Product

Η φωνή δεν είναι για να ουρλιάζουμε

Product

Η φωνή μιας γενιάς. Γ. Θεοτοκάς, Μ. Καραγάτσης

Η φωνή και το φαινόμενο

Κωδικός:
5404
Manufacturer: 
Description: 

Οι "Λογικές έρευνες" (1900-1901) του Χούσερλ άνοιξαν ένα δρόμο προς τον οποίο, όπως γνωρίζουμε, ετράπη σύνολη η φαινομενολογία. Ίσαμε την 4η έκδοση (1928), δεν παρατηρείται καμιά θεμελιώδης μετατόπιση, καμιά αποφασιστική ανασκευή. Βέβαια έχουμε αναθεωρήσεις και μια ρωμαλέα προσπάθεια επεξήγησης: "Ιδέες...Ι" και "Τυπική λογική και υπερβατική λογική".

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι "Λογικές έρευνες" (1900-1901) του Χούσερλ άνοιξαν ένα δρόμο προς τον οποίο, όπως γνωρίζουμε, ετράπη σύνολη η φαινομενολογία. Ίσαμε την 4η έκδοση (1928), δεν παρατηρείται καμιά θεμελιώδης μετατόπιση, καμιά αποφασιστική ανασκευή. Βέβαια έχουμε αναθεωρήσεις και μια ρωμαλέα προσπάθεια επεξήγησης: "Ιδέες...Ι" και "Τυπική λογική και υπερβατική λογική". Σε αυτές τις πραγματείες εκδιπλώνονται χωρίς διακοπή οι έννοιες του αναφορικού ή νοηματικού νοήματος, η διαφορά ανάμεσα στις δύο διαστρώσεις της αναλυτικής με την ισχύουσα έννοια (καθαρή μορφολογία των κρίσεων και λογική του συμπεράσματος) και αίρουν τον απαγωγικό ή νομολογικό περιορισμό που δέσμευε έως τώρα την έννοια της επιστήμης εν γένει. Στο "Krisis" και τα παραρτήματα, ιδιαίτερα στο "Καταγωγή της γεωμετρίας", οι θεωρητικές προκείμενες των "Ερευνών" ισχύουν ακόμα, κυρίως όταν αφορούν όλα τα προβλήματα της σημασίας και της γλώσσας εν γένει. Σε αυτό ειδικά το πεδίο, μια υπομονετική ανάγνωση θα φανέρωνε μέσα στις "Έρευνες" τη σπερματική δομή όλης της χουσερλικής σκέψης. Σε κάθε σελίδα είναι αναγνώσιμη η αναγκαιότητα -ή η έμμεση πρακτική- ειδολογικών και φαινομενολογικών αναγωγών, η εντοπίσιμη παρουσία όλων των πραγμάτων που καθίστανται προσπελάσιμα. Όθεν η πρώτη από τις "Έρευνες" ("Ausdruck und Bedeutung") αρχίζει με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε "ουσιώδεις διακρίσεις" που κανοναρχούν αυστηρά όλες τις μετέπειτα αναλύσεις. Η συνεκτικότητα αυτού του κεφαλαίου οφείλει τα πάντα σε μια διάκριση που προτείνεται στην πρώτη κιόλας παράγραφο: η λέξη "σημείο" (Zeichen) θα είχε "διττό νόημα" (ein Doppelsinn). Το σημείο "σημείο" μπορεί να σημαίνει "έκφραση" (Ausdruck) ή "ένδειξη" (Anzeichen). Με βάση ποια ερώτηση θα δεχθούμε και θα διαβάσουμε αυτή τη διάκριση της οποίας το διακύβευμα μοιάζει υπέρογκο; [...] (Από την εισαγωγή του βιβλίου)
Subtitle: 
Εισαγωγή στο πρόβλημα του σημείου όπως αυτό εμφανίζεται μέσα στη φαινομενολογία του Χούσερλ
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-7169-66-2
Book pages: 
163
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Jacques Derrida γεννήθηκε το 1930 στην Αλγερία. Από το 1960 δίδαξε φιλοσοφία στη Σορβόννη, από το 1965 στην Ecole Normale Superieure και από το 1983 στην Ecole des Hautes Etudes. Οι ιδέες του Ντεριντά απέσπασαν την προσοχή του κοινού για πρώτη φορά, όταν το 1965 δημοσιεύθηκαν δύο άρθρα του σε παρισινό έντυπο με τίτλο "Critique", όπου ανέπτυσσε τη θεωρία του για τη φύση της γραφής και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για το πρώτο και διασημότερο βιβλίο του με τίτλο "Περί Γραμματολογίας" που εκδόθηκε το 1967. Το ίδιο διάστημα αρθρογραφούσε και στο γαλλικό αριστερό έντυπο "Tel Quel". Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 "μοιράστηκε" μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Τζον Χόπκινς, του Γέιλ και της Καλιφόρνια. Η απονομή τιμητικού διπλώματος στον Ντεριντά το 1992 από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ηταν τέτοια η διαμάχη που οι καθηγητές αναγκάστηκαν να θέσουν το ζήτημα σε ψηφοφορία. Ο Ντεριντά έγινε γνωστός αλλά και δέχθηκε επικρίσεις κυρίως για την ανάπτυξη, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μιας άλλης προσέγγισης των φιλοσοφικών κειμένων. Η λεγόμενη θεωρία της "αποδόμησης", η οποία επικεντρώνεται στην ασάφεια και στην αντίφαση στο νόημα. Ο Ντεριντά φθάνει στο συμπέρασμα ότι τα γραπτά κείμενα αντιφάσκουν μεταξύ τους και πως η αποδόμηση αντιστέκεται στην τυραννία της εύκολης απάντησης. Είχε μετάσχει σε εκστρατείες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Γαλλία, είχε διαδηλώσει κατά του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και υπέρ των αντιφρονούντων στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία. Κυριότερα έργα του: "L' Ecriture et la Difference" (1967), "La Voix et le Phenomene" (1967), "La Dissemination" (1972), "Positions" (1972), "L' Archeologie du Frivole" (1973). Πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο (που είχε διαγνωστεί ένα χρόνο πριν), στις 9 Οκτωβρίου του 2004, στα 74 του, σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Subtitle: 
Εισαγωγή στο πρόβλημα του σημείου όπως αυτό εμφανίζεται μέσα στη φαινομενολογία του Χούσερλ
Publications Date: 
1997
Book ISBN: 
960-7169-66-2
Book pages: 
163
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο