Product

Ο αντιβασιλέας της Ουίντα

Product

Ο αντικαταστάτης

Ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της αρχαίας ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Κωδικός:
106133
Description: 

Το παρόν βιβλίο καλύπτει ένα κενό στην (ελληνική και διεθνή) βεμπεριανή βιβλιογραφία. Αναλύει για πρώτη φορά συνολικώς και κριτικώς τη θεωρία του Βέμπερ για την αρχαία Ελλάδα. Με κριτήριο τη θεωρία του Weber, πραγματεύεται τον "αρχαίο ελληνικό καπιταλισμό" σε αντιπαράθεση προς τον διαφορετικό ρωμαϊκό, μεσαιωνικό και σύγχρονο καπιταλισμό. Το βασικό προς απάντηση "βεμπεριανό" ερώτημα, που διατρέχει όλο το βιβλίο, είναι το εξής: "θα μπορούσε να αναπτυχθεί καπιταλισμός στην αρχαία Ελλάδα;". Οι Μαρξιστές ορθώς το αρνούνται.

8,06 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το παρόν βιβλίο καλύπτει ένα κενό στην (ελληνική και διεθνή) βεμπεριανή βιβλιογραφία. Αναλύει για πρώτη φορά συνολικώς και κριτικώς τη θεωρία του Βέμπερ για την αρχαία Ελλάδα. Με κριτήριο τη θεωρία του Weber, πραγματεύεται τον "αρχαίο ελληνικό καπιταλισμό" σε αντιπαράθεση προς τον διαφορετικό ρωμαϊκό, μεσαιωνικό και σύγχρονο καπιταλισμό. Το βασικό προς απάντηση "βεμπεριανό" ερώτημα, που διατρέχει όλο το βιβλίο, είναι το εξής: "θα μπορούσε να αναπτυχθεί καπιταλισμός στην αρχαία Ελλάδα;". Οι Μαρξιστές ορθώς το αρνούνται. Ωστόσο, όπως θα δούμε ακολουθώντας τη συλλογιστική του Max Weber, το ερμηνευτικό μοντέλο του καπιταλισμού μπορεί να εφαρμοσθεί επιτυχώς και στην αρχαία Ελλάδα. Πρέπει όμως πρώτα να αποκοπούμε από τις συνυποδηλώσεις του σύγχρονου καπιταλισμού και να αναλύσουμε τον "αρχαίο ελληνικό καπιταλισμό" στις πολιτιστικές, θρησκευτικές και πολιτικές συνθήκες της αρχαιότητας. Αυτή ακριβώς είναι και η μέθοδος του Δρος Μιχ. Μπακαούκα, στην προσπάθειά του να καταγράψει συνολικώς και κριτικώς τις θέσεις του Weber για την αρχαία Ελλάδα.
Subtitle: 
Η Βεμπεριανή εξήγηση
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-87255-4-2
Book pages: 
110
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μιχαήλ Δ. Μπακαούκας, Σαλαμίνιος στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων (ΦΠΨ) το 1993 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Μάστερ Φιλοσοφίας κατόπιν ερεύνης (MSc by research) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 2001 αναγορεύθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2001 διδάσκει φιλοσοφία στη ΣΕΛΕΤΕ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, όπως και μελέτες (αρχαίας και νεώτερης φιλοσοφίας) σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Subtitle: 
Η Βεμπεριανή εξήγηση
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-87255-4-2
Book pages: 
110
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο