Product

Η μπλε ιστορία

Product

Η μπλε ώρα

Η μπλε πολυκατοικία

Κωδικός:
108125
Manufacturer: 
Description: 

Η μπλε πολυκατοικία είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του μοντέρνου κινήματος που επικρατούσε στα χρόνια του μεσοπολέμου, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά ίσως και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα σπίτι θρύλος που, πέρα από το καθαρά αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του, όπως πριν από λίγα χρόνια τεκμηρίωσε ο σκηνοθέτης Γιώργος Πετρίτσης στην τηλεοπτική εκπομπή "Μαρτυρίες" (24 Μαΐου 1995), υπήρξε κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και του Β' Παγκοσμίου πολέμου κέντρο αντικατασκοπίας και αντίστασης.

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η μπλε πολυκατοικία είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του μοντέρνου κινήματος που επικρατούσε στα χρόνια του μεσοπολέμου, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά ίσως και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα σπίτι θρύλος που, πέρα από το καθαρά αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του, όπως πριν από λίγα χρόνια τεκμηρίωσε ο σκηνοθέτης Γιώργος Πετρίτσης στην τηλεοπτική εκπομπή "Μαρτυρίες" (24 Μαΐου 1995), υπήρξε κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και του Β' Παγκοσμίου πολέμου κέντρο αντικατασκοπίας και αντίστασης. Πολλές σημαντικές προσωπικότητες αντίθετων πολιτικών ιδεών συγκατοίκησαν αρμονικά στα διαμερίσματά της: ο Αλέξης Μινωτής με την Κατίνα Παξινού, ο Δημήτρης Χορν, ο Δημήτρης Μυράτ και η Βούλα Ζουμπουλάκη, ο Μίμης Τραϊφόρος και η Σοφία Βέμπο, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Φρέντυ Γερμανός, η κόρη του Ι. Μεταξά και αρκετοί άλλοι. Εκεί διατηρούσε το επιτελικό του κέντρο και ο Γιάννης Τσιγάντες και η αντικατασκοπική οργάνωση "Μίδας". Ένα κτίριο δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, ένα πολεοδομικό τοπόσημο. Κάποτε μπορεί να είναι και ένα κοινωνικό τοπόσημο. Η μπλε πολυκατοικία είναι ένα από αυτά. Είναι ένα μνημείο τέχνης και ιστορίας. Ένα έργο που πιστοποιεί ότι, όταν υπάρχει θέληση και ταλέντο, η αρχιτεκτονική μπορεί να συνεχίσει να είναι "Αρχί-Τέχνη". [...] (από τον επίλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-490-082-Χ
Book pages: 
62
Book Dimensions: 
22χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση", γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1974 και μέχρι το 2009 δίδαξε στο ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (προστασία μνημείων-συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και συνόλων), καθώς και σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-490-082-Χ
Book pages: 
62
Book Dimensions: 
22χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο