Product

Ιστορία της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας 1204 - 1461

Product

Ιστορία της Αφρικής

Ιστορία της αυτοκτονίας

Κωδικός:
115031
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Ο εκούσιος θάνατος σχεδόν πάντοτε αποτελούσε αντικείμενο κοινωνικής αποδοκιμασίας. Ο Μεσαίωνας τον θεωρούσε ως ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα, ως ύβρι προς το Θεό, και επεφύλασσε μακάβρια εκτέλεση σε όσους αυτοκτονούσαν.

34,08 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο εκούσιος θάνατος σχεδόν πάντοτε αποτελούσε αντικείμενο κοινωνικής αποδοκιμασίας. Ο Μεσαίωνας τον θεωρούσε ως ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα, ως ύβρι προς το Θεό, και επεφύλασσε μακάβρια εκτέλεση σε όσους αυτοκτονούσαν. Στο πέρασμα των αιώνων, το ζήτημα της ελευθερίας του κάθε ατόμου σε σχέση με την ίδια του τη ζωή ανασυρόταν, εντούτοις, κάθε φορά που αμφισβητούνταν οι παραδοσιακές αξίες: από τον Μονταίν στον Μπέικον, οι ανθρωπιστές βιώνουν μια πρώτη πολιτισμική επανάσταση και φρονίμως διερωτώνται για τις απαγορεύσεις του χριστιανισμού. Η περίφημη διερώτηση του Άμλετ (1600) υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια που συνδέεται με την εμφάνιση της νεωτερικότητας. Υπό την επίδραση των κρίσεων της ευρωπαϊκής συνείδησης, η συζήτηση διευρύνεται και το ζήτημα τίθεται, εφεξής, δημοσίως. «Δεν είναι ίδιον των αξιόλογων ανθρώπων να φονεύουν εαυτούς εκουσίως», διακηρύσσει ο Βολταίρος, ενώ πολλαπλασιάζονται οι πραγματείες που προσπαθούν να κατανοήσουν τα αίτια της αυτοκτονίας. Η Γαλλική Επανάσταση αποποινικοποιεί την αυτοκτονία, αλλά χωρίς να την αποδέχεται : ο πολίτης οφείλει να διαφυλάσσει και να αφιερώνει τη ζωή του στην πατρίδα. Αναμφίβολα ο 19ος και ο 20ός αιώνας δε θα αποδειχθούν πιο ανοικτοί απέναντι στην αυτοχειρία, ενώ η σιωπή του κράτους και της Εκκλησίας θα συμβάλλουν ώστε «ο φόνος του εαυτού» να καταστεί ένα από τα τελευταία ταμπού της εποχής μας.
Subtitle: 
Η δυτική κοινωνία αντιμέτωπη με τον εκούσιο θάνατο
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-8354-53-6
Book pages: 
532
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Georges Minois (γεν. 1945) είναι υφηγητής και διδάκτορας ιστορίας, μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών και Διεπιστημονικών Μελετών (CIRET). Ιστορικός εξειδικευμένος στη μελέτη της θρησκευτικής νοοτροπίας, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες στον τομέα αυτό.

Subtitle: 
Η δυτική κοινωνία αντιμέτωπη με τον εκούσιο θάνατο
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-8354-53-6
Book pages: 
532
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο