Product

Ο μύθος για τη γέννηση του ήρωα

Product

Ο μύθος και ο ήλιος

Ο μύθος και η λύρα

Κωδικός:
76821
Description: 

Στη μελέτη αυτή ο ποιητής Σικελιανός εξετάζεται μέσα στη νεοελληνική λογοτεχνική παράδοση του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και εξής ως πρόσωπο της εποχής του, που δέχτηκε ή «αντέδρασε» στις ιδέες και τις αντιλήψεις του καιρού του και τις πρόβαλε και μέσω των ποιητικών χρήσεων του αρχαίου μύθου.

19,17 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στη μελέτη αυτή ο ποιητής Σικελιανός εξετάζεται μέσα στη νεοελληνική λογοτεχνική παράδοση του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και εξής ως πρόσωπο της εποχής του, που δέχτηκε ή «αντέδρασε» στις ιδέες και τις αντιλήψεις του καιρού του και τις πρόβαλε και μέσω των ποιητικών χρήσεων του αρχαίου μύθου. Καθώς ο μύθος λειτουργεί μέσα στην ποίηση του Σικελιανού ως αισθητικό στοιχείο που φτάνει ως τα βαθύτερα στρώματα της προσωπικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, η φιλολογική αυτή προσέγγιση φωτίζει τη φύση του λογοτεχνημένου μύθου, που μεταβάλλεται σε κλειδί για την πνευματική πορεία του ποιητή. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της ποίησης των αρχών του 20ού αιώνα μας. Στη μελέτη αυτή προσκομίζονται αρκετά νέα στοιχεία στον τομέα των πηγών και των ερεθισμάτων του ποιητή και προωθείται η γνώση μας για τις θεματικές αναζητήσεις και την ποιητική έκφραση ενός από τους μεγαλύτερους Νεοέλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα.
Subtitle: 
Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον "Λυρικό Βίο": Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-03-3410-2
Book pages: 
507
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αντρέας Κ. Φυλακτού γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμινχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακηρύχτηκε διδάκτορας της φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ύστερα από την υποβολή διδακτορικής διατριβής. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην εκπαίδευση και στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Διετέλεσε διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Μετέσχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Εκπροσώπησε την Κύπρο για αρκετά χρόνια στην Επιτροπή Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Του έχει επίσης απονεμηθεί το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, η ανώτατη διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, και το Χρυσό Αγρινό, η ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, καθώς και το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής "Ολυμπισμός και Εκπαίδευση".
Το συγγραφικό του έργο συναπαρτίζουν μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και οι ακόλουθες αυτοτελείς εκδόσεις:
- Σολωμικοί απόηχοι στο "Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη, Λευκωσία 1974.
- Λοΐζου Φιλίππου, Η Εκκλησία της Κύπρου επί Τουρκοκρατίας (φιλολογική επιμέλεια, βιογραφικό, βιβλιογραφικό σημείωμα, ευρετήριο), Λευκωσία 1975.
- Στα περίγυρα της Πάφου, Λευκωσία 1976.
- Πάφος (μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα γερμανικά), Λευκωσία 1978.
- Γλωσσική ταυτότητα, έκδοση Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, Λευκωσία 1983.
- Δύο προσεγγίσεις: Ο Σεφέρης και το Σαράντα, ο Καζαντζάκης και η Κύπρος, Λευκωσία 1983.
- Ανθολογία Κυπριακής Λογοτεχνίας (Ποίηση), τόμοι Α΄- Γ΄, Εκδόσεις Χρ. Ανδρέου, Λευκωσία 1986.
- Ο αρχαιοελληνικός μύθος στο "Λυρικό Βίο" του Άγγελου Σικελιανού. Διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1990).
- Γιάννης Ρίτσος, ο άξιος της ποίησης (ανάτυπο από το περιοδικό Ακτή), Λευκωσία 1990.
- Η πορεία της ποιητικής αυτογνωσίας του Άγγελου Σικελιανού (ανάτυπο από το περιοδικό Ακτή), Λευκωσία 1992.
- Ημερολόγιο Προσκόπων Πάφου (1915-1918) (επιμέλεια, παρουσίαση), Λευκωσία 1992.
- Μια συνομιλία του Γιώργου Σεφέρη με τον Νεόφυτο τον Έγκλειστο, Λευκωσία 1993.
- Ο "Λυρικός Βίος" του Άγγελου Σικελιανού. Από το ατομικό στο ομαδικό πνεύμα (ανάτυπο από το περιοδικό Ακτή), Λευκωσία 1994.

Subtitle: 
Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον "Λυρικό Βίο": Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-03-3410-2
Book pages: 
507
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο