Product

Γιάννης Ρίτσος: Εικαστικά

Product

Γιάννης Ρίτσος: Λόγος και μουσική

Γιάννης Ρίτσος: Ένα σχεδίασμα βιογραφίας

Κωδικός:
140830
Description: 

Χρονολογία της γέννησής του: 1909. Ξημερώνοντας Πρωτομαγιά, στη Μονεμβασιά της Λακωνίας. Εσπούδασε, "ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη σχολή του Αγώνα" και, μαζί, τους ανθρώπους, τους πόθους και τα πάθη τους. Επάγγελμά του: ποιητής. Εδήλωνε "απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου" και διατράνωνε: "είμαι κι εγώ από την ίδια ράτσα· επιμένω· δεν το βάζω κάτω". Το όνομά του, Γιάννης Ρίτσος.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Χρονολογία της γέννησής του: 1909. Ξημερώνοντας Πρωτομαγιά, στη Μονεμβασιά της Λακωνίας. Εσπούδασε, "ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη σχολή του Αγώνα" και, μαζί, τους ανθρώπους, τους πόθους και τα πάθη τους. Επάγγελμά του: ποιητής. Εδήλωνε "απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου" και διατράνωνε: "είμαι κι εγώ από την ίδια ράτσα· επιμένω· δεν το βάζω κάτω". Το όνομά του, Γιάννης Ρίτσος. "Ερωτευμένος πάντα με τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα και τους ανθρώπους, / ερωτευμένος προπάντων με το κάλλος των καθάριων στοχασμών / και με το κάλλος των νεανικών σωμάτων". Το "Σχεδίασμα βιογραφίας" παρακολουθεί τη ζωή του ποιητή, "που πολύ τον τυράννησε" και την οποία εκείνος ευγνωμονούσε ακριβώς γι' αυτό, επειδή του έδωσε "πολύ υλικό για την ποίησή του". Νοσηλείες σε σανατόρια σε θέση απόρου, εξορίες, διωγμοί, απαγορεύσεις της ποίησής του, αλλά και έρωτες, φιλίες, ήρεμες οικογενειακές στιγμές. Και πάνω απ' όλα, η "Ποίηση". Μέσα από αυτήν "πάλεψε με τις λέξεις, με το χρόνο, με τα πράγματα". Έδωσε θέση "στην πεταλούδα, στο χαλίκι, στ' αλογάκι της Παναγίας, / στους ολονύκτιους στεναγμούς των άστρων, στη δροσοστάλα / που πέφτει απ' το ροδόφυλλο, στ' άρρωστο αηδόνι, στις μεγάλες σημαίες, / στο γαλάζιο, στο κόκκινο, στο κίτρινο". Πλούτισε "τον κόσμο με μόχθο κι εγκαρτέρηση". Να τον θυμόμαστε.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-19-0352-6
Book pages: 
238
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Αγγελική Κώττη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" (1978 - 1992) και της εφημερίδας "Έθνος" (1992 - σήμερα). Άλλα βιβλία της: "Μάνος Κατράκης", (επιμέλεια υλικού με τον Κώστα Κουτσαυτίκη), "Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει" (μυθιστόρημα). Έχει επιμεληθεί την έκδοση "Μελίνα Μερκούρη" και έχει συμμετάσχει στο CD-ROM για τη Μελίνα που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά "Τομές", "Διαβάζω", "Νέα Εστία", "Η Λέξη". Είναι επιμελήτρια του αρχείου αυτογράφων έργων Γιάννη Ρίτσου, το οποίο είναι κατατεθειμένο στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-19-0352-6
Book pages: 
238
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο