Product

Ο πρώτος βυζαντινός ουμανισμός

Product

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη

Ο πρώτος δεύτερος πλους

Κωδικός:
3417
Description: 

Στο ποίημα που συνέγραψε ο μονιστής Παρμενίδης γύρω στα 500 π.Χ., μια ανώνυμη θεά -ως άλλη Μέδουσα- απορρίπτει με τον απολιθωτικό της λόγο κάθε κίνηση και πολλαπλότητα, αρνούμενη τον κόσμο και την πολυμορφία του: έτσι θα μπορούσε να συνοψισθεί η ερμηνευτική opinio communis, κατά της οποίας στρέφεται η παρούσα μονογραφία.

13,77 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο ποίημα που συνέγραψε ο μονιστής Παρμενίδης γύρω στα 500 π.Χ., μια ανώνυμη θεά -ως άλλη Μέδουσα- απορρίπτει με τον απολιθωτικό της λόγο κάθε κίνηση και πολλαπλότητα, αρνούμενη τον κόσμο και την πολυμορφία του: έτσι θα μπορούσε να συνοψισθεί η ερμηνευτική opinio communis, κατά της οποίας στρέφεται η παρούσα μονογραφία. Μέσω της ενδελεχούς ενασχόλησης με το "γράμμα" του κειμένου και της αντιπαραβολής του προς τα οντολογικά προτάγματα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του πρώιμου Heidegger, το παρμενίδειο "Είναι" αναφαίνεται όχι ως έννοια που αμφισβητεί και απορρίπτει τον κόσμο και την πολλαπλότητα, αλλά ως εκείνη η "ιδέα", της οποίας μετέχει κάθε ον, και η οποία διά του Νοείν υποτάσσει το Mηδέν και το εξοβελίζει από τον κόσμο. Τόσο το Τμήμα της Αλήθειας, όσο και εκείνο της Δόξας αποβλέπουν εν τέλει σε ένα "σώζειν τα φαινόμενα" -το πρώτο μέσω της σύλληψης του Είναι τους (οντολογία), το δεύτερο μέσω της πλήρους, έγκυρης και οριστικής έκθεσης της "γενέσεως" (κοσμογονία) και των "έργων" (κοσμολογία) της κοσμικής τάξης.
Subtitle: 
Είναι και κόσμος στο ποίημα του Παρμενίδη
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-524-058-0
Book pages: 
266
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Παναγιώτης Θανασάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στα κύρια φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ο γερμανικός ιδεαλισμός, η φιλοσοφία του Χάιντεγκερ και η φιλοσοφική ερμηνευτική. Έχει δημοσιεύσει πλειάδα άρθρων και μελετών, καθώς και βιβλία.

Subtitle: 
Είναι και κόσμος στο ποίημα του Παρμενίδη
Publications Date: 
1998
Book ISBN: 
960-524-058-0
Book pages: 
266
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο