Product

Λέσβος και ανατολική Μεσόγειος κατά τη Ρωμαϊκή και πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (100 π.Χ-600 μ.Χ)

Product

Λέσβος και λεσβιακά σχέδια

Λέσβος και Ανατολική Μεσόγειος κατά τη ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή περίοδο (100 π.Χ. - 600 μ.Χ.)

Κωδικός:
71347
Product Categories: 
Manufacturer: 
Description: 

Οι αιώνες της ρωμαϊκής κυριαρχίας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης που γνώρισε ποτέ η Λέσβος. Η ένταξη όμως του νησιού στις ευρύτερες διοικητικές δομές της αυτοκρατορίας και, αργότερα, οι εξελίξεις που σηματοδότησαν την εμφάνιση του Βυζαντινού κράτους, επέφεραν ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Αν τον 1ο αιώνα π.Χ. η πολιτική ζωή καθοριζόταν από επιφανείς ευεργέτες που εξασφάλιζαν προνόμια για τις πόλεις από Ρωμαίους φίλους τους, τον 6ο αιώνα μ.Χ.

26,63 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι αιώνες της ρωμαϊκής κυριαρχίας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης που γνώρισε ποτέ η Λέσβος. Η ένταξη όμως του νησιού στις ευρύτερες διοικητικές δομές της αυτοκρατορίας και, αργότερα, οι εξελίξεις που σηματοδότησαν την εμφάνιση του Βυζαντινού κράτους, επέφεραν ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Αν τον 1ο αιώνα π.Χ. η πολιτική ζωή καθοριζόταν από επιφανείς ευεργέτες που εξασφάλιζαν προνόμια για τις πόλεις από Ρωμαίους φίλους τους, τον 6ο αιώνα μ.Χ. η εξουσία είχε περάσει στα χέρια των χριστιανών επισκόπων που αντί για θέατρα έκτιζαν ναούς και συμμετείχαν ενεργά στις θεολογικές διαμάχες της ύστερης αρχαιότητας. Με βάση τις πρωτογενείς πηγές - φιλολογικές, επιγραφικές και αρχαιολογικές - και τη διεθνή βιβλιογραφία ο Α. Καλδέλλης εξετάζει τις συνθήκες που υπαγόρευσαν τις αλλαγές αυτές. Το ρωμαϊκό σύστημα διοίκησης επέφερε σημαντικές πολιτισμικές μεταβολές, όπως την παγίωση της ολιγαρχίας και του ευεργετισμού, τη λατρεία του αυτοκράτορα και την αποδοχή της ρωμαϊκής πολιτικής ταυτότητας. Ακολουθεί λεπτομερής ανάλυση των πηγών που αφορούν στην παλαιοχριστιανική Λέσβο, όπου επικράτησαν πολλές αιρέσεις και ανεγέρθηκε πλήθος εκκλησιών. Ωστόσο, η νέα θρησκεία επικράτησε αρκετά πιο αργά στο νησί απ' ό,τι σε άλλα μέρη του ρωμαϊκού κόσμου.
Subtitle: 
Μελέτη των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών δομών
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8256-00-3
Book pages: 
273
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αντώνης Καλδέλης είναι καθηγητής του βυζαντινού πολιτισμού στο τμήμα κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο (ΗΠΑ). Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 2001. Εξέδωσε πολυάριθμα βιβλία και άρθρα για ποικίλα θέματα βυζαντινής φιλολογίας, πολιτισμού και ιστορίας, με έμφαση στην ιστοριογραφία και τη πρόσληψη της κλασικής παράδοσης στο Βυζάντιο. Μετέφρασε επίσης στα αγγλικά πολλά κείμενα βυζαντινών συγγραφέων. Το έργο του προσεγγίζει το Βυζάντιο ως μια ενδιαφέρουσα χοάνη όπου ελληνικά, ρωμαϊκά και χριστιανικά στοιχεία συνδυάστηκαν με νέους, πρωτοποριακούς, και συχνά αντιφατικούς τρόπους. Του αρέσει να αποκαλύπτει την «κρυφή ιστορία» του Βυζαντίου: τις θάλλουσες κοσμικές του παραδόσεις, την χριστιανική ιστορία των παγανιστικών του μνημείων και τις «θύραθεν» ανησυχίες και αναζητήσεις των χριστιανών διανοουμένων του.

Subtitle: 
Μελέτη των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών δομών
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8256-00-3
Book pages: 
273
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο