Product

Η κοινωνική ουτοπία του Πλάτωνος

Product

Η κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου στη μεταπολεμική Αθήνα

Η κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου στη μεταπολεμική Αθήνα

Κωδικός:
140514
Description: 

Η παρούσα εργασία είναι μια εθνογραφική μελέτη των διαδικασιών της παραγωγής του χώρου στην προαστιακή περιφέρεια της Αθήνας κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Ειδικότερα, η μελέτη εστιάζεται και αναλύει εις βάθος τις διαδικασίες της οικοπεδοποίησης και του αστικού σχεδιασμού ενός αγροκτήματος 5.500 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, βοσκοτόπων και δάσους στη Βούλα Αττικής κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η παρούσα εργασία είναι μια εθνογραφική μελέτη των διαδικασιών της παραγωγής του χώρου στην προαστιακή περιφέρεια της Αθήνας κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ειδικότερα, η μελέτη εστιάζεται και αναλύει εις βάθος τις διαδικασίες της οικοπεδοποίησης και του αστικού σχεδιασμού ενός αγροκτήματος 5.500 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, βοσκοτόπων και δάσους στη Βούλα Αττικής κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Το άλλοτε πευκόφυτο και παραθαλάσσιο θέρετρο της Βούλας μετατράπηκε, ειδικά μετά το 1980, σε ένα πολυπληθές και πυκνά δομημένο προάστιο. Ολόκληρη σχεδόν η έκταση του Δήμου, μαζί και το ορεινό δάσος που κάηκε το 1974, οικοδομήθηκε, και η οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής επλήγη βάναυσα. Η σύγχρονη μορφή της Βούλας καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από διαδικασίες που έλαβαν χώρα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν τα αγροκτήματα, τα βοσκοτόπια και τα δάση, που καταλάμβαναν μεγάλο μέρος της περιοχής, οικοπεδοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο σχέδιο της πόλης. Ο κύριος στόχος του βιβλίου δεν είναι η τοπική ιστορία. Η μελέτη επιδιώκει κατά κύριο λόγο να συμβάλει στην κατανόηση της μεταπολεμικής αστικοποίησης και γενικότερα στην ελληνική εθνογραφία και ανθρωπολογία. Έτσι, το βιβλίο επικεντρώνεται στις εν λόγω διαδικασίες με εθνογραφικό τρόπο και εξετάζει σε βάθος τις ιδέες και τις πρακτικές των ατόμων, των ομάδων και των φορέων που συμμετείχαν σε αυτές. Αναδεικνύει την πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή του χώρου, τον ενεργό ρόλο του κράτους στην παράκαμψη της νομοθεσίας και στην οργάνωση άτυπων ημιπαράνομων πρακτικών, αλλά και μια χωρική ιδεολογία που δίνει έμφαση στην ιδιοκτησία της κατοικίας και ταυτίζει την ανάπτυξη με την οικοδόμηση. Η εστίαση στην παραγωγή του χώρου φωτίζει, έτσι, από μια νέα σκοπιά τον ελληνικό πολιτισμό, υπογραμμίζοντας τις νεωτερικές και ατομικιστικές διαστάσεις του.
Subtitle: 
Η περίπτωση της Βούλας
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-19-0323-2
Book pages: 
335
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Λεωνίδας Οικονόμου διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales και στο London School of Economics, από το οποίο πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει διεξαγάγει επιτόπια έρευνα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τον αμερικανικό πολιτισμό, για την τοπική ιστορία και την παραγωγή του χώρου στην Αθήνα, καθώς και για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Subtitle: 
Η περίπτωση της Βούλας
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-19-0323-2
Book pages: 
335
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο