Product

Από την αρχαία Αλωπεκή στη σημερινή Δάφνη

Product

Από την αρχαιότητα στον φεουδαρχισμό

Από την αρχαία ελληνική πόλιν στη Βυζαντινή οικουμένην

Κωδικός:
93017
Manufacturer: 
Description: 

Η φιλοσοφία της Νεωτερικότητας έχει σπάσει τους δεσμούς της με την ελληνική και τη μεσαιωνική Αρχαιότητα. Κομβικό σημείο αυτής της ξένωσης είναι η ανθρωποκεντρική και αντιτελεολογική τάση της νεώτερης φιλοσοφίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται πια παραδεκτή η παραδοσιακή ιεραρχία των ουσιών. Η νεωτερική φιλοσοφία προβάλλεται ως αντι-μεταφυσική, αφού δεν νοείται μεταφυσική δίχως ορισμένη ιεράρχηση των επιπέδων του είναι. Από την άλλη, η απαλλαγή από τη μεταφυσική απαιτεί έναν άλλο μύθο στον οποίο να μπορεί να αποδοθεί η επιβολή της σημασίας.

23,11 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η φιλοσοφία της Νεωτερικότητας έχει σπάσει τους δεσμούς της με την ελληνική και τη μεσαιωνική Αρχαιότητα. Κομβικό σημείο αυτής της ξένωσης είναι η ανθρωποκεντρική και αντιτελεολογική τάση της νεώτερης φιλοσοφίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται πια παραδεκτή η παραδοσιακή ιεραρχία των ουσιών. Η νεωτερική φιλοσοφία προβάλλεται ως αντι-μεταφυσική, αφού δεν νοείται μεταφυσική δίχως ορισμένη ιεράρχηση των επιπέδων του είναι. Από την άλλη, η απαλλαγή από τη μεταφυσική απαιτεί έναν άλλο μύθο στον οποίο να μπορεί να αποδοθεί η επιβολή της σημασίας. Η νεωτερική φιλοσοφία κατασκευάζει λοιπόν το μύθο της ratio, της λογικής που εδρεύει στην αυτονομημένη ατομική διάνοια. Η επινόηση της ratio σημαίνει το τέλος της "θεολογικής εικόνας για τον κόσμο και τον άνθρωπο", εφόσον η ratio στρεφόταν καταρχήν ενάντια σε κάθε ετερόνομο προσδιορισμό της σκέψης και της δράσης του ανθρώπου. Μια απόπειρα ανίχνευσης των προϋποθέσεων εκείνων που, στον πολύ ανθρώπινο χώρο της πολιτικής, κατέστησαν αναγκαία τη μεταφυσική "αυταπάτη" αποτελεί η παρούσα μελέτη. Από την Αρχαία Ελλάδα στη Νεωτερικότητα, με ενδιάμεσο σταθμό το παρεξηγημένο Βυζάντιο: αυτή είναι η πορεία.
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-527-319-5
Book pages: 
424
Book Dimensions: 
25χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ζωή Αντωνοπούλου - Τρεχλή γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A.) στο Παρίσι και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δίδαξε στο Universite Libre de Bruxelles και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάζεται στη Β/θμια Εκπαίδευση ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Εξέδωσε το πρώτο βιβλίο της "Η πολιτική φιλοσοφία της αρχαιοελληνικής τέχνης" στις εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-527-319-5
Book pages: 
424
Book Dimensions: 
25χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο