Product

Ονοματολογικά Γ'

Product

Ονομάτων επίσκεψις

Ονοματολογική ναυσιπλοΐα στο ελληνικό Αιγαίο

Κωδικός:
64866
Description: 

Γύρω από τα γνωστά μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ένα πλήθος από νησίδες, νησίδια και βράχους, που με πυρήνα τα πρώτα σχηματίζουν, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γαλάζιας θάλασσας, πολύνησα και νησιωτικές συστάδες και υποσυστάδες, που σφραγίζουν το Αρχιπέλαγος και του δίνουν τον μοναδικό του χαρακτήρα.

50,80 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Γύρω από τα γνωστά μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ένα πλήθος από νησίδες, νησίδια και βράχους, που με πυρήνα τα πρώτα σχηματίζουν, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γαλάζιας θάλασσας, πολύνησα και νησιωτικές συστάδες και υποσυστάδες, που σφραγίζουν το Αρχιπέλαγος και του δίνουν τον μοναδικό του χαρακτήρα. Σε αυτή τη νησιωτική Ελλάδα του Αιγαίου, την Ελληνική Θάλασσα του Θουκυδίδη (Α.4) και το Ελληνικό Αρχιπέλαγος των ξένων χαρτογράφων και περιηγητών των νεότερων χρόνων, γίνεται μια ονοματολογική ναυσιπλοΐα, μέσα από την οποία, καθώς μαρτυρείται ότι οι μύθοι, η ιστορία και οι παραδόσεις των μεγαλύτερων νησιών του γαλάζιου αρχιπέλαγου περνούν και στον νησιωτικό του μικρόκοσμο σαν ενιαία και αναπόσπαστη ιστορική και πολιτισμική συνέχεια εκείνων, αποδεικνύεται το ενιαίο και αδιάσπαστο του ελληνικού αιγαιακού χώρου. Με την ονοματολογική ναυσιπλοΐα περνούμε από πολύνησα και νησιωτικές συστάδες και στεκόμαστε με ευαισθησία στον νησιωτικό αιγαιακό μικρόκοσμο, που, μέσα στη σιωπή και τη μοναξιά του, κρύβει στα σπλάχνα του την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Εντοπίζουμε σε πολλές βραχονησίδες, που χαρακτηρίζονται ως πλωτά αρχαιολογικά μουσεία, πρωτοελλαδικούς οικισμούς, προκλασικά όστρακα, μαρμάρινα ειδώλια, αρχαία αγγεία και σημαντικά λείψανα από όλες τις περιόδους, αρχαία, ρωμαϊκή, βυζαντινή και μεταγενεστέρων χρόνων.[...] Στη ναυσιπλοΐα αυτή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταγωγή των ονομάτων των νησιών, νησίδων και νησιδίων, που διατρανώνουν την ελληνικότητά τους, επαληθεύοντας το πλατωνικό "ος αν τα ονόματα είδη, είσεται και τα πράγματα".
Subtitle: 
Ο νησιωτικός μικρόκοσμος και μεγάκοσμος του Αιγαιακού αρχιπελάγους
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-03-3056-5
Book pages: 
430
Book Dimensions: 
31χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Ο Μιχάλης Ευστ. Σκανδαλίδης γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1935. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου (1954-1956) και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1963-65). Υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου (1966-86), και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (1986-1990). Ζει με την οικογένεια του στη Ρόδο και σήμερα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη των τοπωνυμίων και των ονομάτων της Δωδεκανήσου. Είναι γραμματέας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (Σ.Γ.Τ.Δ.) από το 1986, αντεπιστέλλον μέλος του φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός", μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.). Έγραψε τα βιβλία: "Η Χάλκη της Δωδεκανήσου, ηθογραφία - κοινωνιογραφία" Αθήνα 1965, "Το τοπωνυμικό της Χάλκης Δωδεκανήσου" (έκδ. της Σ.Γ.Τ.Δ.), Αθήνα 1982 (Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Μοσκόβη, 1963), "Ο νησιωτικός μικρόκοσμος του δωδεκανησιακού αρχιπελάγους, νησίδες, νησίδια (βραχονησίδες), βράχοι, γεωγραφική, ιστορική και ονοματολογική προσέγγιση" (με σαράντα δύο χάρτες εκτός κειμένου), Αθήνα 1994, "Δωδεκανησιακή Μικρονησία, Αιγαίου Αινίγματα - Island groups of the Dodecanese, enigmas of the Aegean" (δίγλωσσο, εκδ. ΥΕΤΟΥΣΑ), Αθήνα 1997, "Τοπωνυμικά και ονοματικά της νήσου Κω" (υπό έκδοση με πρωτοβουλία των Δήμων Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών). Έγραψε μελέτες, άρθρα και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε συνέδρια για την ιστορία, λαογραφία, ονοματικά και τοπωνυμικά της Δωδεκανήσου, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και στα περιοδικά "Ονόματα" της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, "Νεοελληνική Διαλεκτολογία" της Ελληνικής Διαλεκτολογικής Εταιρείας, "Δωδεκανησιακόν Αρχείον" της Δ.Ι.Λ.Ε., "Δωδεκανησιακά χρονικά" της Σ.Γ.Τ.Δ., "Κωακά" του Πνευματικού Ομίλου Κώων "Ο Φιλητάς", "Καλυμνιακά χρονικά", "Νισυριακά" της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών κ.ά.

Subtitle: 
Ο νησιωτικός μικρόκοσμος και μεγάκοσμος του Αιγαιακού αρχιπελάγους
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-03-3056-5
Book pages: 
430
Book Dimensions: 
31χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο