Product

Η εκκλησιαστική αντιπαράθεσις Ελλήνων και Λατίνων

Product

Η εκκλησιαστική ιστορία των νέων χωρών 1912-1928

Η εκκλησιαστική αφομοίωση της Επτανήσου ως εξέλιξη του ελλαδικού Αυτοκεφάλου

Κωδικός:
90764
Description: 

[...] Μετά από πολλούς αγώνες, το 1866, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο "την ένωσιν της Εκκλησίας των Ιονίων Νήσων μετά της Εκκλησίας της Ελλάδος". Η Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1866) αναγνωρίζει "άνευ ετέρου" αυτό το κανονικό δικαίωμα. [...] Το ίδιο έγινε και το 1882 με την προσάρτηση τμήματος της Ηπείρου και όλης της Θεσσαλίας (1881). [...] Είναι χαρακτηριστική η εκ μέρους του Οικουμενικού Θρόνου πιστότητα στα συνοδικά προστάγματα και την μακρά πράξη της Εκκλησίας.

7,63 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Μετά από πολλούς αγώνες, το 1866, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο "την ένωσιν της Εκκλησίας των Ιονίων Νήσων μετά της Εκκλησίας της Ελλάδος". Η Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1866) αναγνωρίζει "άνευ ετέρου" αυτό το κανονικό δικαίωμα. [...] Το ίδιο έγινε και το 1882 με την προσάρτηση τμήματος της Ηπείρου και όλης της Θεσσαλίας (1881). [...] Είναι χαρακτηριστική η εκ μέρους του Οικουμενικού Θρόνου πιστότητα στα συνοδικά προστάγματα και την μακρά πράξη της Εκκλησίας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι όλα αυτά εγίνοντο παρά την αοριστία που επικρατούσε ως προς την εξέλιξη των ελλαδικών συνόρων -όλα ήσαν αβέβαια- αλλά και τον διάχυτο μεγαλοϊδεατισμό στην περίοδο αυτή. Η διερεύνηση του προβλήματος της "εκκλησιαστικής αφομοιώσεως της Επτανήσου", και μάλιστα επί τη βάσει πρωτογενούς αρχειακού υλικού, πολιτειακού και εκκλησιαστικού, επεχειρήθη από τον υπογραφόμενο επί τη ευκαιρία του επιστημονικού Συνεδρίου για την 140ή επέτειο (1864-2004) της Ενώσεως της Επτανήσου, που οργανώθηκε (24-27/2/2004) από την Ακαδημία Αθηνών και τη Βουλή των Ελλήνων. (από τον πρόλογο του π. Γ. Δ. Μεταλληνού)
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-7146-93-Χ
Book pages: 
143
Book Dimensions: 
20χ13
Publication Place: 
Τρίκαλα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Είναι διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Σήμερα είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει "Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη Μεταβυζαντινή περίοδο". Υπηρετεί ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό "Άγιος Αντύπας" της Οδοντιατρικής Σχολής και αναπτύσσει δραστηριότητα μέσα στην νεολαία. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε συνέδρια. Είναι γνωστός ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-7146-93-Χ
Book pages: 
143
Book Dimensions: 
20χ13
Publication Place: 
Τρίκαλα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο