Product

Είναι η ώρα

Product

Είναι θεός, σου λέω!

Είναι ηθικός ο καπιταλισμός;

Κωδικός:
95915
Manufacturer: 
Description: 

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ηθική και στην οικονομία δεν ήταν ποτέ απρόσκοπτα αρμονικές. Ανάμεσα στο αγαθό -με την ηθική σημασία του όρου- και στα αγαθά -με την οικονομική σημασία- υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Όμως, είτε φτωχός είτε πλούσιος, κανείς δεν ξεφεύγει ούτε από την ηθική ούτε από τον καπιταλισμό, αφού καλείται να απαντήσει σε δύο αλληλένδετα ερωτήματα ηθικής και οικονομικής τάξεως: "Τι οφείλω να κάνω;" και "Τι οφείλω να κατέχω;".

14,66 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ηθική και στην οικονομία δεν ήταν ποτέ απρόσκοπτα αρμονικές. Ανάμεσα στο αγαθό -με την ηθική σημασία του όρου- και στα αγαθά -με την οικονομική σημασία- υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Όμως, είτε φτωχός είτε πλούσιος, κανείς δεν ξεφεύγει ούτε από την ηθική ούτε από τον καπιταλισμό, αφού καλείται να απαντήσει σε δύο αλληλένδετα ερωτήματα ηθικής και οικονομικής τάξεως: "Τι οφείλω να κάνω;" και "Τι οφείλω να κατέχω;". Από τη στιγμή που όλοι εργαζόμαστε, αποταμιεύουμε, καταναλώνουμε, σημαίνει ότι μετέχουμε σ' ένα οικονομικό σύστημα, το οποίο άλλοι υπερεθματίζουν ως το μόνο βιώσιμο, ιδίως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας του '80 -με την αμφιλεγόμενη έκφραση "ο θρίαμβος του καπιταλισμού"-, άλλοι ανέχονται ελλείψει ενός αξιόπιστου εναλλακτικού μοντέλου και άλλοι κατηγορούν ως ανήθικο. Τίθεται θέμα ηθικότητας του καπιταλισμού; Η επάνοδος τα τελευταία χρόνια ενός λόγου περί ηθικής καθιστά το παραπάνω ερώτημα πιο επίκαιο από ποτέ. Ο φιλόσοφος Αντρέ Κοντ - Σπονβίλ εξετάζει τον καπιταλισμό μέσα από το πρίσμα μιας σύγχρονης ηθικής φιλοσοφίας. Όπως υποστηρίζει, ο καπιταλισμός δεν είναι ηθικός, δεν είναι όμως και ανήθικος. Είναι αήθικος (amoral). [...]
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-04-2690-2
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1952. Απόφοιτος της Ecole Normale Superieure της οδού Ουλμ και διδάκτωρ φιλοσοφίας, διδάσκει στο πανεπιστήμιο Paris I (Pantheon-Sorbonne). Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται τα: "Traite du desespoir et de la beatitude" [1. Le Mythe d'Icare (1984), 2. Vivre (1988)], "Une education philosophique" (1989), "Valeur et verite. Etudes cyniques" (1994), "Impromptus" (1996), "L'Etre-temps" (1999), "Dictionnaire philosophique" (2001). "Η Μικρή Πραγματεία περί Μεγάλων Αρετών" τιμήθηκε το 1995 με το βραβείο La Bruyere της Γαλλικής Ακαδημίας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα έργα του: "Οι μοντέρνοι καιροί και η σοφία τους" που έγραψε σε συνεργασία με τον Λικ Φερί. Από τις εκδόσεις "Κέδρος" κυκλοφορούν οι μελέτες του "Καθρέφτες φιλοσοφίας", "Είναι ηθικός ο καπιταλισμός;" και "Ο μύθος του Ίκαρου: Πραγματεία περί απελπισμού και μακαριότητας".

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-04-2690-2
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο