Product

Λύκου Ανάβασις

Product

Λυκούργος Κογεβίνας

Λυκούργος Καλλέργης, στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα

Κωδικός:
120603
Description: 

«Ολόκληρη η ανθρωπότητα, καθημαγμένη, πέρασε με δέος κι ελπίδα το κατώφλι του 21ου αιώνα.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

«Ολόκληρη η ανθρωπότητα, καθημαγμένη, πέρασε με δέος κι ελπίδα το κατώφλι του 21ου αιώνα. »Σε μιαν εποχή που ο κόσμος έγινε μικρός, που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί, που οι άνθρωποι μπορούν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία, χάρη στην τεχνολογία, χάρη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σύστημα, καταχρώμενο τις δυνατότητες που του παρέχει το κεφάλαιο και η τεχνολογία, δελεάζει το άτομο και το κατευθύνει στη μεθοδευμένη αποξένωση από τα δρώμενα της κοινωνικής ζωής, από τα ιδανικά και την πολιτική δραστηριότητα, και το καθοδηγεί στην προσαρμογή σε μια ζωή φαύλη και ανεύθυνη, στον καταναλωτισμό και στην εξιδανίκευση της δύναμης του χρήματος και στη μοναδική επιδίωξη: την απόκτησή του, θεμιτά και αθέμιτα· το καθοδηγεί επίσης στην απώλεια κάθε άμεσης επικοινωνίας με το συνάνθρωπό του, στα ναρκωτικά και στον εθισμό της επικοινωνίας μονάχα με τα ηλεκτρονικά μέσα, που τον οδηγούν στην αδράνεια, στον εγωκεντρισμό, στην απανθρωπιά, στην αδιαφορία, στη βία, στην εγκληματικότητα και στην αποξένωση. »Μπαίνουμε στο νέο αιώνα μετέωροι, ηθικά, πνευματικά, ιδεολογικά, έχοντας πίσω μας την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", τη μόνη φωτεινή ελπίδα που υπήρχε στο παρελθόν και που χάθηκε για το παρόν και για το μέλλον και για τους νέους και για τους παλιούς. Οι νέοι, για την ώρα, βαδίζουν χωρίς ιδανικά και οι παλιοί με τα ιδανικά τους σκόρπια στους τέσσερις ανέμους».
Subtitle: 
Βίου, τέχνης, πολιτικής, πολιτισμού: Κριτική ανιστόρηση
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-14-1531-9
Book pages: 
477
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Λυκούργος Καλλέργης (Κρήτη 1914 - Αθήνα 2011) ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, συνδικαλιστής, δάσκαλος δραματικής τέχνης, βουλευτής. Γεννήθηκε στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Γιος του δημοσιογράφου, σοσιαλιστή ηγέτη Σταύρου Καλλέργη. Βγήκε στο θέατρο με τη Λαϊκή Σκηνή του Καρόλου Κουν με πρώτο ρόλο τον Πανάρετο στην "Ερωφίλη" του Χορτάτζη. Πήρε μέρος σε άπειρα έργα, δράματα και κωμωδίες, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του "Θεάτρου Τέχνης" του Κάρολου Κουν 1942-1952. Πρωταγωνιστής σε διάφρους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα, επαρχία, εξωτερικό. Διετέλεσε πρωταγωνιστικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Ερμήνευσε εξέχοντες ρόλους σε πολλά θεατρικά έργα τέχνης του ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου: (αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Ίψεν, Τσέχωφ, Στρίντμπεργκ, Πιραντέλλο, Γκόγκολ, Γκόρκι, Ο' Νηλ, Πρίσλεϊ, Ντύρρενματ κ.α.). Πρωταγωνιστής στον ελληνικό κινηματογράφο, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Σκηνοθέτης θεάτρου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης. Μεταφραστής θεατρικών έργων. Καθηγητής Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου και άλλων Σχολών. Μέλος της Ε.Ε.Θ.Σ. (Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων).
Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) 1956-1966 και ένα διάστημα Πρόεδρος. Για 5 χρόνια Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Ηθοποιών.
Το Νοέμβρη του 1977 εξελέγη βουλευτής του Κ.Κ.Ε. στην Α΄ Περ. Αθηνών, για μια τετραετία. Δημοσίευσε άρθρα καλλιτεχνικού και πολιτικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά.
Εκδόσεις μεταφράσεών του: Από τις Εκδόσεις "Γκόνη", 4 μεγάλα έργα του Τσέχωφ και ένα μονόπρακτο, σε ένα τόμο, 1962.
Από τις εκδόσεις "Δωδώνη", σε επανέκδοση τα 5 θεατρικά έργα του Τσέχωφ και 3 μονόπρακτα, σε 2 τόμους 1986. Επίσης από τη "Δωδώνη" εκδόθηκαν τα έργα: "Εμείς και ο χρόνος", του Πρίσλεϋ 1972, τα "Παντρολογήματα" του Γκόγκολ 1976, οι "Μικροαστοί" του Γκόρκι 1989, το μονόπρακτο "Ροζαλίντα" του Μπάρρυ 1998. Οι μεταφράσεις αυτές παίχθηκαν από πολλά θέατρα και το Εθνικό, καταξιώθηκαν, διδάσκονται στις Δραματικές Σχολές. Το 1995 από τη "Δωδώνη" εκδόθηκε το βιβλίο του, θεωρητικού περιεχομένου, "Συγκομιδή ιδεών αγαθών".
Το 2000 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Σταύρος Καλλέργης: Το Διεθνές Σοσιαλεργατικό Κίνημα από τον 19ο αιώνα και ο 'υπαρκτός' σοσιαλισμός" (εκδ. "Προσκήνιο") ενώ το 2007 εξέδωσε το βιβλίο "Λυκούργος Καλλέργης, στο διάβα του πολυτάραχου 20ού αιώνα: Βίου, τέχνης, πολιτικής, πολιτισμού: Κριτική ανιστόρηση" (εκδ. "Λιβάνη").
Πέθανε στις 27 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 97 ετών έπειτα από νοσηλεία στην εντατική πτέρυγα του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς".

Subtitle: 
Βίου, τέχνης, πολιτικής, πολιτισμού: Κριτική ανιστόρηση
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-14-1531-9
Book pages: 
477
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο