Product

Αναδρομές

Product

Αναδρομές

Αναδρομές

Κωδικός:
126544
Description: 

"Καλοκαίρι του 1981. Με φίλους κολυμπούσαμε στο λιμανάκι, κοντά σε βραχάκια της Βάρκιζας. Σε μια στιγμή, ένας φίλος μου λέει: "Βλέπεις αυτόν που κολυμπάει κοντά σου; Είναι ο Οδυσσέας Ελύτης." Ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Πάντα ήθελα να γνωρίσω τον ποιητή, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη βράβευση του με το Νobel. Ήταν όμως μονήρης και... δυσεύρετος κι εγώ έλλειπα πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

20,13 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Καλοκαίρι του 1981. Με φίλους κολυμπούσαμε στο λιμανάκι, κοντά σε βραχάκια της Βάρκιζας. Σε μια στιγμή, ένας φίλος μου λέει: "Βλέπεις αυτόν που κολυμπάει κοντά σου; Είναι ο Οδυσσέας Ελύτης." Ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Πάντα ήθελα να γνωρίσω τον ποιητή, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη βράβευση του με το Νobel. Ήταν όμως μονήρης και... δυσεύρετος κι εγώ έλλειπα πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Δεν χάνω την ευκαιρία, τον πλησιάζω μέσα στη θάλασσα και του λέω: "Από χρονιά φιλοδοξούσα να γνωρίσω τον ποιητή του Αιγαίου, όχι όμως και μέσα στο Αιγαίο!" Χαμογέλασε κι ύστερα ανταλλάξαμε στην ακροθαλασσιά λίγες κουβέντες για την διπλωματική μου οδύσσεια και τις λογοτεχνικές μου ανησυχίες. Αυτή ήταν η αρχή της γνωριμίας που εξελίχτηκε γρήγορα σε φιλία..." "Τα πρώτα χρονιά της δεκαετίας του '80 περνούσε αρκετές μέρες στη Βάρκιζα. Χαιρόταν τις μόνιμες αγάπες του, το καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, την απλή ζωή, την ησυχία που του επέτρεπε να γράφει και να ζωγραφίζει. Κι' εμείς χαιρόμαστε την διακριτική παρουσία του, ένα συνδυασμό ευγένειας και φιλίας. Η απλή συμπεριφορά του δεν μας άφηνε να σαστίσουμε μπροστά στο δέος της παγκόσμιας επιτυχίας του. Ήταν ο αγαπητός μας Οδυσσέας, απλός και ανθρώπινος..."
Subtitle: 
Μνήμες από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, Οδυσσέα Ελύτη, Παντελή Πρεβελάκη, Πολύγνωτο Βαγή, ομιλίες, διαλέξεις, ταξειδιωτικά χρονογραφήματα
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-08-0437-0
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε στα Γιάννινα από γονείς Ηπειρώτες. Εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1958 και υπηρέτησε στις εξής θέσεις: Υποπρόξενος στη Ν. Υόρκη και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, Α Γραμματέας στην Ελληνική Πρεσβεία της Κύπρου (1964-1967), Επιτετραμμένος της Πρεσβείας στη Ν. Αφρική, Τμηματάρχης Αμερικανικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ, Σύμβουλος Πρεσβείας Λονδίνου και Καΐρου, Διευθυντής Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού στο ΥΠΕΞ (1980-1981), Πρέσβης της Ελλάδος στη Νορβηγία (1982-1987), στη Βουλγαρία (1987-1992) και στο Βατικανό (1992-1996). Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Νορβηγικού Τάγματος του Βασιλέως Olaf, τον Μεγαλόσταυρο του Πάπα ΙΧ, τον Μεγαλόσταυρο του Βουλγαρικού Τάγματος Madarski, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας,κ.ά. Ως Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού επιμελήθηκε την έκδοση του τόμου "Έλληνες καλλιτέχνες του εξωτερικού" εκδ. Εκδοτική Αθηνών και ίδρυσε το Μουσείο του Ελληνοαμερικανού γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή στη Θάσο. Διδάσκει "πολιτιστική διπλωματία" στη Διπλωματική Ακαδημία - ΥΠΕΞ.

Subtitle: 
Μνήμες από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, Οδυσσέα Ελύτη, Παντελή Πρεβελάκη, Πολύγνωτο Βαγή, ομιλίες, διαλέξεις, ταξειδιωτικά χρονογραφήματα
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-08-0437-0
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο