Product

Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών

Product

Έρευνα για τη φύση και τις αιτίες του πλούτου των εθνών

Έρευνα για τη φύση και τις αιτίες του πλούτου των εθνών

Κωδικός:
41809
Description: 

"Η λέξη αξία έχει δύο διαφορετικές σημασίες και μερικές φορές εκφράζει τη χρησιμότητα κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου και κάποιες άλλες τη δυνατότητα αγοράς άλλων αγαθών την οποία επιτρέπει η κατοχή αυτού του αντικειμένου. Η πρώτη θα μπορούσε να ονομαστεί "αξία χρήσης" και η δεύτερη "αξία ανταλλαγής". Πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη αξία χρήσης έχουν συχνά μικρή ή καμία αξία ανταλλαγής. Τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από το νερό: αλλά με αυτό ελάχιστα πράγματα μπορούμε να αγοράσουμε, με ελάχιστα πράγματα μπορούμε να το ανταλλάξουμε.

40,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Η λέξη αξία έχει δύο διαφορετικές σημασίες και μερικές φορές εκφράζει τη χρησιμότητα κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου και κάποιες άλλες τη δυνατότητα αγοράς άλλων αγαθών την οποία επιτρέπει η κατοχή αυτού του αντικειμένου. Η πρώτη θα μπορούσε να ονομαστεί "αξία χρήσης" και η δεύτερη "αξία ανταλλαγής". Πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη αξία χρήσης έχουν συχνά μικρή ή καμία αξία ανταλλαγής. Τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από το νερό: αλλά με αυτό ελάχιστα πράγματα μπορούμε να αγοράσουμε, με ελάχιστα πράγματα μπορούμε να το ανταλλάξουμε. Από την άλλη, ένα διαμάντι έχει ελάχιστη αξία χρήσης, ωστόσο μπορούμε εύκολα να το ανταλλάξουμε με μια μεγάλη ποσότητα άλλων αγαθών. Προκειμένου να διερευνήσουμε τις αρχές που ρυθμίζουν την ανταλλάξιμη αξία των εμπορευμάτων, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε: Πρώτον, ποιο είναι το πραγματικό μέτρο αυτής της ανταλλάξιμης αξίας, ή, σε τι συνιστάται η πραγματική τιμή όλων των εμπορευμάτων. Δεύτερον, ποια είναι τα διάφορα μέρη που συνθέτουν αυτήν την πραγματική τιμή. Και, τέλος, ποιες είναι οι πραγματικές περιστάσεις που μερικές φορές αυξάνουν ορισμένα τμήματα ή το σύνολο των ανωτέρω τμημάτων της τιμής και μερικές φορές τα συμπιέζουν κάτω από το φυσικό ή το κανονικό τους επίπεδο. Ή, ποιες είναι οι αιτίες που μερικές φορές εμποδίζουν τη σύμπτωση της αγοραίας τιμής, δηλαδή της πραγματικής τιμής των εμπρευμάτων, με αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε φυσική τους τιμή". (Adam Smith)
Subtitle: 
Βιβλία Ι και ΙΙ
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-344-912-1
Book pages: 
506
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Adam Smith (1723 - 1790) γεννήθηκε το 1723 στο Kirkaldy της Σκωτίας. Αφού έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στο τοπικό σχολείο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Μαθητής του Francis Hutcheson που κατείχε την έδρα της Ηθικής Φιλοσοφίας, συνέχισε τις σπουδές του στο Κολέγιο Balliol της Οξφόρδης. Υπό την πατρωνία του Λόρδου Kames, διδάσκει Ρητορική και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πριν διοριστεί το 1791 στην έδρα της Λογικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Τον επόμενο χρόνο καταλαβάνει την έδρα της Ηθικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1759 εκδίδει το έργο "The Theory of Moral Sentiments". Το 1764 εγκαταλείπει την πανεπιστημιακή καριέρα για να εργαστεί ως ιδιωτικός διδάσκαλος. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στη Γαλλία και την Ελβετία, επιστρέφει στη Βρετανία, εγκαθίσταται στην ιδιαίτερη πατρίδα του και από το 1773 στο Λονδίνο. Το 1776 δημοσιεύει το "An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations", έργο που τον κάνει διάσημο. Καταλήγει Επίτροπος των Τελωνείων της Σκωτίας και εγκαθίσται οριστικά στο Εδιμβούργο, μέχρι τον θάνατό του το 1790. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν ορισμένα ανέκδοτα δοκίμια του στον τόμο "Essays on Philosophical Subjects" και σημειώσεις από τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις στους τόμους "Lectures on Rhetoric and Belles Lettres" και "Lectures on Jurisprudence".

Subtitle: 
Βιβλία Ι και ΙΙ
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-344-912-1
Book pages: 
506
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο