Product

Ισπανία

Product

Ισπανία 1936: Λαϊκό μέτωπο και επανάσταση ενάντια στο φασισμό

Ισπανία 1936

Κωδικός:
70109
Αuthor: 
Description: 

Η δεκαετία του '30 ήταν η δεκαετία της προηγούμενης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού, της ανεργίας, της φτώχειας. Το ξέσπασμα της ισπανικής επανάστασης τον Ιούλη του 1936, φούντωσε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς σοσιαλιστών. Μετά την επιβολή των φασιστικών καθεστώτων στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, η αντίφαση των εργατών της Ισπανίας ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι ο φασισμός μπορεί να τσακιστεί.

4,08 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η δεκαετία του '30 ήταν η δεκαετία της προηγούμενης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού, της ανεργίας, της φτώχειας. Το ξέσπασμα της ισπανικής επανάστασης τον Ιούλη του 1936, φούντωσε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς σοσιαλιστών. Μετά την επιβολή των φασιστικών καθεστώτων στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, η αντίφαση των εργατών της Ισπανίας ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι ο φασισμός μπορεί να τσακιστεί. Στην Ισπανία για πρώτη φορά μετά από χρόνια φαινόταν μια εναλλακτική διέξοδος. Η σοσιαλιστική επανάσταση. Οι εργάτες πήραν στα χέρια τους συλλογικά τον έλεγχο της παραγωγής. Στις γειτονιές οι εργατικές επιτροπές είχαν τον έλεγχο της διανομής των αγαθών. Στα χωριά οι αγρότες καταλάμβαναν τ' αγροκτήματα και τα καλλιεργούσαν συλλογικά. Ποια ήταν η δύναμη που θα σταματούσε τον Φράνκο; Η επίσημη κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στην οποία συμμετείχαν τ' αριστερά κόμματα, ή η εξουσία των ίδιων των εργατών; Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρινόταν η νίκη ή η ήττα απέναντι στον φασισμό...
Subtitle: 
Η επανάσταση ενάντια στο φασισμό
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-7967-02-Χ
Book pages: 
63
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Τόνι Κλιφ (1917-2000) υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Socialist Workers Party στην Βρετανία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στηριγμένος στην ανάλυση του Λ. Τρότσκι για τον σταλινισμό, διατύπωσε τη θεωρία του κρατικού καπιταλισμού για τα σταλινικά καθεστώτα. Μέχρι το θάνατό του είχε ενεργή πολιτική δράση και έμεινε αφοσιωμένος αγωνιστής στην πόλη για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Έγραψε πολλά βιβλία, ανάμεσα τους και τις πολιτικές βιογραφίες της Ρόζας Λούξεμπουργκ (1958), του Λένιν (1974) και του Τρότσκι (1989). Κορυφαίο έργο του είναι ο "Κρατικός Καπιταλισμός στη Ρωσία".

Subtitle: 
Η επανάσταση ενάντια στο φασισμό
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-7967-02-Χ
Book pages: 
63
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο