλιξη της Δύσης, η ισοπολιτεία που ψηφίστηκε με γνώμονα αυτή την ανάγκη των οθωμανικών αρχών, το μορφωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο των μειονοτήτων που ζούσαν στα όριά της -στην προκειμένη περίπτωση της ελληνικής μειονότητας- "αποτυπώνονται" στα κτίρια που έφτιαξαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες στην πρωτεύουσα και "εθνικό" κέντρο της περιόδου των Μεταρρυθμίσεων, την Κωνσταντινούπολη, και σε δύο από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, τη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη. Ένα βιβλίο για την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και, ταυτόχρονα, ένα βιβλίο για την ιστορία της ελληνικής μειονότητας και των μελών της στις μεγάλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το έργο εμπλουτίζεται από πλούσια εικαστική τεκμηρίωση.
Subtitle: 
19ος-20ός αιώνας
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-8154-45-6
Book pages: 
157
Book Dimensions: 
28χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βασίλης Κολώνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Μνημείων, της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας στο Παρίσι, όπου, παράλληλα, εργάστηκε στη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Από το 1992 είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.
Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Κύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Ελλάδα και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης - Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2000-2002, 2005) και από το 2002 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Subtitle: 
19ος-20ός αιώνας
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-8154-45-6
Book pages: 
157
Book Dimensions: 
28χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο