Product

Από τη θεωρία στην ερμηνεία της λογοτεχνίας

Product

Από τη θεωρία του σταφιδόψωμου στην ατομική ενέργεια

Από τη θεωρία του θεάτρου στις θεωρίες του θεατρικού

Κωδικός:
76564
Description: 

Το βιβλίο αυτό περιέχει συγκεντρωμένες και ξαναδουλεμένες πενήντα μία κριτικές βιβλιοπαρουσιάσεις, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1985 ως το 1999 και διαγράφουν την πορεία της θεατρικής επιστήμης στο τέλος του 20ού αιώνα.

25,68 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό περιέχει συγκεντρωμένες και ξαναδουλεμένες πενήντα μία κριτικές βιβλιοπαρουσιάσεις, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1985 ως το 1999 και διαγράφουν την πορεία της θεατρικής επιστήμης στο τέλος του 20ού αιώνα. Επιστήμες όπως η θεατρολογία, που έχουν ένα σύνθετο γνωστικό αντικείμενο, χρειάζονται, από τη φύση τους, μια ποικιλία από μεθοδολογίες και μοντέλα εξήγησης και πρέπει να είναι δύσπιστες στην απαίτηση μίας και μόνο μεθόδου που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της ανάλυσης. Τούτο ίσως είναι και το δίδαγμα για το μέλλον που προκύπτει από το βιβλίο αυτό. Γιατί -από διάφορους δρόμους και με διαφορετικούς τρόπους- σε αυτό συγκλίνουν οι εξελίξεις στο χώρο της θεατρολογικής θεωρίας, όπως φαίνεται από τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, ελληνικής και ξένης. Την αμφισβήτηση της πίστης σε μία και μόνο θεωρία του θεάτρου διαδέχεται μια γενική επιφυλακτικότητα, που δέχεται και τον κατακερματισμό των προσεγγίσεων. Μιλάμε πια όχι για μία αλλά για περισσότερες θεωρίες -ίσως και πολλές- όχι του "θεάτρου", που δεν υφίσταται πια ως ενιαίο φαινόμενο, αλλά του "θεατρικού", που είναι προσδιοριστικό στοιχείο διαφόρων εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων και του θεάτρου με τη συμβατική έννοια.
Subtitle: 
Εξελίξεις στην επιστήμη του θεάτρου στο τέλος του 20ού αιώνα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-16-0820-6
Book pages: 
505
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1947. Σπούδασε επιστήμη του Θεάτρου (Θεατρολογία) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, του οποίου διατελεί αντιπρόεδρος. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το 2001 παρασημοφορήθηκε για τις επιστημονικές του επιδόσεις με τον "Αυστριακό Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη". Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 βιβλία και 400 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Subtitle: 
Εξελίξεις στην επιστήμη του θεάτρου στο τέλος του 20ού αιώνα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-16-0820-6
Book pages: 
505
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο