Product

Μεγάλα ποτάμια του κόσμου

Product

Μεγάλα τρακτέρ

Μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα

Κωδικός:
27796
Description: 

Εγγραφή νέου μέλους

Ξεχάσατε το password;

Ψηφιακά βιβλία

Τα μεγάλα τεχνικά έργα αποτελούν την κινητήρια δύναμη του τεχνικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας στα πρόθυρα του νέου αιώνα. Όμως το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο: με ανάλογο τρόπο είχε τεθεί και τον προηγούμενο αιώνα και προκάλεσε -αρχής γενομένης από το πρόγραμμα του Tρικούπη- μια δέσμη τεχνικών έργων που άλλαξαν το τοπίο και τη φυσιογνωμία της νέας Ελλάδας. Η ιστορική διάσταση του τεχνικου εκσυγχρονισμοί είναι το θέμα αυτού του λευκώματος.

60,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Εγγραφή νέου μέλους Ξεχάσατε το password; Ψηφιακά βιβλία Τα μεγάλα τεχνικά έργα αποτελούν την κινητήρια δύναμη του τεχνικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας στα πρόθυρα του νέου αιώνα. Όμως το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο: με ανάλογο τρόπο είχε τεθεί και τον προηγούμενο αιώνα και προκάλεσε -αρχής γενομένης από το πρόγραμμα του Tρικούπη- μια δέσμη τεχνικών έργων που άλλαξαν το τοπίο και τη φυσιογνωμία της νέας Ελλάδας. Η ιστορική διάσταση του τεχνικου εκσυγχρονισμοί είναι το θέμα αυτού του λευκώματος. Tο λεύκωμα περιέχει πλούσιο και εν πολλοίς ανέκδοτο εικονογραφικό υλικό από αρχεία και ιδιωτικές συλλογές για τα έργα αυτά. Αξιοποιούνται επίσης έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων (Bολανάκης, Xατζής, Ιακωβίδης κ.o.), που απεικονίζουν τα προβλήματα και τα αποτελέσματα του τεχνικού εκσυγχρονισμού. Tο λεύκωμα περιέχει πρωτότυπη ιστορική μελέτη για το ζήτημα του τεχνικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας για εκείνη την εποχή και συσχετισμό του με τον εκσυγχρονισμό στις σημερινές συνθήκες. Πλούσιο υλικό από τη λογοτεχνία, τον Tύπο και άλλες πηγές διανθίζουν τα εισαγωγικά κείμενα στα επιμέρους τεχνικά έργα που παρουσιάζονται. Η έκδοση περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα, που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1880 καd 1930: - Σιδηροδρομικό δίκτυο - Διώρυγα της Kορίνθου - Εξηλεκτρισμός - Ύδρευση της Αθήνας - Διαρρύθμιση του λιμένος Πειραιώς - Ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης
Subtitle: 
Τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-03-2612-6
Book pages: 
169
Book Dimensions: 
31χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Ο Βάσιας Τσοκόπουλος είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε ιστορία στην Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Πειραιάς 1835-1870· εισαγωγή στην ιστορία του ελληνικού Μάντσεστερ" (Καστανιώτης, 1984· 1999), (μαζί με τον Κ. Κωστή), "Οι τράπεζες στην Ελλάδα, 1898-1928" (εκδ. ΕΕΤ, 1989), "Μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα: τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα" (Καστανιώτης, 1999), "Ένας αιώνας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" (εκδ. ΤΤ, 2001), "Η ομάδα και η πόλη: ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου μέσα από ιστορικά τεκμήρια" (Πολύτροπον, 2008), κ.ά. Απά το 1994 επιμελείται την έκδοση των "Απάντων" του Δημοσθένη Βουτυρά (εκδόσεις Δελφίνι/ Στάχυ). Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Subtitle: 
Τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-03-2612-6
Book pages: 
169
Book Dimensions: 
31χ23
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο