Product

Οικογενειακή ψυχολογία

Product

Οικογενειακό δίκαιο

Οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ειδικών ομάδων πληθυσμού

Κωδικός:
145405
Description: 

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η εξέταση και αξιολόγηση των προβλημάτων που οι κρατούμενες, στις γυναικείες φυλακές της χώρας μας, αντιμετωπίζουν σε σχέση με την οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Από ποικίλες έρευνες στην Ελλάδα και διεθνώς προκύπτει ότι ο ποιοτικός εγκλεισμός, ως θεσμός στερητικός της ελευθερίας, επηρεάζει άμεσα την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των κρατουμένων, τόσο κατά τη διάρκεια της φυλάκισης όσο και μετά την απόλυσή τους.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η εξέταση και αξιολόγηση των προβλημάτων που οι κρατούμενες, στις γυναικείες φυλακές της χώρας μας, αντιμετωπίζουν σε σχέση με την οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Από ποικίλες έρευνες στην Ελλάδα και διεθνώς προκύπτει ότι ο ποιοτικός εγκλεισμός, ως θεσμός στερητικός της ελευθερίας, επηρεάζει άμεσα την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των κρατουμένων, τόσο κατά τη διάρκεια της φυλάκισης όσο και μετά την απόλυσή τους. Δημιουργεί ρήγμα στις προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις εξαιτίας του στίγματος αλλά και της φυσικής απομάκρυνσης για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, δυσχεραίνει την επιστροφή στην αγορά εργασίας και υποθάλπει την υποτροπή. Η σημασία της διατήρησης και σύσφιξης των οικογενειακών δεσμών κατά τη διάρκεια της φυλάκισης προκύπτει από ερευνητικά πορίσματα, που καταδεικνύουν ότι οι δεσμοί αυτοί αποτελούν για τις κρατούμενες κύριο σημείο αναφοράς με την έξω κοινωνία και, επομένως, συντείνουν στην άμβλυνση του ιδρυματισμού και διευκολύνουν την κοινωνική ενσωμάτωση μετά την αποφυλάκιση.
Subtitle: 
Η περίπτωση των γυναικών κρατουμένων
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-7093-98-4
Book pages: 
86
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Μαρία Μητροσύλη Ασημακοπούλου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α-ΤΕΙ Αθήνας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών. Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (1998-2003) στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας (υγεία-πρόνοια-κοινωνική ασφάλιση-προστασία ευάλωτων ομάδων) και συνέβαλε στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του παιδιού με το Ν. 3094/2003. Υποστηρίζει με το έργο της και την ενεργό δράση της την προάσπιση και εμπέδωση των δικαιωμάτων (Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές). Υπήρξε εμπειρογνώμονας της ΕΕ και εξακολουθεί να παρέχει τεχνική βοήθεια σε Διεθνείς Οργανισμούς, Υπουργεία και Υπηρεσίες. Συνέβαλε ως μέλος ή εισηγήτρια Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στην επεξεργασία νομοσχεδίων, που είναι σε ισχύ νόμοι του Ελληνικού κράτους (Ν. 2716/1999, Κεφ. ΣΤ Ν. 2071/1992). Επίσης έπαιξε ρόλο, ως εισηγήτρια, στη θέσπιση των Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του Ν. 2716/1999) και με την ερευνητική της πρόταση ("Μελέτη του θεσμικού και νομικού πλαισίου του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας", ΙΚΠ-ΕΚΚΕ, 2007) επέδρασε στο Ν. 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία και τη ρύθμιση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (1978) και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, Νομική Σχολή: DEA στη Συγκριτική Ιστορία και Κοινωνιολογία των Συστημάτων του Δικαίου ( 1981) και Doctorat d' ?tat en Droit "Η Νομική Ιστορία της Ψυχικής Διαταραχής στον 19ο κα 29ο αιώνα στην Ελλάδα. Θεσμοί και Νόμοι", (1991, βαθμός άριστα με διάκριση, πρόταση για έκδοση της διατριβής με δημόσιους πόρους και τιμητικό βραβείο. Έχει πλούσια ερευνητική και μελετητική εμπειρία και εξειδικευμένες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την οπτική της κοινωνιολογίας του δικαίου, του δικαίου της υγείας και της βιοηθικής. Τέλος συμμετείχε, ως συνεργάτης σύνταξης, στο περιοδικό "Εκ των Υστέρων" και είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού "Κοινωνική Πολιτική" της ΕΕΚΠ.

Subtitle: 
Η περίπτωση των γυναικών κρατουμένων
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-7093-98-4
Book pages: 
86
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο