Product

Θητεία στη γλώσσα

Product

Θητεία στον έρωτα

Θητεία στην ελευθερία

Κωδικός:
120715
Manufacturer: 
Description: 

Τα κείμενα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί στην "Καθημερινή" τα τελευταία δέκα χρόνια. Το στοιχείο που τα συνδέει μεταξύ τους είναι η αναγνώριση της ελευθερίας ως υπέρτατης αξίας. Μια αναγνώριση που εκτείνεται στις λογικές συνέπειες και τις λογικές προϋποθέσεις της ελευθερίας. Λογική συνέπεια της αρχής της ελευθερίας είναι το δημοκρατικό καθεστώς με τα ατομικά δικαιώματα. Λογική προϋπόθεση για μια άξια άσκηση της ελευθερίας είναι η παιδεία και ένα βιοτικό επίπεδο απαλλαγμένο από την ανέχεια. Αυτές οι παραδοχές περιχαράζουν το πεδίο της κεντρικής προβληματικής των άρθρων αυτών.

27,51 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα κείμενα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί στην "Καθημερινή" τα τελευταία δέκα χρόνια. Το στοιχείο που τα συνδέει μεταξύ τους είναι η αναγνώριση της ελευθερίας ως υπέρτατης αξίας. Μια αναγνώριση που εκτείνεται στις λογικές συνέπειες και τις λογικές προϋποθέσεις της ελευθερίας. Λογική συνέπεια της αρχής της ελευθερίας είναι το δημοκρατικό καθεστώς με τα ατομικά δικαιώματα. Λογική προϋπόθεση για μια άξια άσκηση της ελευθερίας είναι η παιδεία και ένα βιοτικό επίπεδο απαλλαγμένο από την ανέχεια. Αυτές οι παραδοχές περιχαράζουν το πεδίο της κεντρικής προβληματικής των άρθρων αυτών. Άλλα θέματα όπως, για παράδειγμα, η περιφρούρηση της ειρήνης ή η επικράτηση του ορθού λόγου στις ανθρώπινες σχέσεις και στις μεταφυσικές αναζητήσεις απορρέουν, άμεσα ή έμμεσα, απ' αυτές. Από τις ίδιες βάσεις απορρέουν και οι ηθικές επιταγές που εκφράζονται ή διαφαίνονται μέσα στα άρθρα αυτά. Ο συντάκτης τους πιστεύει ότι ηθική αξιοσύνη μιας πράξης -ή μιας ζωής- υπάρχει όταν κίνητρό της είναι η ίδια η πράξη, η ικανοποίηση από την τέλεσή της, χωρίς την υστεροβουλία κάποιας ανταμοιβής σε τούτην ή σε κάποιαν άλλη ζωή.
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-435-151-6
Book pages: 
662
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Κουμάντος (1925-2007) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ως φοιτητής, φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για τη συμμετοχή του σε αντιστασιακές ενέργειες. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμβούργο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1954. Το 1960 έγινε υφηγητής του αστικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1965 εντεταλμένος υφηγητής. Το 1964, με Υπουργό Παιδείας (και Πρωθυπουργό) τον Γεώργιο Παπανδρέου, Υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και Γενικό Γραμματέα τον Ευάγγελο Παπανούτσο έγινε για μερικούς μήνες ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και ασχολήθηκε ειδικά με τη νομοτεχνική διατύπωση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Στο Πανεπιστήμιο απολύθηκε από τη θέση του εντεταλμένου υφηγητή το 1968 από τη Δικτατορία. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας έλαβε μέρος σε διάφορες αντιστασιακές ενέργειες και ειδικότερα στην "Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων", που οργάνωνε δημόσιες εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους ομιλητές για την προβολή των δημοκρατικών θέσεων. Για τη δράση του αυτή, τον Μάιο του 1972 συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας και το Θέρμο Τριχωνίδας, ενώ συγχρόνως η Ε.Μ.Ε.Π. διαλύθηκε με δικαστική απόφαση. Μετά τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, επανήλθε στο Πανεπιστήμιο αρχικά ως εντεταλμένος υφηγητής και, το 1975, έγινε τακτικός καθηγητής του αστικού δικαίου. Μετά το 1993 έγινε ομότιμος. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έλαβε μέρος σε πολλές επιτροπές για την προπαρασκευή νέων νόμων, όπως τις επιτροπές για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου, της ισότητας ανδρών και γυναικών, τη νέα ρύθμιση της υιοθεσίας και της συμπαράστασης σε ανηλίκους ή πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, καθώς και, πιο πρόσφατα, με τη ρύθμιση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κυριότερο νομοπαρασκευαστικό του έργο ήταν η σύνταξη, από επιτροπή υπό την προεδρία του, νέου Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που ισχύει από το 1993. Επί δεκαπέντε χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία (Association Litteraire et Artistique Internationale). Στις εκλογές του 2000, ήταν υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου 2007. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε, όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του: "Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Γεωργίου Κουμάντου, ενός ανθρώπου που με το επιστημονικό του κύρος και την πνευματική του κατάθεση άφησε μια ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη".

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-435-151-6
Book pages: 
662
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο