Product

Επιπλωμένα δωμάτια

Product

Επιπολής μυκητιάσεις

Επιπόλαιος επί πόλεως

Κωδικός:
123495
Description: 

Ο Aλμπέρτος Nαρ, μ' αυτά τα "πεζά κείμενα", άρθρα-χρονογραφήματα, δημοσιευμένα στις εφημερίδες της πόλης "Mακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" (1998-2003), έρχεται δύο χρόνια μετά τη "μετοικεσία" του να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τη διαπίστωση ότι ο άνθρωπος εκλείπει οριστικά μονάχα όταν παύουμε να τον μνημονεύουμε και να αξιοποιούμε την αύρα του πολιτισμού του.

15,30 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Aλμπέρτος Nαρ, μ' αυτά τα "πεζά κείμενα", άρθρα-χρονογραφήματα, δημοσιευμένα στις εφημερίδες της πόλης "Mακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" (1998-2003), έρχεται δύο χρόνια μετά τη "μετοικεσία" του να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τη διαπίστωση ότι ο άνθρωπος εκλείπει οριστικά μονάχα όταν παύουμε να τον μνημονεύουμε και να αξιοποιούμε την αύρα του πολιτισμού του. Tο πνεύμα του Aλμπέρτου Nαρ είναι μαζί μας και πολύ κοντά μας όσο θα μπορεί να αναδύεται και να αναδεικνύεται μέσα από τα κείμενά του, όσο θα μπορεί να προκαλεί συγκινήσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Το βιβλίο του Α. Ναρ "Επιπόλαιος επί πόλεως" (33ο στη σειρά "Ιστορία και Πολιτισμός"), προσφέρει την απόλαυση της ανάγνωσης με τη βιωμένη και σμιλεμένη γραφή του που εκφράζει ένα λόγο της ψυχής άμεσο, τρυφερό, με εύστοχο χιούμορ και ραφινάτη σατιρική διάθεση. Φωτίζει το κλίμα και το νόημα δύο εποχών: Αυτής που κάθε φορά ανακαλείται, ανασύρεται, αναβιώνει και καλύπτει κυρίως τα περιλάλητα πλέον χρόνια του '60. Και αυτής που συνδέεται με την πρόσφατη συγκυρία (:1998-2003) στον βαθμό που μπορούμε να διακρίνουμε τι υπάρχει πίσω από τις επιλογές των θεμάτων, το ύφος, τη γλώσσα, τις επικλήσεις της ιστορίας, ακόμη και πίσω από τον αυτοαναλογισμό: "τι σημαίνει να γράφεις χρονογραφήματα στις άνυδρες μέρες μας"; αναρωτιέται ο Α. Ναρ. Ανοίγει παράθυρα με θαυμαστή θέα στο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης και παράλληλα παρέχει γόνιμα ερεθίσματα για έρευνα και συζήτηση.
Subtitle: 
Πεζά κείμενα 1998-2003
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-12-1621-9
Book pages: 
434
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αλβέρτος Ναρ (1947-2005) γεννήθηκε τη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε όλη τη ζωή του. Γιός σεφαραδιτών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Διηύθυνε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με το βιβλίο "Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας", με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου. Τις μελέτες λαογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, με τις οποίες επιχειρεί να φωτίσει το χαρακτήρα της Εβραϊκής κοινότητας στην ιστορική διαδρομή της, τις συνέχισε ο Ναρ και μετά το 1985, συγκεντρώνοντας το σύνολο της δουλειάς του στο βιβλίο "Κειμένη επί ακτής θαλάσσης" (1997). Αναφορά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και στο βιβλίο "Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα" (1998), που κυκλοφόρησε μαζί με την Έρικα Κούνιο Αμαρίλιο. Ως πεζογράφος εμφανίστηκε επίσης το 1985 με διήγημα από το περιοδικό "Το δέντρο", αλλά συνεργάστηκε στενά και με τα περιοδικά "Παραφυάδα" και "Το τραμ" (Τρίτη διαδρομή). Κυκλοφόρησε τις συλλογές διηγημάτων : "Σε αναζήτηση ύφους" (1991, δεύτερη έκδοση το 1997 εμπλουτισμένη με πέντε ακόμα διηγήματα), και "Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός" (1999). Ήταν τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη". Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και εβραϊκά. Πέθανε, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005.

Subtitle: 
Πεζά κείμενα 1998-2003
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-12-1621-9
Book pages: 
434
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο