Product

Ισορροπώντας...

Product

Ισότητα και ανάπτυξη

Ισότητα

Κωδικός:
112265
Manufacturer: 
Description: 

O R. Dworkin στο έργο του συνυφαίνει τις έννοιες της ελευθερίας και της ισότητας, τις οποίες αντιλαμβάνεται ως συμπληρωματικές πλευρές του ίδιου ιδεώδους, αποστασιοποιούμενος από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό που τις έβλεπε σε ανταγωνιστική βάση. Στο δικό του θεωρητικό σχήμα πρωταρχικό ρόλο κατέχει το ιδεώδες της ισότητας, το οποίο παρέχει το συγκεκριμένο κανονιστικό πρίσμα προσέγγισης της ελευθερίας.

18,35 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

O R. Dworkin στο έργο του συνυφαίνει τις έννοιες της ελευθερίας και της ισότητας, τις οποίες αντιλαμβάνεται ως συμπληρωματικές πλευρές του ίδιου ιδεώδους, αποστασιοποιούμενος από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό που τις έβλεπε σε ανταγωνιστική βάση. Στο δικό του θεωρητικό σχήμα πρωταρχικό ρόλο κατέχει το ιδεώδες της ισότητας, το οποίο παρέχει το συγκεκριμένο κανονιστικό πρίσμα προσέγγισης της ελευθερίας. O Ronald Dworkin υποστηρίζει δύο θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές. Η πρώτη είναι ότι η ευδοκίμηση της ανθρώπινης ζωής έχει το ίδιο βάρος για όλους ενώ η δεύτερη ορίζει ότι ο καθένας αναλαμβάνει να αποφασίσει τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Dworkin διαμορφώνει την ευρέως γνωστή θέση του ότι η γνήσια ισότητα ταυτίζεται με τους πόρους τους οποίους κάθε πρόσωπο έχει στη διάθεσή του και όχι με το μέγεθος της επιτυχίας που κατορθώνει. Ισότητα, ελευθερία και ατομική ευθύνη δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά, αντιθέτως, απορρέουν η μία από την άλλη, απαρτίζοντας τις διαφορετικές όψεις μιας ενιαίας αντίληψης για τη ζωή και την πολιτική.
Subtitle: 
Ισότητα ευημερίας, ισότητα των πόρων
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-435-116-8
Book pages: 
306
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Ρόναλντ Ντουόρκιν (1931-2013) συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Γεννήθηκε στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, στις ΗΠΑ. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δίδαξε φιλοσοφία του δικαίου στο Γέιλ έως το 1969, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διαδέχτηκε τον μεγάλο φιλόσοφο του δικαίου Χέρμπερτ Χαρτ. Το 1998 εγκατέλειψε την Οξφόρδη και συνέχισε να διδάσκει στο University College του Λονδίνου. Παράλληλα, από το 1970 δίδασκε φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Ο Νουόρκιν δεν αρκέστηκε ποτέ στα θεωρητικά ερωτήματα που έθετε η αναλυτική φιλοσοφία του δικαίου: στο έργο του η φιλοσοφία του δικαίου διαπλέκεται με την πολιτική φιλοσοφία, το συνταγματικό δίκαιο, τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η σημαντικότερη συνεισφορά του στην πολιτική φιλοσοφία αφορούσε το θέμα της ισότητας. Κατά τον Ντουόρκιν, η έννοια της ελευθερίας προηγείται της ισότητας, αλλά η σχέση τους δεν αποτελεί "παίγνιο μηδενικού αθροίσματος". Η δε ελευθερία προϋποθέτει, εκτός από την έλλειψη καταναγκασμού από το κράτος και τη θετική υποχρέωση "ίσου ενδιαφέροντος και σεβασμού" για κάθε πολίτη -ηθική αρχή η οποία θα πρέπει να διέπει κάθε σύστημα δικαίου. Ως ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους διανοούμενους των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίστηκε μόνο στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά παρενέβαινε ενεργά στο δημόσιο διάλογο, αρθρογραφώντας στη "New York Review of Books" για θέματα ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επίσης, αναλάμβανε σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Πέθανε στο Λονδίνο στις 14 Φεβρουαρίου 2013, σε ηλικία 81 ετών, από λευκαιμία από την οποία υπέφερε.

Subtitle: 
Ισότητα ευημερίας, ισότητα των πόρων
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-435-116-8
Book pages: 
306
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο