Product

Ελληνομουσείον

Product

Ελληνομουσείον 2008

Ελληνομουσείον

Κωδικός:
72237
Manufacturer: 
Description: 

"Ελληνομουσεία" ονόμαζαν οι λόγιοι του νεοελληνικού διαφωτισμού τα σχολεία των υποδούλων. "Ελληνομουσείον" ονόμαζε ο Ρήγας Φεραίος το σχολείο που ίδρυσε ο ίδιος στη Ζαγορά του Πηλίου. Το Ελληνομουσείο είναι ο χώρος της πραγματικότητας αλλά και της ουτοπίας όπου καλλιεργούνται τα γράμματα - ο ελληνικός λόγος - και θεραπεύονται οι τέχνες, η μυθολογία της εικόνας.

170,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Ελληνομουσεία" ονόμαζαν οι λόγιοι του νεοελληνικού διαφωτισμού τα σχολεία των υποδούλων. "Ελληνομουσείον" ονόμαζε ο Ρήγας Φεραίος το σχολείο που ίδρυσε ο ίδιος στη Ζαγορά του Πηλίου. Το Ελληνομουσείο είναι ο χώρος της πραγματικότητας αλλά και της ουτοπίας όπου καλλιεργούνται τα γράμματα - ο ελληνικός λόγος - και θεραπεύονται οι τέχνες, η μυθολογία της εικόνας. Η ελληνική ζωγραφική διαμορφώνεται σ' ένα μεταίχμιο ανάμεσα σε αντιφάσεις αλλά και εξάρσεις, καταγράφοντας μέσα από εικόνες και οπτικές αφηγήσεις την πορεία του νεότερου ελληνισμού, από την υπόδουλη δυναμική εθνότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως το οθωνικό κράτος που το γέννησε ο ρομαντισμός αλλά και τα συγκυριακά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων: Επτανησιακή Σχολή, Ομάδα του Μονάχου, ο αβρός Γύζης, τα σχέδια του δαιμόνιου Χαλεπά, οι πρωτοπόροι Πανταζής και Αλταμούρας και γενικά οι δάσκαλοι του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια εξετάζεται η καλλιτεχνική ωρίμανση μέσα από τη γενιά του Κωστή Παρθένη και του Κωνσταντίνου Μαλέα, με εκτενείς εισαγωγές που εντάσσουν τα καλλιτεχνικά έργα στον κοινωνικό και πολιτικό τους περίγυρο, με φωτογραφίες-ντοκουμέντα, με άγνωστο αρχειακό υλικό, με δυσεύρετους πίνακες, με τους θησαυρούς αφανών ιδιωτικών συλλογών και με την κρυμμένη υπερηφάνεια των καλλιτεχνικών εργαστηρίων των σύγχρονων δημιουργών. Ακόμη, αναλύεται η σχέση της ζωγραφικής με τη φωτογραφία, ο διάλογος ανάμεσα στην ελλαδική και την κυπριακή τέχνη, οι έλληνες της διασποράς στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., η αγωνία για αυτοπροσδιορισμό της γενιάς του '30, ο "ανένδοτος αγών" της γενιάς του '60, οι προοπτικές της ελληνικής τέχνης εμπρός στο νέο αιώνα και μέσα από μια εργοκεντρική θεώρηση.
Subtitle: 
Έξι αιώνες ελληνική ζωγραφική
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-8460-26-3
Book pages: 
646
Book Dimensions: 
32χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στο Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2006 εξελέγη επ. καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά δεν απεδέχθη τη θέση. Σήμερα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα θεατρικών Σπουδών.
Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της Α.I.C.Α.. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995) και το ιδιωτικό μουσείο Φρυσίρα (2000-2002). Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού και Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Παντείου και της ΑΣΚΤ καθώς και στη σχολή ξεναγών και τον ΑΚΤΟ. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην "Καθημερινή", το "Βήμα", το "Έθνος", την "Ελευθεροτυπία", τον "Ελεύθερο Τύπο" και το περιοδικό Αντί. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικό περιοδικό "Το Δέντρο", "Η Λέξη", "Ρεύματα", "Μανδραγόρας", "(δε)κατα". Έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στη κρατική τηλεόραση, στον ΑΝΤ1 και το SevenX, ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο Κόκκινο 105,5. Έχει διοργανώσει σεμινάρια τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στη Booze Cooperativa.

Subtitle: 
Έξι αιώνες ελληνική ζωγραφική
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-8460-26-3
Book pages: 
646
Book Dimensions: 
32χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο
Volume No: 
2