Product

Δύο μελέτες για τον Λοτρεαμόν

Product

Δυο μέρες μόνο

Δύο μελέτες για τον μαρξισμό

Κωδικός:
87591
Manufacturer: 
Description: 

Το παρόν μικρό βιβλίο έχει την πρόθεση να τιμήσει μια σημαντική επέτειο για το μαρξισμό, η οποία στη χώρα μας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, τα εικοσιπεντάχρονα από το θάνατο, στα 1971, του μεγάλου Ούγγρου μαρξιστή φιλοσόφου Γκέοργκ Λούκατς. Σ' αυτό περιέχεται ένα μέρος από το "Κεφάλαιο" για τον Μαρξ του τελευταίου του έργου, "Προς την οντολογία του κοινωνικού είναι".

3,92 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το παρόν μικρό βιβλίο έχει την πρόθεση να τιμήσει μια σημαντική επέτειο για το μαρξισμό, η οποία στη χώρα μας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, τα εικοσιπεντάχρονα από το θάνατο, στα 1971, του μεγάλου Ούγγρου μαρξιστή φιλοσόφου Γκέοργκ Λούκατς. Σ' αυτό περιέχεται ένα μέρος από το "Κεφάλαιο" για τον Μαρξ του τελευταίου του έργου, "Προς την οντολογία του κοινωνικού είναι". Πρόκειται συγκεκριμένα για το μέρος 1: "Μεθοδολογικά προαπαιτούμενα", το οποίο πραγματεύεται τα οντολογικά θεμέλια του μαρξισμού, μαζί με τις τελευταίες σελίδες του μέρους 3, "Ιστορικότητα και θεωρητική γενικότητα", οι οποίες αναφέρονται απ' αυτή τη σκοπιά στην πείρα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τα επιλέξαμε γιατί συνιστούν, κατά τη γνώμη μας, το πιο σημαντικό και επίκαιρο τμήμα του θεμελιώδους αυτού έργου, που αποτελεί τη θεωρητική διαθήκη του Λούκατς στο κίνημά μας. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η δημοσίευση τους, παρότι δεν εξαντλεί στο ελάχιστο το περιεχόμενο της "Οντολογίας", πρόσθέτει κάτι ουσιαστικό στην ελληνική βιβλιογραφία για τον Λούκατς. [...] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
1996
Book ISBN: 
960-7107-49-7
Book pages: 
79
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γκυόρκυ Λούκατς (Gyorgy Lukacs, 1885-1971) προερχόταν από εύπορη αστική οικογένεια εβραϊκής καταγωγής την εποχή της Αυστρουγγαρίας. Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη από πατέρα τραπεζίτη. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Βουδαπέστης και του Βερολίνου και το 1906 ανακηρύχθηκε διδάκτορας φιλοσοφίας. Το 1914 προσχώρησε στο ουγγρικό κομμουνιστικό κόμμα. Από το 1945 χρημάτισε καθηγητής αισθητικής στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Υπέρμαχος της αποσταλινικοποίησης, το 1956 χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Νάγκι, μετά την πτώση της οποίας αυτοεξορίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Στα βασικότερα έργα του συγκαταλέγονται: "Η ψυχή και οι μορφές" (1911), "Το ιστορικό μυθιστόρημα" (1936), "Ο Γκαίτε και η εποχή του" (1946), "Ο νεαρός Χέγκελ και το πρόβλημα της καπιταλιστικής κοινωνίας" (1948), "Η καταστροφή του Λόγου" (1954), "Σολζενίτσιν" (1964).

Publications Date: 
1996
Book ISBN: 
960-7107-49-7
Book pages: 
79
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο