Product

Μία ημέρα

Product

Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς

Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς

Κωδικός:
136642
Description: 

Ο πιο πολυσυζητημένος συγγραφέας της εποχής μας πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στα σοβιετικά στρατόπεδα. Αναγνωρίζεται και γίνεται διάσημος με το βραβείο Νόμπελ 1970. Οι επίσημοι σοβιετικοί κριτικοί του αμφισβητούν κάθε αξία, αφού πρώτα τον ύμνησαν. Η παγκόσμια κριτική τον ονομάζει "νέο Ντοστογιέφσκι" και "Τολστόι της εποχής μας".

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο πιο πολυσυζητημένος συγγραφέας της εποχής μας πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στα σοβιετικά στρατόπεδα. Αναγνωρίζεται και γίνεται διάσημος με το βραβείο Νόμπελ 1970. Οι επίσημοι σοβιετικοί κριτικοί του αμφισβητούν κάθε αξία, αφού πρώτα τον ύμνησαν. Η παγκόσμια κριτική τον ονομάζει "νέο Ντοστογιέφσκι" και "Τολστόι της εποχής μας". Το έργο του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν "Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς" δόθηκε άδεια να κυκλοφορήσει αρχικά σε ειδικό τεύχος της λογοτεχνικής επιθεώρησης "Νόβυ Μιρ", σε 95.000 φύλλα, που εξαντλήθηκαν από την πρώτη μέρα. Τυπώθηκε ύστερα σε σχήμα εφημερίδας, σε 700.000 αντίτυπα, και όταν παρουσιάστηκε σε βιβλίο, με τιράζ 100.000 αντίτυπα, πολλοί Μοσχοβίτες έμειναν όλη τη νύχτα στην ουρά για να προφθάσουν να το πάρουν το πρωί που θα άνοιγαν τα βιβλιοπωλεία. Ήξεραν ότι δεν θα κυκλοφορούσε ελεύθερα για πολύ καιρό.
Publications Date: 
1970
Book pages: 
188
Book Dimensions: 
18χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν γεννήθηκε στον Καύκασο στις 11 Δεκεμβρίου 1918, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ροστόφ και υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 όμως καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών σε στρατόπεδο επειδή σε επιστολή που είχε στείλει σε ένα φίλο του αμφισβήτησε τις πολεμικές ικανότητες του Στάλιν. Αφέθηκε ελεύθερος το 1953, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Στάλιν και εξορίστηκε στην κεντρική Ασία, όπου άρχισε να γράφει. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ριάζαν, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και άρχισε να διδάσκει. Τον Νοέμβριο του 1962 του δόθηκε η άδεια να δημοσιεύσει στη λογοτεχνική επιθεώρηση "Νόβι Μιρ" το έργο του "Μια ημέρα από τη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς", που αφορούσε έναν κρατούμενο στα Γκούλαγκ. Παρ' ότι είχε σπάσει το ταμπού, προκαλώντας σοκ στην ΕΣΣΔ με τις περιγραφές του, τα επόμενα έργα του, όπως "Ο πρώτος κύκλος" και το "Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ", κυκλοφόρησαν μόνο σε παράνομες εκδόσεις ή στο εξωτερικό, όπου γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως αρνήθηκε να μεταβεί στη Στοκχόλμη για να το παραλάβει φοβούμενος ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει. Ωστόσο, το 1974 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έζησε διαδοχικά στη Γερμανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Ρωσία το 1994, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο του ρωσικού κράτους για τα "εξαιρετικά επιτεύγματά του στον ανθρωπιστικό τομέα" από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2008 στο σπίτι του, στη Μόσχα, σε ηλικία 89 ετών.

Publications Date: 
1970
Book pages: 
188
Book Dimensions: 
18χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο