Product

Ο Τρότσκυ και η ψυχανάλυση

Product

Ο τρόφιμος

Ο Τρότσκυ και οι επίγονοι

Κωδικός:
105559
Description: 

Στον παρόντα τόμο δημοσιεύουμε μια σειρά από πολιτικά κείμενα του Μ. Ράπτη που αφορούν, όπως εύλογα δηλώνει ο τίτλος, τις απόψεις του για τον Τρότσκι και το τροτσκιστικό κίνημα και έχουν γραφτεί σε μια περίοδο από το 1958 ως το 1994. Τα άρθρα 1 ως 6 περιλαμβάνονται σε μια συλλογή που εκδόθηκε στη Γαλλία για τα 50 χρόνια της 4ης Διεθνούς. Σ' αυτά προσθέσαμε την ομιλία στο συμπόσιο του Βούπερταλ για τον Τρότσκι και τα υπόλοιπα ανέκδοτα κείμενα.

10,35 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στον παρόντα τόμο δημοσιεύουμε μια σειρά από πολιτικά κείμενα του Μ. Ράπτη που αφορούν, όπως εύλογα δηλώνει ο τίτλος, τις απόψεις του για τον Τρότσκι και το τροτσκιστικό κίνημα και έχουν γραφτεί σε μια περίοδο από το 1958 ως το 1994. Τα άρθρα 1 ως 6 περιλαμβάνονται σε μια συλλογή που εκδόθηκε στη Γαλλία για τα 50 χρόνια της 4ης Διεθνούς. Σ' αυτά προσθέσαμε την ομιλία στο συμπόσιο του Βούπερταλ για τον Τρότσκι και τα υπόλοιπα ανέκδοτα κείμενα. Η συλλογή αυτή φωτίζει την ιστορία της 4ης Διεθνούς από την ίδρυσή της το 1948 και την εσωτερική ιδεολογική πάλη των διαφόρων τάσεων, ιδιαίτερα των σημαντικότερων από άποψη θεωρητικής βαρύτητας: αυτής του ίδιου του Πάμπλο και αυτής του Ερνέστ Μαντέλ. Έχει δε αυτονόητη ιστορική αξία, αφού για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η άποψη του ανθρώπου, που υπήρξε γραμματέας της 4ης Διεθνούς επί είκοσι χρόνια, για τον ιδρυτή της και τους επιγόνους του. Πέρα όμως από την ιστορική τους σημασία, τα κείμενα αναδεικνύουν την πολιτική σκέψη του Μ. Ράπτη σε μια σειρά ζητημάτων που τον διαφοροποιούν από τους άλλους μαρξιστές της εποχής του. [...]
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-427-085-0
Book pages: 
182
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μιχάλης Ν. Ράπτης (1911-1996) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σπούδασε μηχανικός στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Απο νεαρός είχε ενταχθεί ενεργά στο αριστερό κίνημα. Διακρίθηκε για την απόσταση που κράτησε απο τα καθεστώτα του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αναδείχθηκε στο Παρίσι γραμματέας της Τέταρτης Διεθνούς. Χαρακτηριζόμενος ως διεθνιστής επαναστάτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες οπου έλαβε μέρος σε απελευθερωτικά κινήματα και υπήρξε σύμβουλος και συνεργάτης ηγετικών μορφών όπως του Μπεν Μπελά στην Αλγερία, του Μακάριου και του Αλιέντε στη Χιλή. Το πλούσιο συγγραφικό έργο του είναι στενά συνδεδεμένο με την πολιτική του δράση και χαρακτηρίζεται από μια κριτική και δημιουργική προσέγγιση του μαρξισμού, από τη σταθερή του προσήλωση στις ουμανιστικές αρχές, από το όραμά του για ένα σοσιαλισμό βασισμένο στην άμεση δημοκρατία και τη "γενικευμένη κοινωνική αυτοδιαχείριση", της οποίας ήταν ο κύριος θεωρητικός. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου 1996, σε ηλικία 85 ετών.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-427-085-0
Book pages: 
182
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο