Product

Μορφές βυζαντινών αυτοκρατόρων

Product

Μορφές Ελλήνων

Μορφές γυναικείας δράσης περιθωριακού χαρακτήρα στη δυτική Ευρώπη κατά τον ύστερο Μεσαίωνα

Κωδικός:
69001
Manufacturer: 
Description: 

Οι Beguinae εκφράζουν τη γυναικεία εκδοχή του Μεσαίωνα με την ίδια έννοια που τα αιρετικά κινήματα, ο σχηματισμός των πόλεων και η ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνολογίας καθορίζουν άλλες πλευρές της ζωής στη Δ. Ευρώπη κατά τους ύστερους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι beguinae διαμορφώνουν την πρώτη συλλογική αντίδραση των γυναικών στους μετασχηματισμούς της κοινωνίας που φθίνει.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι Beguinae εκφράζουν τη γυναικεία εκδοχή του Μεσαίωνα με την ίδια έννοια που τα αιρετικά κινήματα, ο σχηματισμός των πόλεων και η ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνολογίας καθορίζουν άλλες πλευρές της ζωής στη Δ. Ευρώπη κατά τους ύστερους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι beguinae διαμορφώνουν την πρώτη συλλογική αντίδραση των γυναικών στους μετασχηματισμούς της κοινωνίας που φθίνει. Η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμιακών συνόλων από την ύπαιθρο στις πόλεις, η συνακόλουθη εξάπλωση της φτώχειας και η ανάπτυξη διεκδικήσεων που κατοχύρωναν το δικαίωμα της επιβίωσης, που αναδιένεμαν ένα μέρος του κοινωνικού πλούτου μέσω της "ιεράς εποπτείας" και τέλος οι θεσμικές ή άλλου είδους απαντήσεις σ' αυτές τις νέες κοινωνικές πραγματικότητες διαμορφώνουν έναν εξαιρετικά σύνθετο αμητό, έναν αστερισμό γεγονότων, ιδεών, συμπεριφορών που πάνω τους η σφραγίδα της γυναικείας προσωπικότητας είναι έντονη, αν και ως εκείνη τη στιγμή ανυπόληπτη. Χρειάστηκε να φτάσουμε κυριολεκτικά στο κατώφλι της προτεσταντικής Μεταρρύθμισης στη Γερμανία, προκειμένου οι πιο ρωμαλέες μορφές του δυτικού μυστικισμού να αναζητήσουν τη δύναμη και τους τρόπους έκφρασής τους στον ποιητικό μυστικισμό αυτών των περιθωριακών γυναικών. Ο Meister Eckhart είναι ο σημαντικότερος μυστικός που βρέθηκε σε μια σχέση συναλληλίας με τις beguinae.
Subtitle: 
Το κίνημα των Beguinae
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-7332-84-9
Book pages: 
238
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Νικολέττα Ι. Γιαντσή είναι επίκουρη καθηγήτρια της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και για πολλά χρόνια συνεργάτης στα σεμινάρια ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Δυτικής Ευρώπης με ιδιαίτερη έμφαση στην εμπορική δραστηριότητα, την αστική ανάπτυξη, τις γυναίκες, τους φτωχούς, τα αιρετικά κινήματα. Διδακτορική διατριβή (1993): "Εμπορευματική δραστηριότητα της Δύσης στην Ανατολή κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα". Άλλες δημοσιεύσεις: "Γυναικεία περιθωριακά κινήματα στην Ευρώπη του Ύστερου Μεσαίωνα" ( 2001), "Το Σχίσμα του 1054 και η Μεταρρύθμιση του Cluny" (2003), "Η αστική πραγματικότητα στο θέατρο του Μεσαίωνα" (2009), "Η συνάντηση του Οδυσσέα και των Καθαρών στα νερά της Μεσογείου" (2009).

Subtitle: 
Το κίνημα των Beguinae
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-7332-84-9
Book pages: 
238
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο