Product

Με τον φακό του Reuters

Product

Με τον Φρόυντ στην κουζίνα

Με τον Φειδία στην αρχαία Ολυμπία

Κωδικός:
114004
Description: 

Η έκδοση "Με τον Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία" είναι ένα πρωτότυπο μουσειοπαιδαγωγικό βιβλίο-οδηγός, που απευθύνεται σε εφήβους αλλά και σε μεγάλους. Με βάση την εμπειρία σαράντα χρόνων του συγγραφέα -από μαθητής "σπουδάζει" την Αρχαία Ολυμπία-, αναδεικνύεται μια εμπεριστατωμένη αφήγηση σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο. Η γραφή του εστιάζεται στην επιτόπια παρατήρηση - μάθηση - εμπέδωση του χώρου, όπου καλλιεργήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα.

34,85 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η έκδοση "Με τον Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία" είναι ένα πρωτότυπο μουσειοπαιδαγωγικό βιβλίο-οδηγός, που απευθύνεται σε εφήβους αλλά και σε μεγάλους. Με βάση την εμπειρία σαράντα χρόνων του συγγραφέα -από μαθητής "σπουδάζει" την Αρχαία Ολυμπία-, αναδεικνύεται μια εμπεριστατωμένη αφήγηση σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο. Η γραφή του εστιάζεται στην επιτόπια παρατήρηση - μάθηση - εμπέδωση του χώρου, όπου καλλιεργήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα. Μας μεταφέρει γρήγορα στην ατμόσφαιρα του αρχαιογνωστικού χώρου και παράλληλα μας οδηγεί αβίαστα στην προσέγγιση των Μουσείων, στην τέχνη και τους μύθους της αρχαιότητας, με τρόπο σύγχρονο, παιδαγωγικά άρτιο και αισθητικά ευχάριστο. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ξετυλίγεται ένα φανταστικό ταξίδι μιας ομάδας παιδιών, καθώς ακολουθούν τον Φειδία και τον μαθητή του Αγοράκριτο από την Αθήνα -και μέσω των αρχαίων ολυμπιακών ιερών των Δελφών, Κορίνθου, Νεμέας, Άργους, Επιδαύρου- στην Αρχαία Ολυμπία. Περιδιαβάζουν τους χώρους και παρακολουθούν τις συζητήσεις τους γύρω από την τέχνη, τη δημιουργικότητα, τα ιδεώδη, το ήθος. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται μια γλαφυρή και ζωντανή περιήγηση στις αίθουσες των τεσσάρων Μουσείων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Στο τρίτο μέρος, η περιήγηση συνεχίζεται, με τον ίδιο ζωντανό και γλαφυρό τρόπο στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας. Στο τελευταίο μέρος, η ομάδα των παιδιών "σκηνοθετεί" και "παρουσιάζει" στο θέατρο της Επιδαύρου ένα "χαμένο" έργο της Ολυμπίας, και δέχεται την επιβράβευση για την πρωτοβουλία αυτή. Το βιβλίο συμπληρώνεται από ένα πλούσιο Γλωσσάρι με 216 λήμματα, όπου επεξηγούνται ειδικοί όροι και δίνονται πληροφορίες για μυθολογικά και ιστορικά πρόσωπα. Το έργο αυτό του Δημήτρη Δεληγιάννη, γραμμένο με βαθιά γνώση του αντικειμένου, αλλά και με πολύ μεράκι, αποτελεί μια συνθετική μονογραφία της Ολυμπίας μέσα από το πρίσμα της μουσειοπαιδαγωγικής τέχνης, δίνοντας ερεθίσματα και εναύσματα στον σύγχρονο εκπαιδευτικό προς την κατεύθυνση ενός μουσείου χαράς και ψυχαγωγίας και όχι πλήξης, όπως το έχουμε συνηθίσει. Η πλούσια, εξάλλου, έγχρωμη εικονογράφηση του βιβλίου "ταξιδεύει" τον αναγνώστη με τη "μηχανή του χρόνου", που λέγεται φαντασία, σε έναν κόσμο ομορφιάς και μεγαλείου που λέγεται Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακό πνεύμα. Ο συγγραφέας επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία για πρώτη φορά, μαθητής, το 1964. Στη συνέχεια, μετά από πολλές επισκέψεις (2000-2005), ολοκληρώνει με το παρόν βιβλίο μια εφηβική ιδέα για την Ολυμπία της ζωής και της τέχνης.
Subtitle: 
Μουσειοπαιδαγωγικό βιβλίο για νέους. Εκπαιδευτικό βοήθημα: Αυτοπεριήγηση στα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-88781-0-1
Book pages: 
207
Book Dimensions: 
25χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης (Αιτωλία, 1952) ήταν Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών στην Ιστορία της Τέχνης και στη Μουσειολογία (Μ.Α.) του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και Διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης (Ph.D) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης, Αισθητικής, Συντήρησης και Μουσειολογίας στο Μόναχο, στη Ρώμη και στο Άμστερνταμ. Διεξήγαγε επιστημονική έρευνα, οργάνωσε ερευνητικά προγράμματα επίσημων οργανισμών και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα: "Εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης", "Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική τέχνη", "Παιδική ζωγραφική και Μοντέρνα τέχνη" και "Μουσειολογία και Μουσειοπαιδαγωγική της Τέχνης". Επίσης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης μαθήματα σχετικά με τη Μουσειολογία και την Πολιτισμική διαχείριση. Υπήρξε εισηγητής των Μουσειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οργανώνοντας το πρώτο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών Μουσειοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (1998-2005). Ίδρυσε και είχε τη διεύθυνση στο Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας & Εκπαίδευσης στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Δημοσίευσε τις μονογραφίες "Ο ζωγράφος Μπουζιάνης", "Ρουμανία - Ελληνισμός και τέχνη", βιβλία και άρθρα για τη νεότερη ελληνική και μεταβυζαντινή τέχνη, καθώς και μελέτες για τη μουσειακή εκπαίδευση. Τελευταίο έργο του ήταν το βιβλίο για παιδιά "Με τον Φειδία στην αρχαία Ολυμπία", υλοποίηση μιας εφηβικής ιδέας που είχε όταν το 1964 επισκέφθηκε ως μαθητής την Ολυμπία. Επίσης, είχε προλογίσει το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (Aica-Hellas), της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Society of Greek Art Historians) καθώς και μέλος επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, συμμετείχε στη διοργάνωση μουσειακών εικαστικών εκθέσεων (Εθνική Πινακοθήκη 1985, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου 1989) και επιμελήθηκε ταινίες ντοκιμαντέρ για τη μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική τέχνη. Από το 1982 έως το 1987 εξέδιδε στην Αθήνα το περιοδικό τέχνης "Διπλή Εικόνα". Στο ίδιο διάστημα υπήρξε διευθυντής της σειράς "Βιβλιοθήκη της Τέχνης" των εκδόσεων Νεφέλη. Είχε συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές ραδιοφώνου και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ1 "Παρασκήνιο", ΕΤ3 κ.ά.). Στο έργο του έχουν αναφερθεί έγκριτοι μελετητές, σε επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδόσεις.
Έφυγε από τη ζωή στις 16 Οκτωβρίου 2007 έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Subtitle: 
Μουσειοπαιδαγωγικό βιβλίο για νέους. Εκπαιδευτικό βοήθημα: Αυτοπεριήγηση στα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-88781-0-1
Book pages: 
207
Book Dimensions: 
25χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο