Product

Επιβιώνοντας με τη χίμαιρα

Product

Επιβίωση

Επιβιώνοντας της επιστήμης

Κωδικός:
76300
Description: 

Στην αυγή του 21ου αιώνα, επιβάλλεται ο παραλληλισμός με το 16ο αιώνα: τότε εισήλθαμε στην εποχή του μοντέρνου, τώρα βρισκόμαστε στο μεταμοντέρνο. Από τον Γκρούνεβαλντ στον Φράνσις Μπέικον, από τον Γουτεμβέργιο στον Μπιλ Γκέιτς, μεσολάβησαν ρήξεις, φοβερές πολιτικές αναταραχές, πόλεμοι και σφαγές, αλλά και τεράστιες τεχνολογικές, κοινωνικές και πνευματικές αλλαγές. Όπως χθες έτσι και σήμερα παίζεται η μοίρα του ανθρώπου παράλληλα με τη μοίρα της Ευρώπης.

15,59 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στην αυγή του 21ου αιώνα, επιβάλλεται ο παραλληλισμός με το 16ο αιώνα: τότε εισήλθαμε στην εποχή του μοντέρνου, τώρα βρισκόμαστε στο μεταμοντέρνο. Από τον Γκρούνεβαλντ στον Φράνσις Μπέικον, από τον Γουτεμβέργιο στον Μπιλ Γκέιτς, μεσολάβησαν ρήξεις, φοβερές πολιτικές αναταραχές, πόλεμοι και σφαγές, αλλά και τεράστιες τεχνολογικές, κοινωνικές και πνευματικές αλλαγές. Όπως χθες έτσι και σήμερα παίζεται η μοίρα του ανθρώπου παράλληλα με τη μοίρα της Ευρώπης. Στην εκκοσμίκευση της ιστορίας μας, η επιστήμη αντικατέστησε τη θρησκεία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τη σωτηρία της ανθρωπότητας: ο πολιτισμός του εφήμερου, όπου τα πάντα είναι αναλώσιμα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δίψα για υπέρβαση. Και ο μύθος του ψηφιακού, νευρωνικού και βιονικού ανθρώπου προσκρούει στην πραγματικότητα των κινδύνων, τους οποίους δημιουργεί η ίδια η πρόοδος της επιστήμης· από τα ατομικά οπλοστάσια μέχρι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από τα πυρηνικά απόβλητα μέχρι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, από τις αστυνομικές παγίδες της πληροφορικής μέχρι τις πρακτικές της ευγονικής της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Τέλος εποχής, αλλά όχι τέλος της Ιστορίας: πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν καινούριο κόσμο, χωρίς τις πλάνες που δημιουργεί η ιδεολογία της προόδου. Επιβιώνουμε της επιστήμης σημαίνει αναγνωρίζουμε ότι δεν μας κάνει θεούς: η αρχή της προφύλαξης επανεισάγει στο μεταμοντέρνο την έννοια του ανθρωπισμού. Αύριο η Αναγέννηση...
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-7458-56-7
Book pages: 
519
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Ζαν Ζακ Σαλομόν είναι επίτιμος τακτικός καθηγητής στην έδρα Πολιτικών Επιστημών και Τεχνολογίας στο Conservatoire National des Arts et Metiers, και διευθυντής του κέντρου Επιστήμη, Τεχνολογία και Κοινωνία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης φιλοσοφία και ανθρωπολογία, και έκανε τη διατριβή του πάνω στη φιλοσοφία και την ιστορία της επιστήμης. Από το 1963 μέχρι το 1983 ίδρυσε και διηύθυνε το τμήμα για την πολιτική της επιστήμης και της τεχνολογίας του Οργανισμού Οικουμενικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OCDE). 'Ιδρυσε, επίσης, το Διεθνές Συμβούλιο για τη Σπουδή των Πολιτικών Επιστημών, που είναι προσαρτημένο στο Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων (ICSU), και διετέλεσε πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (Στρασβούργο), και πιο πρόσφατα του Κολεγίου Πρόληψης Τεχνολογικών Κινδύνων, από το 1989 μέχρι το 1996. Υπήρξε έκτακτος καθηγητής στο ΜΙΤ, στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.
Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι σύμβουλος σε πολλά εθνικά συμβούλια και διεθνείς οργανισμούς, όπως η EEC, η Unesco και η Παγκόσμια Τράπεζα. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι Le destin technologique (Το πεπρωμένο της τεχνολογίας), (Παρίσι, εκδ. Balland, 1992 επανέκδ. Gallimard/Folio 1993), Science et Politique 1970 (Επιστήμη και Πολιτική) (επανέκδ. Παρίσι, Economica, 1989), L'ecrivain public et l'ordinateur: Mirages du developpement (Ο συγγραφέας στη δημόσια σφαίρα και ο υπολογιστής: Οράματα ανάπτυξης) σε συνεργασία με τον Αντρέ Λεμπό (Παρίσι, Hachette, 1988), Science, Guerre et Paix (Επιστήμη, Πόλεμος και Ειρήνη) (Παρίσι, Economica 1989), Le scientifique et le guerrier (Ο επιστήμονας και ο πολεμιστής) (Βelin, 2001).

Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-7458-56-7
Book pages: 
519
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο