Product

Η φάτνη του Χριστού

Product

Η Φαύστα

Η φάτνη των Χριστουγέννων

Κωδικός:
77466
Manufacturer: 
Description: 

Κανένα ελληνικό επιστημονικό βιβλίο δεν υπάρχει για τη φάτνη των Χριστουγέννων. Αλλά και οι ελάχιστες μελέτες -μικρές πάντα- που γράφτηκαν για το θέμα στην Καθολική ή Προτεσταντική Δύση, αφορούν συνήθως στα ομοιώματα, δηλαδή στις φιγούρες που εμφανίζονται εκεί, κυρίως μετά τον 16ο και 17ο αιώνα και αποτελούν το ομώνυμο συγκρότημα που βλέπουμε στις εορτές των Χριστουγέννων.

6,69 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Κανένα ελληνικό επιστημονικό βιβλίο δεν υπάρχει για τη φάτνη των Χριστουγέννων. Αλλά και οι ελάχιστες μελέτες -μικρές πάντα- που γράφτηκαν για το θέμα στην Καθολική ή Προτεσταντική Δύση, αφορούν συνήθως στα ομοιώματα, δηλαδή στις φιγούρες που εμφανίζονται εκεί, κυρίως μετά τον 16ο και 17ο αιώνα και αποτελούν το ομώνυμο συγκρότημα που βλέπουμε στις εορτές των Χριστουγέννων. Αυτό το βιβλίο, εξετάζει για πρώτη φορά τη φάτνη όχι περιορισμένα, αλλά σε Ανατολή και Δύση, σ' όλες τις εποχές και σ' όλους τους τύπους της. Δηλαδή ερευνά το θέμα στην εξέλιξή του από την πραγματική φάτνη της Βηθλεέμ, μέχρι τις, λεγόμενες συνεκδοχικά, "φάτνες" της εποχής μας. Εντοπίζει τη φάτνη ως στοιχείο αναπόσπαστο της προετοιμασίας κάθε Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας, ενώ σημειώνει την εποχή προβολής της στη Δύση, κυρίως δηλαδή στον διάκοσμο της περιόδου των Χριστουγέννων. Η έρευνα γίνεται με βάση τις ιστορικές πηγές, τα μνημεία, τα λειτουργικά και τα αρχαιολογικά δεδομένα. Έτσι ο αναγνώστης πληροφορείται πώς παρουσιάζεται η φάτνη στη Λατρεία, στην Εικονογραφία και στην πλαστική τέχνη, από τα πρώτα μ.Χ. χρόνια μέχρι σήμερα.
Subtitle: 
Στην λατρεία, στην εικονογραφία, στα ομοιώματα: Ιστορική, λειτουργική και αρχαιολογική μελέτη
Publications Date: 
1992
Book pages: 
152
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο συγγραφέας, βυζαντινολόγος-αρχαιολόγος Κ. Δ. Καλοκύρης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Κατάνης και "Άρχων Μαΐστωρ" (οφφικιάλιος) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι διεθνώς γνωστός για τα μαθήματα και τις διαλέξεις του σε ξένα Πανεπιστήμια (ως των Η.Π.Α., Αυστραλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Λιβάνου) και για τα μεγάλα του συγγράμματα, όπως Άθως, Η Θεοτόκος στην εικονογραφία, Βυζαντιναί εκκλησίαι Μεσσηνίας, Χριστιανική και βυζαντινή αρχαιολογία, Η ζωγραφική της Ορθοδοξίας, Αι βυζαντιναί τοιχογραφίαι της Κρήτης και τα πολυάριθμα άλλα βιβλία του όπως: Η ναοδομία και η σύγχρονη τέχνη, Θεοτοκόπουλος, Η αρχαία Ρίθυμνα, Ο μουσουργός Ιω. Θ. Σακελλαρίδης, Η φάτνη των Χριστουγέννων, Μωυσής, Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου Φωτός, Το εγκάρσιο διάφραγμα ναών της Δύσεως καθώς και άλλα που δημοσιεύθηκαν και σε ξένες γλώσσες. Διενέργησε ανασκαφές και αναστηλώσεις παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ναών στην Κρήτη, μελέτησε και δημοσίευσε για την τέχνη στο Άγιο Όρος, ερεύνησε μεσαιωνικά μνημεία στα νησιά του Αιγαίου, στη Μεσσηνία, στις βαλκανικές χώρες, στο Λίβανο, στη Συρία, στη Σικελία κ.ά.

Subtitle: 
Στην λατρεία, στην εικονογραφία, στα ομοιώματα: Ιστορική, λειτουργική και αρχαιολογική μελέτη
Publications Date: 
1992
Book pages: 
152
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο