Product

Η περιοχή Βελεστίνου στο αγροτικό κίνημα

Product

Η περιοχή Κυπρίνου

Η περιοχή Βοΐου (Ανασελίτσα) της Δυτικής Μακεδονίας κατά τον 19ο - αρχές 20ού αιώνα

Κωδικός:
128380
Description: 

Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση και η ανάλυση της οικονομικής ζωής και της επαγγελματικής σύνθεσης, της περιοχής Βοΐου του Ν. Κοζάνης, κατά τον 19o αιώνα έως τις αρχές του 20ού, στα πλαίσια του ευρύτερου δυτικομακεδονικού χώρου. Να μελετήσει και να ερευνήσει όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της οικονομίας και την επαγγελματική σύνθεση της συγκεκριμένης περιοχής.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση και η ανάλυση της οικονομικής ζωής και της επαγγελματικής σύνθεσης, της περιοχής Βοΐου του Ν. Κοζάνης, κατά τον 19o αιώνα έως τις αρχές του 20ού, στα πλαίσια του ευρύτερου δυτικομακεδονικού χώρου. Να μελετήσει και να ερευνήσει όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της οικονομίας και την επαγγελματική σύνθεση της συγκεκριμένης περιοχής. Η τεκμηριωμένη παρουσία από άποψη μεθοδολογίας, κρίθηκε απαραίτητη και βασίστηκε στην πλήρη εκμετάλλευση και στη μεθοδική σύνθεση των πρωτογενών, κυρίως, πηγών και της μικρής σχετικά βιβλιογραφίας. Το τιμαριωτικό σύστημα, μετά την κατάργησή του, περιήλθε στην οικονομία του τσιφλικιού. Η πρωτογενής παραγωγή ήταν, κυρίως, αγροτική, κατά πρώτον, και δευτερευόντως κτηνοτροφική. Οι έντονες βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων, εμφανίζονται τόσο στο εξωτερικό (εμπόριο με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του βαλκανικού χερσαίου εμπορίου και των μεταφορών), όσο και στο εσωτερικό (τέλος 18ου έως τις αρχές του 20ού). Η τοπική εμπορική δραστηριότητα τον 19ο αιώνα ευνοήθηκε από τις συνθήκες του «Τανζιμάτ» και από τις ετήσιες και εμπορικές εμποροπανηγύρεις. Σπουδαία βιοτεχνικά και εμπορικά κέντρα ήταν η Σιάτιστα και η Εράτυρα με παρουσία οργανωμένων συντεχνιών από τον 18ο αιώνα. Το φορολογικό σύστημα ήταν δυσβάσταχτο για τους κατοίκους. Η δημογραφική εξέλιξη της περιοχής και η μετανάστευση ήταν άμεσα συνδεδεμένες με διάφορους παράγοντες (χερσαίο εμπόριο, αύξηση πληθυσμού, ορεινό του εδάφους, ληστείες, πολεμικές αναστατώσεις, κλπ.). Στο χριστιανικό πληθυσμό παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό το επάγγελμα του κτίστη και του εργάτη, ενώ στο μουσουλμανικό πληθυσμό υπερτερεί το επάγγελμα του γεωργού. Παρατηρείται, έτσι, η διαφορετική συμμετοχή της κάθε κοινότητας στην τοπική κοινωνία.
Subtitle: 
Οικονομικός βίος και επαγγελματική σύνθεση από άγνωστες αρχειακές πηγές της τοπικής ιστορίας
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6713-00-8
Book pages: 
498
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αθανάσιος Ζ. Βαρσαμίδης (Κρυονέρι Βοΐου Κοζάνης) είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης του Α.Π.Θ., του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης «Δημήτρης Γληνός» (Τμήμα Γενικής Αγωγής) του Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπηρέτησε σε δημοτικά σχολεία του Βοΐου και της Θεσσαλονίκης και διετέλεσε Δ/ντής σε διάφορες σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης. Από το 2003 μέχρι σήμερα υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος στη 12η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε ως εισηγητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια (εσωτερικά-διεθνή), ως επιμορφωτής στο 1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης και σε σεμινάρια - ημερίδες (επιμόρφωση εκπ/κών). Άρθρα του και ανακοινώσεις, παιδαγωγικού, ιστορικού, λαογραφικού περιεχομένου, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και σε συλλογικούς τόμους. Κύρια αυτοτελή του έργα είναι: "Αγιογράφοι Ανασελίτσας Κοζάνης 1788-1935" (ανάτυπο Ζ΄ Τόμου Χρονικών της Μακεδόνικης Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος), "Συμβολή στη μελέτη της λαϊκής ζωγραφικής - λαϊκής αγιογραφίας (Δυτ. Μακεδονίας-Ηπείρου -Θεσσαλίας 18ου-19ου αιώνα)", "Η κοινωνική και οικονομική ζωή της Εράτυρας (Σέλιτσας) το 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα". Είναι μέλος της Εταιρείας Μακεδόνικων Σπουδών, της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης και άλλων Εκπολιτιστικών Συλλόγων. Έγραψε τα σενάρια μιας σειράς πέντε ημίωρων ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο: "Λαϊκή ζωγραφική της Μακεδονίας" για λογαριασμό της ΕΤ-3, με βάση τα βιβλία του, που προβλήθηκαν κατ' επανάληψη τόσο στο εσωτερικό (ΕΤ-3) όσο και στο εξωτερικό. Για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Έχει υπό έκδοση διάφορες εργασίες, ιστορικού και παιδαγωγικού περιεχομένου.

Subtitle: 
Οικονομικός βίος και επαγγελματική σύνθεση από άγνωστες αρχειακές πηγές της τοπικής ιστορίας
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6713-00-8
Book pages: 
498
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο