Product

Ιταλοί ζωγράφοι

Product

Ίτε παίδες

Ιταλοί λογοτέχνες στο έργο του Παλαμά

Κωδικός:
89057
Manufacturer: 
Description: 

Δεν είναι μόνο η Ιταλία που εμφανίζετια σε ποιητικά και πεζά κείμενα του Παλαμά. Είναι και οι σημαντικότερες ιστορικές μορφές που γεννήθηκαν σε αυτήν τη χώρα και σφυρηλάτησαν τη σαγηνευτική όψη της, μορφές που ξεχώρισαν στους απελευθερωτικούς αγώνες και στην πολιτική, στις εικαστικές τέχνες, στη μουσική. Οι περισσότερες βέβαια, παλαμικές αναφορές γίνονται σε στοχαστές, φιλοσόφους, λόγιους και επιστήμονες, κυριώς όμως -ήταν φυσικό- σε λογοτέχνες.

9,58 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Δεν είναι μόνο η Ιταλία που εμφανίζετια σε ποιητικά και πεζά κείμενα του Παλαμά. Είναι και οι σημαντικότερες ιστορικές μορφές που γεννήθηκαν σε αυτήν τη χώρα και σφυρηλάτησαν τη σαγηνευτική όψη της, μορφές που ξεχώρισαν στους απελευθερωτικούς αγώνες και στην πολιτική, στις εικαστικές τέχνες, στη μουσική. Οι περισσότερες βέβαια, παλαμικές αναφορές γίνονται σε στοχαστές, φιλοσόφους, λόγιους και επιστήμονες, κυριώς όμως -ήταν φυσικό- σε λογοτέχνες. Πηγές από όπου αντλήθηκε το υλικό της παρούσας μελέτης υπήρξαν τα "Άπαντα" του ποιητή, η αλληλογραφία του καθώς και τα άρθρα και τα χρονογραφήματά του. Επίσης ανάμεσα στο υπόλοιπο υλικό που επισήμανα στο "Αρχείο Παλαμά", κατέγραψα και όσα βιβλία σχετικά με την ιταλική λογοτεχνία είχε στη βιβλιοθήκη του ο ποιητής και αποτελούσαν πιθανές (αλλά και ομολογημένες καμιά φορά σε επιστολές του) πηγές έμπνευσης γι' αυτόν. Θεωρώ, λοιπόν χρέος μου να ευχαριστήσω και από εδώ το Δ.Σ. του Ιδρύματος Παλαμά, για την άδεια που μου δόθηκε να χρησιμοποιήσω το σχετικό με την εργασία μου υλικό. [...] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-353-118-9
Book pages: 
125
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γεράσιμος Γ. Ζώρας γεννήθηκε στην Αθήνα (1959), όπου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή, λαμβάνοντας πτυχίο Φιλολογίας (1981) και διδακτορικό δίπλωμα (1991). Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (1981-1983) και αργότερα διενήργησε μεταδιδακτορική έρευνα σε βιβλιοθήκες της Αιώνιας Πόλης (1992). Είναι καθηγητής στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ιταλική και συγκριτική λογοτεχνία, από το 1995. Πολλές επιστημονικές εταιρίες τον έχουνε εκλέξει μέλος τους, όπως ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, η Αρχαιολογική Εταιρία, η Εθνική Εταιρία των Ελλήνων Λογοτεχνών, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία, ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείων Αθηνών, το P.E.N. Club, η Societe Europeenne de Culture της Βενετίας, η Accademia Letteraria Arcadia της Ρώμης. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστής Παλαμάς, ενώ μετέχει της επιτροπής Κρατικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών που εκδίδονται στην Ελλάδα και την Ιταλία (Παρνασσός, Επιστημονική Επετηρίς της Φιλοσοφικής Σχολής, Lenguistica e Letteratura, Sincronie, Studi danteschi). Έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από εκατό άρθρα του σε έγκριτα περιοδικά, ενώ έχουν κυκλοφορήσει δέκα βιβλία του από ελληνικούς και ιταλικούς εκδοτικούς οίκους. Το 2002, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Carlo Azeglio Ciampi του απένειμε το παράσημο του Cavaliere του Τάγματος Ευποιίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το 2009, εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-353-118-9
Book pages: 
125
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο