Product

Ιστορία της σεξουαλικότητας

Product

Ιστορία της σεξουαλικότητας

Ιστορία της σεξουαλικότητας

Κωδικός:
19239
Manufacturer: 
Description: 

"... Από τους δυο αυτούς αργόσυρτους αιώνες, όπου η ιστορία της σεξουαλικότητας θα έπρεπε να διαβαστεί πριν απ' όλα ως το χρονικό μιας εξέχουσας καταστολης, έχουμε άραγε λυτρωθεί; Ελάχιστα, μας απαντούν και σήμερα ακόμα. Ίσως, χάρη στον Freud. Αλλά με πόση περίσκεψη, με πόσην ιατρική σύνεση, με πόσην επιστημονική εγγύηση αβλάβειας, και με πόσες προφυλάξεις για να συγκρατηθούν όλα, χωρίς κίνδυνο "εκτραχηλισμού", στον πιο σίγουρο και πιο διακριτικό χώρο, ανάμεσα στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι και στη συνδιάλεξη: άλλος ένας επωφελής ψίθυρος πάνω σ' ένα κρεβάτι.

12,84 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"... Από τους δυο αυτούς αργόσυρτους αιώνες, όπου η ιστορία της σεξουαλικότητας θα έπρεπε να διαβαστεί πριν απ' όλα ως το χρονικό μιας εξέχουσας καταστολης, έχουμε άραγε λυτρωθεί; Ελάχιστα, μας απαντούν και σήμερα ακόμα. Ίσως, χάρη στον Freud. Αλλά με πόση περίσκεψη, με πόσην ιατρική σύνεση, με πόσην επιστημονική εγγύηση αβλάβειας, και με πόσες προφυλάξεις για να συγκρατηθούν όλα, χωρίς κίνδυνο "εκτραχηλισμού", στον πιο σίγουρο και πιο διακριτικό χώρο, ανάμεσα στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι και στη συνδιάλεξη: άλλος ένας επωφελής ψίθυρος πάνω σ' ένα κρεβάτι. Μήπως όμως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Μας εξηγούν ότι, αν όντως η καταστολή υπήρξε, από την κλασική εποχή κι εδώ, ο θεμελιακός τρόπος σύνδεσης ανάμεσα στην εξουσία, στη γνώση και στη σεξουαλικότητα, τότε δεν μπορούμε να λυτρωθούμε απ' αυτήν παρά μ' ένα πολύ υψηλό αντίτιμο: θα χρειαζόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, η παράβαση των νόμων, η άρση των απαγορεύσεων, η εισβολή του λόγου, η αποκατάσταση της ηδονής στην πραγματική ζωή και μια ολότελα νέα διάταξη των μηχανισμών της εξουσίας· γιατί και το μικρότερο κομματάκι αλήθειας βρίσκεται κάτω από την πολιτική αίρεση. Επομένως, τέτοια αποτελέσματα δεν μπορεί κανείς να τα περιμένει από μια σκέτη ιατρική πρακτική, ούτε από ένα θεωρητικό λόγο, όσο αυστηρός κι αν είναι. Καταγγέλλονται λοιπόν ο κονφορμισμός του Freud, οι ομαλοποιητικές λειτουργίες της ψυχανάλυσης, η τόση δειλία πίσω από τις μεγάλες παραφορές του Reich, και όλες οι συνέπειες της ένταξης που εξασφαλίζει η "επιστήμη" του σεξ ή οι ελάχιστα διφορούμενες πρακτικές της σεξολογίας...." Μ. Φ.
Subtitle: 
Η δίψα της γνώσης
Publications Date: 
1978
Book ISBN: 
960-04-0314-7
Book pages: 
195
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984) υπήρξε από τους μεγαλύτερους δομιστές κοινωνικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, γνωστός κυρίως για τις μελέτες του ως προς τις ένννοιες και τους κώδικες μέσω των οποίων λειτουργούν οι κοινωνίες, και ιδιαίτερα ως προς τις "αρχές του αποκλεισμού", με τις οποίες "αποκαθαίρεται" η κοινωνία -όπως για παράδειγμα οι διακρίσεις ανάμεσα στους έμφρονες και τους παράφρονες ή τους νομιμόφρονες και τους παραβατικούς. Στα πιο σημαντικά έργα του Φουκώ συγκαταλέγονται τα εξής: "Τρέλα και παραλογισμός: ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή", "Επιτήρηση και τιμωρία: η γέννηση της φυλακής", "Οι λέξεις και τα πράγματα: μία αρχαιoλογία των επιστημών του ανθρώπου", "Η αρχαιολογία της γνώσης", "Η ιστορία της σεξουαλικότητας".

Subtitle: 
Η δίψα της γνώσης
Publications Date: 
1978
Book ISBN: 
960-04-0314-7
Book pages: 
195
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο