Product

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη

Product

Η σύγχρονη θεωρία της μουσικής

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη

Κωδικός:
127856
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Η ευρωπαϊκή πόλη καλλιεργεί τη διπλή κληρονομιά της urbs και της civitas. Τα τελευταία πενήντα χρόνια αυξήθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με την αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς. Οι δισταγμοί δεν αναφέρονται στη θέση του άστεως, το οποίο είχε μάλλον την τάση να ενισχύεται από τις νέες του λειτουργίες: διαχείριση, εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων, προώθηση του αστικού σχεδιασμού.

20,25 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ευρωπαϊκή πόλη καλλιεργεί τη διπλή κληρονομιά της urbs και της civitas. Τα τελευταία πενήντα χρόνια αυξήθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με την αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς. Οι δισταγμοί δεν αναφέρονται στη θέση του άστεως, το οποίο είχε μάλλον την τάση να ενισχύεται από τις νέες του λειτουργίες: διαχείριση, εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων, προώθηση του αστικού σχεδιασμού. Ο γενικευμένος περιορισμός του ρόλου του κράτους, οι διαδικασίες αποκέντρωσης, οι πολύ συγκρατημένες, ό,τι κι αν λέγεται, κοινοτικές πολιτικές, ενίσχυσαν τον πολιτικό και εντοπισμένο ρόλο των πόλεων. Λόγω αυτού, θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ιδιαίτερα ότι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα θα υπερέβαινε τις δύο αντιφατικές αρχές της νεότερης Ευρώπης, που της κόστισαν πολλές αποικιακές περιπέτειες, πολέμους και ολοκληρωτικά καθεστώτα: τον οικουμενιστικό κοσμοπολιτισμό των Φώτων κατά τον 18ο αιώνα και την απόκτηση υπόστασης των εθνών κατά τον 19ο. Ωστόσο, αυτή η σχεδόν χανσεατική, αν όχι μεσαιωνική, αναβίωση της πόλης εγείρει ένα πολύ επίκαιρο, τριπλό ερώτημα: τον εδαφικό επανακαθορισμό των πολιτικών αρμοδιοτήτων της πόλης, τη συνταγματική διαμόρφωση μιας νέας αστικής διακυβέρνησης και την ικανότητα κοινωνικής αφομοίωσης και πολιτικής ένταξης. Guy Burgel Με τον παρόντα τόμο ολοκληρώνεται το δίτομο έργο "Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη", που αποτελεί μέρος του συλλογικού έργου "Histoire de l' Europe urbaine", το οποίο εκδόθηκε υπό τη διεύθυνση του Jean-Luc Pinol (Seuil, 2003). Μαζί με το βιβλίο του Jean-Luc Pinol "Ο Κόσμος των πόλεων τον 19ο αιώνα", που ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας, καλύπτει δύο αιώνες αστικής ιστορίας και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για ιστορικούς, πολεοδόμους, οικονομολόγους, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται γενικότερα για την κοινωνική ιστορία.
Subtitle: 
Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-348-168-8
Book pages: 
306
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Guy Burgel είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris X - Nanterre, όπου έχει ιδρύσει το Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας και έχει θεμελιώσει τη συλλογή συγκριτικών μελετών Villes en Parallele (Παράλληλες πόλεις, έως τώρα 40 τεύχη). Είναι συγγραφέας περίπου είκοσι βιβλίων (τα πιο πρόσφατα: "La revanche des villes", Hachette 2006· "Universite, une misere francaise", Hachette 2006 και Dossier Paris, Perrin 2008). Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με την Ελλάδα ("Αθήνα, η ανάπτυξη μιας μεσογειακής πρωτεύουσας", Εξάντας 1978· "Η νεοελληνική πόλη", Εξάντας 1989· "Η Ελλάδα μπροστά στην τρίτη χιλιετία", Πάντειο Πανεπιστήμιο 2001). Η συμμετοχή του στο συλλογικό έργο "Histoire de l' Europe urbaine" (Seuil, 2003) αποτελεί σημαντική συνεισφορά για την κατανόηση των πενήντα τελευταίων ετών που άλλαξαν το πρόσωπο των πόλεων της ευρωπαϊκής ηπείρου: δημογραφική αύξηση, περιφερειακή ανάπτυξη, αρχιτεκτονική ανάπτυξη, αρχιτεκτονικοί νεωτερισμοί, τέλος της εκβιομηχάνισης, παγκοσμιοποίηση και αύξηση των κοινωνικών και πολιτικών κινδύνων.

Subtitle: 
Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-348-168-8
Book pages: 
306
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2