Product

Από τον εμφύλιο στην Ε.Δ.Α.

Product

Από τον έναν Πύργο ο άλλος

Από τον εμφύλιο στον ψυχρό πόλεμο

Κωδικός:
75926
Manufacturer: 
Description: 

Το βιβλίο εστιάζει σε μια περίοδο σαράντα περίπου μηνών, μεστών σε γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρας για δεκαετίες: ο τερματισμός του εμφυλίου· η άνοδος και η πτώση του Κέντρου· η αποσύνθεση της παραδοσιακής Δεξιάς και η ανασύνταξη των συντηρητικών δυνάμεων στις τάξεις του "Συναγερμού"· η διαδοχή δέκα κυβερνήσεων και τριών προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης· οι δολοπλοκίες του στέμματος· το πρώτο μεταπολεμικό στρατωτικό πραξικόπημα· το "κλείσιμο" του Ελληνικού ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη· η συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας· η ένταξη στο ΝΑΤΟ· η τριμερής βα

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο εστιάζει σε μια περίοδο σαράντα περίπου μηνών, μεστών σε γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρας για δεκαετίες: ο τερματισμός του εμφυλίου· η άνοδος και η πτώση του Κέντρου· η αποσύνθεση της παραδοσιακής Δεξιάς και η ανασύνταξη των συντηρητικών δυνάμεων στις τάξεις του "Συναγερμού"· η διαδοχή δέκα κυβερνήσεων και τριών προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης· οι δολοπλοκίες του στέμματος· το πρώτο μεταπολεμικό στρατωτικό πραξικόπημα· το "κλείσιμο" του Ελληνικού ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη· η συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας· η ένταξη στο ΝΑΤΟ· η τριμερής βαλκανική συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία· η "έκλειψη" της βρετανικής επιρροής· η υλοποίηση του σχεδίου Marshall. Μέσα από ένα καλειδοσκοπικό τοπίο προβάλλει ο ρόλος του "ξένου παράγοντα". Απορρίπτοντας τη συνωμοσιολογία, το βιβλίο ανατέμνει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και εξηγεί πως η πολιτική αυτή, με όλες τις διακυμάνσεις και τις ασάφειές της, επηρέασε αποφασιστικά τις εξελίξεις σε μια κρίσιμη καμπή του Ψυχρού Πολέμου.
Subtitle: 
Η Ελλάδα και ο συμμαχικός παράγοντας 1949-52
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-7057-52-Χ
Book pages: 
322
Book Dimensions: 
25χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C.
Έργα του:
"Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997)
"Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).

Subtitle: 
Η Ελλάδα και ο συμμαχικός παράγοντας 1949-52
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-7057-52-Χ
Book pages: 
322
Book Dimensions: 
25χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο