Product

Οκτώ και ένα ποιήματα

Product

Οκτώ κόκκοι μορφίνης

Οκτώ κεφάλαια για τον Νίκο Καζαντζάκη

Κωδικός:
116217
Αuthor: 
Description: 

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τα κείμενα οκτώ διαλέξεων που έδωσε ο Πήτερ Μπην, προσκεκλημένος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος "Καζαντζάκης 2007: Πενήντα χρόνια μετά". Ο Μπην, εμβριθής μελετητής του Καζαντζάκη, προσπαθεί με συντομία και απλότητα να διαγράψει την πολύπλοκη πνευματική πορεία του κρητικού συγγραφέα.

13,42 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τα κείμενα οκτώ διαλέξεων που έδωσε ο Πήτερ Μπην, προσκεκλημένος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος "Καζαντζάκης 2007: Πενήντα χρόνια μετά". Ο Μπην, εμβριθής μελετητής του Καζαντζάκη, προσπαθεί με συντομία και απλότητα να διαγράψει την πολύπλοκη πνευματική πορεία του κρητικού συγγραφέα. Στα κεφάλαια του βιβλίου συζητούνται σημαντικά ζητήματα γύρω από την κοσμοθεωρία, τη ζωή και τη δράση του: επισημαίνονται οι επιδράσεις που δέχτηκε από τις ιδέες του Δαρβίνου και του Μπερξόν, επιχειρούνται ερμηνευτικές αναγνώσεις της Οδύσσειας, του Ζορμπά και του Καπετάν Μιχάλη και αναζητούνται τα ιδεολογικά κίνητρα που τον οδήγησαν σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές - όπως, για παράδειγμα, η ανεπιτυχής ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος μετά την Απελευθέρωση. Ταυτόχρονα αναλύεται διεξοδικά η σχέση του Καζαντζάκη με το πρόσωπο του Χριστού, διαγράφεται η δαρβινική καταγωγή, καθώς και η εξελικτική διαμόρφωση του καζαντζακικού Χριστού, και αναδεικνύεται εντέλει η βαθύτερη θρησκευτικότητα του σημαντικού αυτού συγγραφέα.
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-03-4388-8
Book pages: 
180
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πήτερ Μπην (Peter Bien) είναι ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής και της Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ. Στα δημοσιεύματά του μελετά τη νεοελληνική γλώσσα και τα έργα νεοελλήνων συγγραφέων, όπως ο Καζαντζάκης, ο Ρίτσος και ο Καβάφης. Έχει μεταφράσει στα αγγλικά τρία έργα του Καζαντζάκη -"Ο τελευταίος πειρασμός", "Ο Φτωχούλης του Θεού", και "Αναφορά στον Γκρέκο"- και τη "Ζωή εν τάφω" του Στράτη Μυριβήλη. Επίσης έχει μεταφράσει την πρώτη συλλογή ποιημάτων του κρητικού ποιητή Στυλιανού Χαρκιανάκη, καθώς και τη "Σονάτα του σεληνόφωτος" και τον "Φιλοκτήτη" του Γιάννη Ρίτσου. Σε συνεργασία με τη σύζυγό του, τη Χρυσάνθη Γιαννακού, και άλλους, έχει γράψει και μια σειρά εγχειριδίων για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών της Αμερικής, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος δύο φορές και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού της. Η δίτομη μελέτη του "Καζαντζάκης: Η πολιτική του πνεύματος" μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Τώρα ασχολείται με την επιλογή και μετάφραση επιστολών του Καζαντζάκη.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-03-4388-8
Book pages: 
180
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο