Product

Ένα ψάρι στο κακάο

Product

Ένα ως δέκα

Ένα ψέμα του μυαλού

Κωδικός:
93119
Description: 

Το έργο "Ένα ψέμα του μυαλού" του Σαμ Σέπαρντ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Δεκεμβρίου 1985 στο "New York's Promenade Theatre", σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και με ηθοποιούς τους Harvey Keitel, Aidan Quinn, Amanda Plummer, Will Patton, Geraldine Page, Karen Young, James Gammon και Ann Wedgeworth, αποσπώντας το Βραβείο Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης για το καλύτερο έργο της χρονιάς.

10,20 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το έργο "Ένα ψέμα του μυαλού" του Σαμ Σέπαρντ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Δεκεμβρίου 1985 στο "New York's Promenade Theatre", σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και με ηθοποιούς τους Harvey Keitel, Aidan Quinn, Amanda Plummer, Will Patton, Geraldine Page, Karen Young, James Gammon και Ann Wedgeworth, αποσπώντας το Βραβείο Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης για το καλύτερο έργο της χρονιάς. Το "Ένα ψέμα του μυαλού" μπορείνα διαβαστεί σαν ένα αλληγορικό μαγικό παραμύθι, γραμμένο κάπως παροξυσμικά, βέβαια, με τον οξύ και αιχμηρό τρόπο των κόμικς. Με ένα φεγγάρι, επιθετικά παρόν σ' όλη τη διάρκεια, να αλαφιάζει μέρα νύχτα τα μυαλά των ανθρώπων, η νεαρή ηρωίδα διανύει βήμα βήμα την ακανθώδη διαδρομή που οδηγεί από τον ζόφο στο φως, από το ξέσπασμα του Μίσους στην πραγμάτωση της Αγάπης. [...] Το ζοφερό αυτό παραμύθι, στο οποίο κάθε ρεαλισμός πάει περίπατο, ο Σέπαρντ το αφηγείται τηρώντας, ωστόσο, παραπλανητικά όλα τα ρεαλιστικά προσχήματα. Ο τόπος είναι η σύγχρονη Αμερική· ο σκοτεινός πάτος της, η Νότια Καλιφόρνια, απ' τη μια, και η χιονισμένη κορυφογραμμή της Μοντάνα, απ' την άλλη. [...] Κάθε απόπειρα "ρεαλιστικής" ανάγνωσης, ηθογραφικής, δηλαδή, αντιμετώπισης αυτού του αριστουργήματος, θα συρρίκνωνε, πιστεύω, απελπιστικά το ευρύ ποιητικό σύμπαν μέσα στο οποίο μας ταξιδεύει η γραφή του Σαμ Σέπαρντ. Μια καθαρά μουσική σύνθεση, σαν κομμάτι αυτοσχεδιασμού τζαζ ή ροκ μουσικής για οκτώ όργανα, στα οποία δάνεισαν φωνή και σώμα οι οκτώ πολύτιμοι ηθοποιοί της παράστασης. Τάσος Μπαντής
Subtitle: 
Έργο σε τρεις πράξεις, 1985
Publications Date: 
2004
Book pages: 
127
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Βραβευμένος με Πούλιτζερ, ο θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Σαμ Σέπαρντ (5 Νοεμβρίου 1943) έγραψε πάνω από σαράντα πέντε θεατρικά έργα καθώς και τη συλλογή διηγημάτων "Διασχίζοντας τον παράδεισο" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997) και δύο μυθιστορήματα ("Motel Chronicles" και "Hawk Moon"). Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε πάνω από είκοσι πέντε ταινίες και το 1984 διεκδίκησε ένα Όσκαρ για την ερμηνεία του στο φιλμ "Οι κατάλληλοι άνθρωποι". Το σενάριό του για το φιλμ "Παρίσι-Τέξας" κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 1984, ενώ έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία "Far North" το 1988. Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων ο Σαμ Σέπαρντ τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας το 1992 και το 1994 έγινε δεκτός στο Theatre Hall of Fame.
Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2017, σε ηλικία 73 ετών, στο σπίτι του στο Κεντάκι.

Subtitle: 
Έργο σε τρεις πράξεις, 1985
Publications Date: 
2004
Book pages: 
127
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο