Product

Η γλώσσα από την ειρήνη στον πόλεμο

Product

Η γλώσσα και η σκέψη του παιδιού

Η γλώσσα και η ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού στο σύγχρονο σχολείο

Κωδικός:
96271
Manufacturer: 
Description: 

"... Το γλωσσικό σύστημα επομένως που χρησιμοποιεί η αστική τάξη, αλλά και αυτό που διδάσκει στα σχολεία είναι τέτοιο, που στοχεύει στο να συσκοτίζει την πραγματικότητα, να τη διαστρεβλώνει και ταυτόχρονα να δημιουργεί μια φενακισμένη κοινωνική συνείδηση και σκέψη. Την ενδιαφέρει κυρίως το επίπεδο της επικοινωνίας, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε αποκομμένο στην ουσία από τις δημιουργικές δυνατότητες της σκέψης να επιτυγχάνει τους χειραγωγικούς της σκοπούς.

10,09 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"... Το γλωσσικό σύστημα επομένως που χρησιμοποιεί η αστική τάξη, αλλά και αυτό που διδάσκει στα σχολεία είναι τέτοιο, που στοχεύει στο να συσκοτίζει την πραγματικότητα, να τη διαστρεβλώνει και ταυτόχρονα να δημιουργεί μια φενακισμένη κοινωνική συνείδηση και σκέψη. Την ενδιαφέρει κυρίως το επίπεδο της επικοινωνίας, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε αποκομμένο στην ουσία από τις δημιουργικές δυνατότητες της σκέψης να επιτυγχάνει τους χειραγωγικούς της σκοπούς. Μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας, οι γλώσσες, ως συστήματα επικοινωνίας και έκφρασης ιδεολογίας, πρέπει να ομογενοποιηθούν, να καναλιζαριστούν στα όρια της κυρίαρχης αστικής σκέψης, ώστε να αποφορτιστούν και από τα όποια πολιτιστικά στοιχεία μεταφέρουν, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στην κοινωνία της απασχολησιμότητας. Ο γλωσσικός κώδικας ως προς τα σημαινόμενά του πρέπει να εκφράζει υποταγή, μοιρολατρεία, ευγένεια προς τους κρατούντες ενίοτε και ένστικτα, ουδέποτε όμως να λειτουργεί ανατρεπτικά. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα αστικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά και έντυπα, στα περιοδικά life style είναι αρκετή, για να δει τη στρέβλωση της σκέψης δια μέσου της γλώσσας..."
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8262-32-1
Book pages: 
162
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Χίος
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μάρκος Σκούφαλος γεννήθηκε στη Χίο το 1961. Τελείωσε τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία το 1981 και την ομώνυμη διετή μετεκπαίδευση το 1992. Υπηρετεί ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό σχολείο Βροντάδου του Ν. Χίου. Είναι συνεργάτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" και στην τοπική εφημερίδα της Χίου "Αλήθεια". Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στα θεωρητικά περιοδικά "Θέματα Παιδείας", στην "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" (ΚΟΜΕΠ), στα "Εκπαιδευτικά" στο χιακό πολιτιστικό περιοδικό "Στίγμα".
Έχει πάρει μέρος με τοποθετήσεις στα συνέδρια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με την Πανγκύπρια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών στη Χίο, στην Αλεξανδρούπολη, και ήταν εισηγητής στο παιδαγωγικό συνέδριο της ομοσπονδίας του με την αντίστοιχη Κυπριακή, στη Ρόδο.
Επί σειρά ετών είναι μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και αντιπρόσωπος στη Γ. Σ. της ΔΟΕ.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8262-32-1
Book pages: 
162
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Χίος
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο