Product

Ιστορία, μύθος, ιδεολογία

Product

Ιστορία: Αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα. Πεζογραφία: Χριστόφορος Μηλιώνης. Μουσικολογία: Μάρκος Φ. Δραγούμης

Ιστορία, πολιτισμός και πρόοδος

Κωδικός:
93125
Manufacturer: 
Description: 

Υπεραρκετοί από τους σχετικιστές κριτικούς της ιστορίας, του πολιτισμού και της προόδου μοιάζουν περισσότερο με φοβισμένους πρώην ριζοσπάστες ιδεολόγους που δεν έχουν πλήρως αφομοιώσει τις πρόσφατες αποτυχίες της αριστεράς και του "υπαρκτού σοσιαλισμού", παρά με σοβαρούς κοινωνικούς θεωρητικούς.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Υπεραρκετοί από τους σχετικιστές κριτικούς της ιστορίας, του πολιτισμού και της προόδου μοιάζουν περισσότερο με φοβισμένους πρώην ριζοσπάστες ιδεολόγους που δεν έχουν πλήρως αφομοιώσει τις πρόσφατες αποτυχίες της αριστεράς και του "υπαρκτού σοσιαλισμού", παρά με σοβαρούς κοινωνικούς θεωρητικούς. Πολύ συχνά, αυτή η απογοήτευση παρέχει μια διέξοδο διαφυγής για τους πάλαι ποτέ "επαναστάτες" ώστε να βολευτούν στην ακαδημία, ή να προσεταιρισθούν τη σοσιαλδημοκρατία, ή απλά να στραφούν σ' έναν κενόδοξο μηδενισμό που πολύ δύσκολα συνιστά απειλή για την υπάρχουσα κοινωνία.[...] Αν και όταν το βασίλειο της ελευθερίας φτάσει ποτέ στην πιο εκτεταμένη μορφή του, στο μέτρο που μπορούμε να την οραματιστούμε, και αν ποτέ η ιεραρχία, οι τάξεις, η κυριαρχία και η εκμετάλλευση καταργηθούν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθουμε σ' αυτό το βασίλειο μόνο ως ελεύθερα όντα, ως αληθινά έλλογα, ηθικά και συμπάσχοντα "γνωστικά ζώα", με την ύψιστη διανοητική εποπτεία και ηθικά κανοναρχούμενη ακεραιότητα, όχι σαν κτήνη εξαναγκασμένα για κάτι τέτοιο από την αδυσώπητη αναγκαιότητα και τον φόβο. Το αίνιγμα των καιρών μας είναι αν οι σημερινοί σχετικιστές θα μας έχουν εξοπλίσει διανοητικά και ηθικά για να περάσουμε σ' αυτό το πιότερο εκτεταμένο βασίλειο της ελευθερίας.
Subtitle: 
Περίγραμμα μιας κριτικής του σύγχρονου σχετικισμού
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-87738-5-7
Book pages: 
77
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Ιωάννινα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Murray Bookchin (1921-2006) ήταν ριζοσπάστης συνδικαλιστής στο αμερικανικό εργατικό κίνημα, ελευθεριακός στοχαστής και κοινωνικός και πολιτικός φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη και μεγάλωσε στο Μπρονξ από γονείς ρωσοεβραίους μετανάστες (η γιαγιά του, Zeitel, ήταν σοσιαλεπαναστάτρια). Σε ηλικία 9 ετών συμμετείχε σε οργανώσεις των Κομμουνιστών για παιδιά και νέους (Young Pioneers και Young Communist League), ενώ παρακολουθούσε το Εργατικό Σχολείο κοντά στη Union Square. Αργότερα πήρε αποστάσεις αρχικά από τον σταλινισμό και έπειτα και από τον τροτσκισμό και υπήρξε ένας από τους πρώτους αριστερούς συγγραφείς που ασχολήθηκε με τα οικολογικά ζητήματα. Υπήρξε συνιδρυτής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ, θεμελιώνοντας ο ίδιος την έννοια της κοινωνικής οικολογίας. Σ' αυτήν, η μαρξιστική σκέψη συναντήθηκε με αυτή του ελευθεριακού κοινοτισμού/κομμουναλισμού και της κριτικής του "περιβαλλοντισμού" στην καπιταλιστική κοινωνία. Συνολικά, ο Μπούκτσιν δούλεψε σε χυτήρια, δίδαξε σε πανεπιστήμια και υπήρξε συνειδητός πολίτης, μαχητικός αγωνιστής και πολυγραφότατος στοχαστής της κοινωνίας σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πέθανε στο Βερμόντ των ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου 2006, σε ηλικία 85 ετών.

Subtitle: 
Περίγραμμα μιας κριτικής του σύγχρονου σχετικισμού
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-87738-5-7
Book pages: 
77
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Ιωάννινα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο