Product

Ξάφνιασέ με

Product

Ξαφνικά η μνήμη άρχισε να θυμάται

Ξαφνιάσματα

Κωδικός:
149146
Manufacturer: 
Description: 

Όπως επισημάνθηκε και είναι πρόδηλο η Καμιένσκα αντιστάθηκε σε όλες τις φιλολογικές τάσεις και μόδες πλάθοντας μια ποίηση που έδωσε έκφραση στην ιδέα ενός διαλόγου μεταξύ ανθρώπου και Θεού, με ένα τρόπο κατάλληλο για το δικό μας αιώνα, δηλαδή παραπλανητικά ανάλαφρο, με λιτές λυρικές αποστροφές και με κυρίαρχη την παρουσία της σιωπής σαν υψηλού μέσου αίσθησης και συνείδησης της ανθρώπινης φύσης ("Σωπαίνω άρα υπάρχω" είναι η παραλλαγή της καρτεσιανής φόρμουλας που της αποδίδεται), για να φτάσει όποιος βαθιά υποφέρει στην αυτοϋπέρβαση.

11,21 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Όπως επισημάνθηκε και είναι πρόδηλο η Καμιένσκα αντιστάθηκε σε όλες τις φιλολογικές τάσεις και μόδες πλάθοντας μια ποίηση που έδωσε έκφραση στην ιδέα ενός διαλόγου μεταξύ ανθρώπου και Θεού, με ένα τρόπο κατάλληλο για το δικό μας αιώνα, δηλαδή παραπλανητικά ανάλαφρο, με λιτές λυρικές αποστροφές και με κυρίαρχη την παρουσία της σιωπής σαν υψηλού μέσου αίσθησης και συνείδησης της ανθρώπινης φύσης ("Σωπαίνω άρα υπάρχω" είναι η παραλλαγή της καρτεσιανής φόρμουλας που της αποδίδεται), για να φτάσει όποιος βαθιά υποφέρει στην αυτοϋπέρβαση. Δημιούργησε έτσι μια προσωπική γλώσσα μοντέρνου μυστικισμού με άμεσο ή έμμεσο πόλο αναφοράς τη Γραφή (την ονόμαζε "Το βιβλίο της σιωπής") και κεντρικό σύμβολο θυματοποίησης τον Ιώβ που, υποφέροντας πιο πολλά απ' όσα αξίζει, εκφράζει με τρόπο αξύμωρο την μεγαλοψυχία του Θεού και την πίστη του στον άνθρωπο που δεινά δοκιμάζεται υποφέροντας (περίφημο είναι το παλαιότερο απόφθεγμα του Μάιστερ Έκχαρτ ότι "ο Θεός μας χρειάζεται χίλιες φορές πιο πολύ απ' ότι εμείς εκείνον"). Σωστά έχουν εντοπιστεί οι απαρ-χές και η καταγωγή της ποιητικής λειτουργίας της Καμιένσκα στον Πασκάλ και τη θέση του για την ανθρώπινη κατάσταση ως βιούμενης υπαρκτικά σ' ένα θολό σκοτάδι μακρόκοσμου και μικρόκοσμου (η τελευταία συλλογή της Καμιένσκα έχει τον τίτλο "Δύο Σκοτάδια").
Subtitle: 
Ανθολόγηση από το ποιητικό της έργο
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-6781-59-3
Book pages: 
105
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Άννα Καμιένσκα γεννήθηκε στο Κρασνιστάβ της νότιας Πολωνίας το 1920. Σπούδασε δασκάλα στη Βαρσοβία όπου με τη σύμπτωση του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου πέρασε τα πρώτα χρόνια της δασκαλικής της στα "κρυφά σχολεία" της πολωνικής αντίστασης. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Εκπαίδευση" (Wychowanie) κυκλοφόρησε στα 1949 και στη συνέχεια διακρίθηκε κι έγινε γνωστή στην Πολωνία ως φιλολογική επιμελήτρια διαφόρων πολιτιστικών περιοδικών. Στη δεκαετία του 1980 συμμετείχε ενεργά στις παράνομες δραστηριότητες των Πολωνών διανοουμένων εναντίον των σκληρών περιορισμών της ελεύθερης έκφρασης που είχε επιβάλει το στρατιωτικό καθεστώς του Γιαρουσλέφσκι κι όλα τα βιβλία της στην περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν λαθρόβια στον πολύγραφο ή αντιγραμμένα με το χέρι (Σαμιζντά). Στο πλουσιότατο - κι άγνωστο στους πολλούς έξω από την Πολωνία - έργο της περιλαμβάνονται είκοσι τόμοι από συλλογές, τρία μυθιστορήματα, αρκετά βιβλία για παιδιά, δύο κλασικές αναλυτικές μελέτες - οδηγοί για την παλαιότερη και τη σύγχρονη της πολωνική ποίηση. Δύο τόμοι από "Σημειωματάρια" και αρκετές συλλογές δοκιμίων και μεταφράσεων από τα βουλγαρικά, τα τσέχικα, τα σερβοκροάτικα, τα γαλλικά, τα εβραϊκά και τα λατινικά.
Πέθανε πρόωρα στα 1986 από μια χρόνια καρδιακή πάθηση, που επιδεινώθηκε δραματικά απ' τις ταλαιπωρίες αυτής της εποχής.

Subtitle: 
Ανθολόγηση από το ποιητικό της έργο
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-6781-59-3
Book pages: 
105
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο